ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Αεροσκάφος Airbus A320neo
Το νέο Airbus A320neo σε δοκιμαστική πτήση κάτω από καθαρό ουρανό.

ΙΑΤΑ: Απειλείται ο στόχος μηδενικών εκπομπών λόγω έλλειψης αεροσκαφών

Η ΙΑΤΑ προειδοποιεί ότι η έλλειψη νέων αεροσκαφών και βιώσιμων καυσίμων αυξάνει τα κέρδη προμηθευτών και καθυστερεί τη μετάβαση στις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), του παγκόσμιου οργανισμού αεροπορικών εταιρειών με έδρα το Μόντρεαλ, προειδοποίησε ότι η έλλειψη αποδοτικών νέων αεροσκαφών και εναλλακτικών καυσίμων ενισχύει τα κέρδη των προμηθευτών, ενώ παράλληλα θέτει σε κίνδυνο τον στόχο για καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων έως το 2050.

Η παρατεταμένη χρήση παλαιότερων αεροσκαφών και η ανεπάρκεια βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF) αυξάνουν το κόστος λειτουργίας και καθυστερούν τη μετάβαση σε πιο «οικολογικές» αερομεταφορές, σύμφωνα με τον Γουίλι Γουόλς, γενικό διευθυντή της ΙΑΤΑ.

Ο Γουόλς δήλωσε στο Reuters TV, ενόψει της διετούς Αεροδιαστημικής Έκθεσης Σιγκαπούρης (3-8 Φεβρουαρίου), ότι «παραμένω αισιόδοξος, με επιφύλαξη, ότι μπορούμε να επιτύχουμε τον στόχο των καθαρών μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050, όμως σίγουρα η πρόκληση είναι μεγαλύτερη».

Οι περίπου 350 αεροπορικές εταιρείες που εκπροσωπεί η ΙΑΤΑ υιοθέτησαν το 2021 τον στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων των αεροσκαφών, οι οποίες αντιστοιχούν στο 2-3% του παγκόσμιου συνόλου. Η επίτευξη αυτού του στόχου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη χρήση SAF και την έγκαιρη προμήθεια νέων αεροσκαφών και κινητήρων, διαδικασία που καθυστερεί λόγω προβλημάτων στην αλυσίδα ανεφοδιασμού.

Σε ερώτηση σχετικά με τη διατήρηση του στόχου στη γενική συνέλευση της ΙΑΤΑ τον Ιούνιο, ο Γουόλς ανέφερε πως «ενδέχεται τα μέλη μας να πουν ότι δεν μπορούν πλέον να δεσμευτούν στον στόχο της επίτευξης μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η αύξηση των τιμών, ειδικά στα εξαρτήματα κινητήρων, επιβαρύνουν περαιτέρω την κατάσταση. «Δεν είναι βιώσιμο… Νομίζω ότι θα πρέπει να κάνουμε μια πιο σοβαρή συζήτηση επ’ αυτού», σημείωσε, εκφράζοντας επιφυλάξεις για την εικόνα της «συνεργασίας» μεταξύ των κλάδων του τομέα.

Ο Γουόλς τόνισε χαρακτηριστικά: «Με ενοχλεί όταν ακούω (τους κατασκευαστές κινητήρων) να μιλούν για εταιρική σχέση και συνεταίρους. Δεν είναι συνέταιροί μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σλοβακικό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Σλοβακία: Καταγράφηκε νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας στους 41,3°C

Ρεκόρ θερμοκρασίας σημειώθηκε στη Σλοβακία, καθώς στο χωριό Καμένιτσα ναντ Χρόνομ καταγράφηκαν 41,3°C, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό. Η μετεωρολογική υπηρεσία επιβεβαίωσε το νέο ιστορικό ρεκόρ για τη χώρα.
Θερμόμετρο καύσωνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Πέντε θάνατοι από καύσωνα σε 24 ώρες

Πέντε θύματα άφησε στην Ιταλία το νέο κύμα καύσωνα, με 25 πόλεις σε ύψιστο συναγερμό. Από αύριο αναμένονται ισχυρές βροχές στα βόρεια. Μουσεία, γυμναστήρια και πολιτιστικά κέντρα λειτουργούν δωρεάν ως καταφύγια δροσιάς.
Σημαία Ουγγαρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας 42°C καταγράφηκε στην Ουγγαρία

Στους 42 βαθμούς Κελσίου ανέβηκε σήμερα η θερμοκρασία στο Σέτσενι της Ουγγαρίας, ξεπερνώντας το ρεκόρ των 41,9°C που είχε σημειωθεί το 2007, σύμφωνα με ανακοίνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας HungaroMet.