ΓΔ: 2709.91 0.08% Τζίρος: 470.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
αμερικανικά πυρηνικά όπλα

Τραμπ: Θα προστατεύσουμε το Ντιέγκο Γκαρσία με στρατό αν χαθεί η συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε πως διατηρεί το δικαίωμα να στρατιωτική προστασία της αμερικανοβρετανικής βάσης στα Τσάγκος, μετά από συνομιλίες με τον Στάρμερ, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία παραχώρησης κυριαρχίας στον Μαυρίκιο «μεγάλη βλακεία».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ότι διατηρεί το δικαίωμα να περιφρουρήσει στρατιωτικά τη στρατηγικής σημασίας αμερικανοβρετανική αεροπορική βάση στο Αρχιπέλαγος Τσάγκος. Η δήλωση αυτή έγινε μετά τις «παραγωγικές» συνομιλίες που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ, σχετικά με το μέλλον της βάσης.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Τραμπ αναφέρθηκε στη συμφωνία του 2025, με την οποία το Λονδίνο μεταβίβασε την κυριαρχία του Αρχιπελάγους στον Μαυρίκιο. Σημείωσε ότι «κατανοεί πως η συμφωνία του πρωθυπουργού Στάρμερ θεωρείται από πολλούς ως η καλύτερη δυνατή». Η συμφωνία προβλέπει ότι η Βρετανία θα «ενοικιάζει» την ατόλη Ντιέγκο Γκαρσία, όπου βρίσκεται και η ομώνυμη αεροπορική βάση, για τα επόμενα 99 χρόνια, καταβάλλοντας 101 εκατ. λίρες ετησίως.

Ο Τραμπ είχε ασκήσει έντονη κριτική στη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την «μεγάλη βλακεία» και ένδειξη «πλήρους αδυναμίας». Παράλληλα, υπογράμμισε πως, αν η συμφωνία ενοικίασης καταρρεύσει στο μέλλον ή προκύψει απειλή για τις αμερικανικές δυνάμεις στη βάση, διατηρεί το δικαίωμα να ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Ντιέγκο Γκαρσία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι «δεν θα επιτρέψει ποτέ» να υπονομευτεί ή να απειληθεί η παρουσία των ΗΠΑ στη συγκεκριμένη βάση, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως δεν θα δεχθεί «ψευδείς ισχυρισμούς ή περιβαλλοντικούς παραλογισμούς» ως απειλή για τη στρατηγική αυτή τοποθεσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της συμφωνίας και δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν στενά για την εφαρμογή της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ επικρίνει την αποφυλάκιση υπόπτων για σχέδιο επίθεσης σε βάση ΗΠΑ

Ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα άφηνε ελεύθερους τους πέντε Βρετανούς που συνελήφθησαν κοντά σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στη Βρετανία, εκφράζοντας έκπληξη για την αποφυλάκισή τους. Για εμπλοκή του Ιράν, απάντησε πως είναι πιθανή.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ δηλώνει πως "πολύ σύντομα" θα νικήσει το Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ συνομίλησαν με μεσολαβητές για τον πόλεμο με το Ιράν και διαβεβαίωσε ότι θα κερδίσουν σύντομα, ενώ τόνισε πως η τιμή των καυσίμων θα μειωθεί σημαντικά μετά τη νίκη αυτή.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Απέρριψε την πρόταση του Ιράν για το στενό του Ορμούζ

Ο Τραμπ απέρριψε πρόταση του Ιράν για επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ και τερματισμό των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ βγαίνουν κερδισμένες.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Συνεχίζονται οι συνομιλίες με το Ιράν, αισιόδοξος για συμφωνία

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι σήμερα έγιναν συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν και εκτίμησε πως πιθανόν να υπάρξει συμφωνία. Τόνισε πως δεν θα επιτρέψει στο Ιράν την απόκτηση πυρηνικών όπλων, κάτι που, όπως είπε, το Ιράν το κατανοεί.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Υπάρχει συμφωνία ΗΠΑ-Δανίας για τη Γροιλανδία

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε συμφωνία με τη Δανία για ανάπτυξη αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Γροιλανδία και απαγόρευση βάσεων εχθρικών χωρών, με τη σύμφωνη γνώμη της Ουάσινγκτον για ευαίσθητες επενδύσεις.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πεντάγωνο παραδέχεται έλλειψη πυρομαχικών λόγω πολέμου με Ιράν

Έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Πολέμου παραδέχεται έλλειψη πυρομαχικών λόγω της επίθεσης κατά του Ιράν, παρά την αντίθεση της κυβέρνησης Τραμπ, και αναφέρει ότι έχουν ληφθεί μέτρα για την αύξηση της παραγωγής.