ΓΔ: 2266.09 2.08% Τζίρος: 705.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Μπιγκ Μπεν και σημαία
Ο Μπιγκ Μπεν με φόντο τη βρετανική σημαία και σύννεφα στο Λονδίνο.

Η ΛΔ Κονγκό δέχεται πολίτες της που απελαύνονται από τη Βρετανία

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό συμφώνησε να δεχθεί πολίτες της που απελαύνονται από τη Βρετανία, μετά από βρετανικές κυρώσεις στην έκδοση βίζας. Αυτή είναι η τρίτη αφρικανική χώρα που συνεργάζεται με το Λονδίνο.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό συμφώνησε να δέχεται τους πολίτες της που εισέρχονται παράτυπα στη Βρετανία και απελαύνονται, μετά από σχετικές διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για την τρίτη αφρικανική χώρα που συνεργάζεται με το Λονδίνο σε αυτό το ζήτημα.

Τον Δεκέμβριο, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε επιβάλει περιορισμούς στην έκδοση βίζας για τους πολίτες της ΛΔ Κονγκό, απειλώντας ακόμη και με πλήρη αναστολή της διαδικασίας, λόγω της άρνησης της Κινσάσα να δεχθεί απελαθέντες πολίτες της. Στη συνέχεια, η ΛΔ Κονγκό ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τη βρετανική πλευρά.

Παρόμοιες συμφωνίες συνεργασίας έχουν επιτευχθεί ήδη με την Ανγκόλα και τη Ναμίμπια, μετά από απειλές για κυρώσεις στην έκδοση βίζας. Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως "πέτυχε πλέον τη συνεργασία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό".

Σύμφωνα με τη δήλωση της υπουργού Εσωτερικών, Σαμπάνα Μάχμουντ, "αν οι ξένες κυβερνήσεις αρνούνται να δεχθούν την επιστροφή των πολιτών τους, θα υποστούν τις επιπτώσεις". Η ίδια υπογράμμισε ότι, χάρη στις νέες συμφωνίες, "περισσότεροι από 3.000 παράνομοι μετανάστες από τη Ναμίμπια, τη ΛΔ Κονγκό και την Ανγκόλα μπορούν να απελαθούν".

Οι περισσότεροι μετανάστες που αιτούνται άσυλο στη Βρετανία προέρχονται κυρίως από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Ιράν και την Ερυθραία, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία του Αυγούστου.

Οι κυρώσεις στην έκδοση βίζας αποτελούν μέρος της νέας στρατηγικής που ανακοίνωσε τον Νοέμβριο η Μάχμουντ, με στόχο την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για το άσυλο. Μεταξύ των μέτρων είναι η μείωση της προστασίας στους πρόσφυγες, οι οποίοι "θα αναγκάζονται να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους μόλις αυτές θεωρηθούν ασφαλείς", καθώς και η κατάργηση της άμεσης πρόσβασης των αιτούντων άσυλο σε κοινωνικά επιδόματα.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ έχει θέσει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, εν μέσω αύξησης της δημοτικότητας του κόμματος Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ, που καταγράφει υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έχουν απελαθεί από τη Βρετανία μετά τις εκλογές του 2024, σημειώνοντας αύξηση 45% σε σχέση με τους προηγούμενους 19 μήνες, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Επιπλέον, 43.000 άτομα έφυγαν οικειοθελώς από τη χώρα, αφού ενημερώθηκαν για την έλλειψη απαραίτητων εγγράφων παραμονής.

Η υπουργός Εσωτερικών δεσμεύθηκε να "αυξήσει" περαιτέρω τις απελάσεις, ενώ συνεχίζονται οι αφίξεις μεταναστών μέσω της Μάγχης. Από τις εκλογές του 2024 έως σήμερα, περίπου 65.000 άτομα εισήλθαν παράνομα στη Βρετανία μέσω μικρών πλοιαρίων, εκ των οποίων οι 989 φέτος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: 23 εκατ. ευρώ στη ΛΔ Κονγκό για τον περιορισμό του Έμπολα

Η Βρετανία ανακοίνωσε νέο πακέτο 23 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό, όπου υπάρχουν 600 ύποπτα κρούσματα, 139 ύποπτοι θάνατοι και 51 επιβεβαιωμένα. Δύο κρούσματα επιβεβαιώθηκαν και στη γειτονική Ουγκάντα.
Καμένο αυτοκίνητο βανδαλισμών
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: Μαζικές πορείες ακροδεξιών και αντιδιαδηλωτών

Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ και κατά της μετανάστευσης συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία 4.000 αστυνομικών. Έγιναν 31 συλλήψεις, χωρίς σοβαρά επεισόδια, ενώ διεξαγόταν και ο τελικός Κυπέλλου Αγγλίας.
Αστυνομικοί βρετανικής αστυνομίας
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: Ειδική ομάδα αστυνομίας για την προστασία της εβραϊκής κοινότητας

Η βρετανική αστυνομία δημιούργησε ειδική ομάδα 100 ατόμων, με ειδικούς κατά της τρομοκρατίας, για την προστασία των εβραϊκών κοινοτήτων του Λονδίνου μετά από σειρά αντισημιτικών επιθέσεων και συλλήψεων.
Αστυνομικός ΗΠΑ στο καθήκον
ΔΙΕΘΝΗ

Η βρετανική αστυνομία ερευνά εμπρησμό σε πρώην συναγωγή στο Λονδίνο

Η βρετανική αντιτρομοκρατική ερευνά εμπρηστική επίθεση σε πρώην συναγωγή στο Tower Hamlets, ανατολικό Λονδίνο. Το θέμα συζητήθηκε και σε συνάντηση υπό τον Κιρ Στάρμερ. Προκλήθηκαν μικρές ζημιές, χωρίς τραυματισμούς.
Παλάτι του Ουέστμινστερ
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανικές κυρώσεις σε όσους στρατολογούν μετανάστες για τον πόλεμο στη Ρωσία

Η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις σε 35 άτομα και οργανισμούς που εμπλέκονται στη στρατολόγηση μεταναστών υπέρ της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, με κατηγορίες για ανθρώπινο εμπόριο και αποσταθεροποιητικές ενέργειες σε Ευρώπη.
Βρετανική αστυνομία Λονδίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Κατηγορίες σε 45χρονο ύποπτο αντισημιτικής επίθεσης στο Λονδίνο

Ένας 45χρονος άνδρας κατηγορείται για αντισημιτική επίθεση με μαχαίρι στο Λονδίνο, εναντίον δύο εβραίων στη συνοικία Γκόλντερς Γκριν. Ο ένας τραυματίας πήρε εξιτήριο, ο άλλος νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.