ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν

ΗΠΑ-Ιράν: Η Τεχεράνη προτείνει συνομιλίες στο Ομάν αντί Κωνσταντινούπολης

Το Ιράν ζητά να μεταφερθούν οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ από την Κωνσταντινούπολη στο Ομάν και να περιοριστούν μόνο σε πυρηνικά ζητήματα, απορρίπτοντας συζητήσεις για πυραύλους και περιφερειακές δραστηριότητες. Ανησυχίες για διπλωματικό αδιέξοδο.

Το Ιράν ζήτησε η προγραμματισμένη συνάντηση με τις ΗΠΑ, που είχε οριστεί για την Παρασκευή, να μεταφερθεί από την Κωνσταντινούπολη στο Ομάν, ενώ παράλληλα πρότεινε η ατζέντα να περιοριστεί αποκλειστικά σε διμερείς συνομιλίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Όπως ανέφερε ανώνυμος διπλωμάτης στο Reuters, «θέλουν μόνο να συζητήσουν για τα πυρηνικά με τους Αμερικάνους, ενώ οι ΗΠΑ θέλουν να συμπεριλάβουν κι άλλα ζητήματα, όπως τους (βαλλιστικούς) πυραύλους και τις δραστηριότητες των εντολοδόχων του Ιράν στην περιοχή».

Η απαίτηση της Τεχεράνης για αλλαγή τόσο της θεματολογίας όσο και του τόπου διεξαγωγής των συνομιλιών δημιουργεί ανησυχίες για πιθανό διπλωματικό αδιέξοδο, τη στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει σημαντικά τη στρατιωτική τους παρουσία στη Μέση Ανατολή.

Την ίδια ώρα, περιφερειακοί παράγοντες αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της έντασης που έχει οδηγήσει σε εκατέρωθεν απειλές για αεροπορικά πλήγματα.

Νωρίτερα, αμερικανικό μαχητικό F-35 κατέρριψε ιρανικό drone που κατευθυνόταν προς το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln στην Αραβική Θάλασσα.

Στη συνέχεια, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ δήλωσε στο Fox News ότι οι συνομιλίες με το Ιράν παραμένουν προγραμματισμένες για αργότερα μέσα στην εβδομάδα, επισημαίνοντας πως ο πρόεδρος Τραμπ «έχει αρκετές επιλογές στο τραπέζι και η χρήση στρατιωτικής βίας είναι μια από αυτές».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τονίσει μία ημέρα νωρίτερα πως, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με το Ιράν, είναι πιθανό «να γίνουν κακά πράγματα».

Ιρανική διπλωματική πηγή επισήμανε ότι η Τεχεράνη διατηρεί ουδέτερη στάση ενόψει του νέου γύρου συνομιλιών με τις ΗΠΑ, σημειώνοντας πως οι αμυντικές ικανότητες της χώρας παραμένουν αδιαπραγμάτευτες και ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν χρειάζεται συμφωνία με Ιράν για εμπλουτισμένο ουράνιο

Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται συμφωνία για να πάρουν εμπλουτισμένο ουράνιο από το Ιράν, αλλά δεν το θεωρεί απαραίτητο, αφού «είναι θαμμένο». Τόνισε πως δεν επιθυμεί συνάντηση με τον Χαμενεΐ αν δεν υπάρξει συμφωνία.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Το νέο μνημόνιο με ΗΠΑ δεν καλύπτει πυρηνικά ή τα Στενά Ορμούζ

Πηγές στο ιρανικό πρακτορείο Fars χαρακτήρισαν τις πρόσφατες δηλώσεις Τραμπ για το Ιράν «κράμα αλήθειας και ψεμάτων», τονίζοντας ότι αναφέρονται σε όρους που δεν υπάρχουν στη συμφωνία και πρόκειται για «κατασκευασμένη νίκη».
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Απορρίπτει τα αμερικανικά αιτήματα ως μη ρεαλιστικά και παραμένει στη συνθήκη μη διάδοσης

Το Ιράν έλαβε μηνύματα για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ μέσω μεσολαβητών, ωστόσο θεωρεί τις αμερικανικές προτάσεις μη ρεαλιστικές και υπερβολικές, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Μπαγαΐ, τονίζοντας την έμφαση στην άμυνα της χώρας.
Αμερικανοί στρατιώτες στολών
ΔΙΕΘΝΗ

Reuters: ΗΠΑ και Ισραήλ φαίρονται να εξετάζουν αποστολή ειδικών δυνάμεων στο Ιράν

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ φέρεται να εξετάζουν αποστολή ειδικών δυνάμεων στο Ιράν για τη διασφάλιση αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου, σύμφωνα με το Axios. Το Reuters δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει άμεσα τις πληροφορίες.