ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Πλατεία Συντάγματος Μεξικό
Η Πλατεία Συντάγματος και ο Καθεδρικός της Πόλης του Μεξικού με τη σημαία του Μεξικού.

Η πανδημία θα δημιουργήσει 1 εκατ. ανέργους στο Μεξικό

Η συρρίκνωση του ΑΕΠ του Μεξικό αναμένεται να φτάσει φέτος έως και 9%, με τον πρόεδρο της χώρας να δεσμεύεται πως θα δημιουργηθούν 2 εκ. νέες θέσεις εργασίας.

Σημαντικό πλήγμα στην μεξικανική οικονομία έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού με τον πρόεδρο της χώρας Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ να προχωρά στην εκτίμηση οτι η εξάπλωση του ιού μπορεί να στοιχίσει στο Μεξικό ως και ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας, καθώς πολλοί τομείς οικονομικής δραστηριότητας η λειτουργία των οποίων δεν θεωρείται απόλυτα απαραίτητη παραμένουν κλειστοί.

Η μεξικανική οικονομία βρισκόταν ήδη σε ύφεση προτού χτυπήσει η πανδημία και διάφορες επενδυτικές τράπεζες προβλέπουν πλέον συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά ως και 9% φέτος προτού αρχίσει η σταδιακή ανάκαμψη το 2021.

«Η πρόβλεψή μου είναι ότι εξαιτίας του κορονοϊού θα χαθούν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας», τόνισε ο Λόπες Ομπραδόρ κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδιδόταν απευθείας τηλεοπτικά. «Αλλά θα δημιουργήσουμε δύο εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας», δεσμεύθηκε. Η εκτίμηση του προέδρου συνάδει με αυτή του συντονιστικού συμβουλίου των μεξικανικών επιχειρήσεων (CCE).

Η κυβέρνηση του Λόπες Ομπραδόρ είχε διαβεβαιώσει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, αλλά καταγράφει το τελευταίο διάστημα αλλεπάλληλα θλιβερά ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων μόλυνσης.

Χθες Κυριακή υγειονομικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 215 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 2.764 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας στη μεξικανική επικράτεια αυξήθηκε έτσι σε 7.394 νεκρούς επί συνόλου 68.620 μολύνσεων.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τους κανόνες για την επανεκκίνηση της λειτουργίας των αυτοκινητοβιομηχανιών, των μεταλλείων και των ορυχείων και των κατασκευών στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτές των ΗΠΑ και του Καναδά, χωρών με τις οποίες το Μεξικό έχει συνάψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Τον Απρίλιο, το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σε ετήσια έκθεσή του για την οικονομία που γενικά χρησιμοποιείται ως βάση για την κατάρτιση του προϋπολογισμού ότι η οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί ως και κατά 3,9% φέτος, λόγω του «δραστικού» αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ και Κούβας
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Κούβας: Οι ΗΠΑ απειλούν την ειρήνη με «εγκληματική» στάση

Ο Κουβανός ΥΠΕΞ Μπρούνο Ροντρίγκεζ δήλωσε ότι η Κούβα δεν αποζημιώθηκε για υπηρεσίες ασφάλειας προς άλλες χώρες και διατηρεί το δικαίωμα να εισάγει καύσιμα από όποια χώρα επιθυμεί. Κυρίως προμηθεύεται πετρέλαιο από Βενεζουέλα και Μεξικό.
ΕΦΚΑ και ευρώ χαρτονομίσματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρωμές e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι θα πληρωθούν μέχρι 16 Ιανουαρίου

Περισσότερα από 63 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 66.607 δικαιούχους από 12 έως 16 Ιανουαρίου 2026, σύμφωνα με τις προγραμματισμένες πληρωμές του e-ΕΦΚΑ και της ΔΥΠΑ, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας.
σημαία του Μεξικού
ΔΙΕΘΝΗ

Δημοσιογράφος δολοφονήθηκε με σφαίρες στο Μεξικό ενώ έκανε ρεπορτάζ

Δημοσιογράφος δολοφονήθηκε την Πέμπτη στην ανατολική πολιτεία Βερακρούς του Μεξικού. Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων καταδίκασε την πράξη και ζήτησε πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.
Fiat 500 ηλεκτρικό αυτοκίνητο
ΔΙΕΘΝΗ

Στο χαμηλότερο σημείο 71ετίας η παραγωγή της Stellantis στην Ιταλία το 2025

Η παραγωγή οχημάτων της Stellantis στην Ιταλία υποχώρησε το 2025 κατά 20%, φθάνοντας τις 379.706 μονάδες. Το συνδικάτο FIM Cisl εξέφρασε ανησυχίες καθώς πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο παραγωγής επιβατικών από το 1954.
Πετρέλαιο και χρήματα
ΔΙΕΘΝΗ

Το Μεξικό εξελίσσεται σε βασικό προμηθευτή πετρελαίου της Κούβας

Η Κλαούντια Σέινμπαουμ δήλωσε ότι οι εξαγωγές πετρελαίου του Μεξικού προς την Κούβα δεν αυξήθηκαν, αλλά οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα έχουν καταστήσει το Μεξικό σημαντικό προμηθευτή, παρέχοντας καύσιμα είτε με συμβάσεις είτε ως ανθρωπιστική βοήθεια.