ΓΔ: 2259.13 -0.64% Τζίρος: 411.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια επίσημης εμφάνισης σε παγκόσμιο πλαίσιο.

Το Πεκίνο θα αυξήσει τις αγορές σόγιας, ανησυχία για εξοπλισμούς Ταϊβάν

Ο Τραμπ δήλωσε πως είχε θετικό τηλεφώνημα με τον Σι, συζητώντας θέματα εμπορίου και ασφάλειας, ενώ η Κίνα προειδοποίησε για τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν. Αυξάνονται οι κινεζικές αγορές αμερικανικής σόγιας, εκτοξεύοντας τα futures.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι είχε μια πολύ θετική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, με επίκεντρο τα ζητήματα εμπορίου και ασφάλειας. Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο όπου το Πεκίνο έχει εκφράσει ανησυχίες για τις αμερικανικές πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, δύο μήνες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Πεκίνο, ο Τραμπ δήλωσε ότι ο Σι συμφώνησε σε αύξηση των αγορών σόγιας από τις ΗΠΑ στους 20 εκατομμύρια τόνους για την τρέχουσα περίοδο, έναντι 12 εκατομμυρίων τόνων προηγουμένως.

Η ανακοίνωση αυτή οδήγησε σε σημαντική άνοδο των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης (futures) της σόγιας. Οι αγροτικές περιοχές των ΗΠΑ, που στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό την πολιτική Τραμπ, επηρεάζονται άμεσα από τέτοιες εξελίξεις, ενώ η Κίνα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές του προϊόντος παγκοσμίως.

Παρά το θετικό κλίμα, ο Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε για τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν, τονίζοντας ότι το ζήτημα αποτελεί το σημαντικότερο σημείο στις σινοαμερικανικές σχέσεις. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο «Νέα Κίνα», ο Σι εξέφρασε τη βούληση να προχωρήσει σε «περισσότερα μεγάλα και καλά πράγματα» με τον Τραμπ, επισημαίνοντας πως η Ουάσινγκτον πρέπει να διαχειριστεί με σύνεση το θέμα των εξοπλισμών προς την Ταϊβάν.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι οι χώρες τους πρέπει να εντείνουν την επικοινωνία, να ενισχύσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη και να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις διαφορές τους, με στόχο την περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας. Ο Σι υπογράμμισε ότι «μπορούν να βρουν λύσεις η μία για τις ανησυχίες της άλλης».

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Τραμπ χαρακτήρισε «όλα πολύ θετικά», προσθέτοντας πως η σχέση με την Κίνα και η προσωπική του σχέση με τον πρόεδρο Σι είναι «εξαιρετικά καλή», και οι δύο αντιλαμβάνονται τη σημασία της διατήρησης αυτής της δυναμικής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ανακοινώνει επίσκεψη στην Κίνα τον Απρίλιο

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε «πολύ καλή» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σι Τζινπίνγκ, όπου συζήτησαν Ουκρανία, φαιντανύλη και γεωργικά προϊόντα. Αποδέχθηκε να επισκεφθεί την Κίνα τον Απρίλιο και θα ακολουθήσει επίσκεψη Σι στις ΗΠΑ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ επιτίθεται ξανά στο Ανώτατο Δικαστήριο για νέα απόφασή του

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κατηγορώντας το ότι στηρίζει την Κίνα, μετά την απόφαση που ακύρωσε πολλούς δασμούς που είχε επιβάλει ο ίδιος, ενώ τόνισε πως υπονομεύονται οι προεδρικές του αρμοδιότητες.
Αμερικανική σημαία δασμοί
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Σε ισχύ παραμένουν οι εμπορικές συμφωνίες, λέει ο Τζ. Γκριρ

Ο Τζέιμισον Γκριρ δήλωσε πως οι εμπορικές συμφωνίες ΗΠΑ με ΕΕ, Κίνα και άλλες χώρες θα παραμείνουν σε ισχύ παρά την ακύρωση των δασμών Τραμπ, ενώ η επικείμενη συνάντηση Τραμπ-Σι δεν θα εστιάσει στις εμπορικές διαφορές.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ σύντομα αποφασίζει για νέες αποστολές όπλων στην Ταϊβάν

Ο Τραμπ ανακοίνωσε πως θα αποφασίσει σύντομα για νέες παραδόσεις όπλων στην Ταϊβάν, προκαλώντας την οργή της Κίνας. Παρά τη μη επίσημη αναγνώριση, η Ουάσιγκτον παραμένει ο βασικός σύμμαχος και προμηθευτής όπλων της Ταϊβάν.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ θα υποδεχθεί τον Σι Τζινπίνγκ στον Λευκό Οίκο στο τέλος του έτους

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε συνέντευξή του ότι σχεδιάζει να υποδεχθεί τον Σι Τζινπίνγκ στον Λευκό Οίκο στο τέλος του έτους για συνομιλίες κυρίως για το εμπόριο και πως διατηρούν πολύ καλές σχέσεις. Επίσης σκοπεύει να επισκεφτεί την Κίνα τον Απρίλιο.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ταϊβάν: Σταθερή η συνεργασία με ΗΠΑ παρά τις προειδοποιήσεις Σι

Ο Λάι Τσινγκ-τε δήλωσε πως η συνεργασία Ταϊβάν-ΗΠΑ παραμένει σταθερή, παρά τις προειδοποιήσεις Σι Τζινπίνγκ προς τον Τραμπ. Υπογράμμισε ότι οι αμερικανικές δεσμεύσεις και τα προγράμματα συνεργασίας δεν αλλάζουν.