ΓΔ: 2639.95 0.13% Τζίρος: 296.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Γιόνας Γκαρ Στόρε πορτρέτο

Νορβηγία: Ο Στέρε λέει ότι η Μέτε-Μάριτ επέδειξε «κακή κρίση» με Έπστιν

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γ.Γ. Στέρε συμφώνησε ότι η διάδοχος Μέτε-Μάριτ επέδειξε κακή κρίση στις επαφές της με τον Τζ. Έπστιν, μετά τη δημοσιοποίηση νέων εγγράφων.

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γιόνας Γκαρ Στέρε, σχολίασε πως η πριγκίπισσα διάδοχος Μέτε-Μάριτ επέδειξε εσφαλμένη κρίση στις επαφές της με τον Τζέφρι Έπστιν, σύμφωνα με πρόσφατες αποκαλύψεις που αφορούν τις σχέσεις της με τον καταδικασμένο Αμερικανό χρηματιστή.

Νέα αρχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης περιλαμβάνουν εκτενή αλληλογραφία μέσω email μεταξύ της Μέτε-Μάριτ και του Έπστιν, σε περίοδο μετά την καταδίκη του το 2008 για σεξουαλικά εγκλήματα κατά παιδιών.

Η Μέτε-Μάριτ, σύζυγος του διαδόχου του νορβηγικού θρόνου Χάακον, έχει ζητήσει συγγνώμη για τις επαφές της, δηλώνοντας πως επέδειξε κακή κρίση. 

Ο πρωθυπουργός Στέρε συμφώνησε με τη θέση της, επισημαίνοντας: «Χρησιμοποιώ πραγματικά τα δικά της λόγια. Λέει ότι επέδειξε κακή κρίση. Συμφωνώ και νομίζω ότι αξίζει να το πω αυτό όταν μου ζητηθεί η γνώμη μου γι' αυτό».

Σε ερώτηση για το αν υπήρξε επικοινωνία με τα ανάκτορα, ο Στέρε ανέφερε πως δεν υπήρξε σχετική επαφή. Υπογράμμισε επίσης ότι η Μέτε-Μάριτ, όπως και άλλες σημαντικές προσωπικότητες που αναφέρονται στα έγγραφα του Έπστιν, οφείλουν να παρέχουν περαιτέρω διευκρινίσεις για την εμπλοκή τους.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι πρόσφατες πληροφορίες προσφέρουν μεγαλύτερη διαφάνεια στην υπόθεση, προσθέτοντας: «Ίσως είναι λογικό να πούμε ότι θα πρέπει να εξηγήσουν την έκταση των επαφών που έχουν πραγματοποιηθεί».

Η δημοσιοποίηση των νέων εγγράφων για τον Έπστιν συμπίπτει με μια δύσκολη περίοδο για τη νορβηγική βασιλική οικογένεια. Ο γιος της Μέτε-Μάριτ, Μάριους, από προηγούμενη σχέση, πρόκειται να δικαστεί για κατηγορίες βιασμού και ενδοοικογενειακής βίας, με την εκδίκαση της υπόθεσης να ξεκινά την Τρίτη.

Σε δήλωσή της μέσω των ανακτόρων στο Reuters, η Μέτε-Μάριτ ανέφερε: «Πρέπει να αναλάβω την ευθύνη που δεν διερεύνησα διεξοδικότερα το υπόβαθρο του Έπστιν και που δεν συνειδητοποίησα νωρίτερα τι είδους άνθρωπος ήταν». 

Επισήμανε επίσης: «λυπάμαι βαθιά γι' αυτό και είναι μια ευθύνη που πρέπει να αναλάβω. Επέδειξα κακή κρίση και μετανιώνω που είχα οποιαδήποτε επαφή με τον Έπστιν. Είναι απλώς ντροπιαστικό».

Η νορβηγική μοναρχία εξακολουθεί να διατηρεί υψηλή δημοτικότητα μεταξύ των 5,6 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Norstat για τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα NRK, το 70% των Νορβηγών δηλώνουν ότι υποστηρίζουν τον θεσμό της μοναρχίας. 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο, πριν από τη δημοσίευση των τελευταίων εγγράφων που αφορούν τον Έπστιν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Παραλίγο σύγκρουση του αεροπλάνου Ζελένσκι με drone στη Μολδαβία

Αεροσκάφος με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραλίγο να συγκρουστεί με drone κατά την απογείωση από Μολδαβία, σύμφωνα με τον Νορβηγό πρωθυπουργό. Ο Ζελένσκι έφτασε τελικά στο Όσλο το βράδυ της Τρίτης.
τεχνητή νοημοσύνη εγκέφαλος
ΔΙΕΘΝΗ

Νορβηγία: Σχεδόν πλήρης απαγόρευση της ΤΝ στα δημοτικά σχολεία

Η Νορβηγία απαγορεύει σχεδόν πλήρως τη χρήση εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης από μαθητές δημοτικού και περιορίζει τη χρήση τους στην εκπαίδευση, με στόχο την προστασία της μάθησης, ενώ ήδη έχουν απαγορευτεί τα smartphones στα σχολεία.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ναουσέντα για άμυνα και σύνορα ΕΕ

Ο Πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα, μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε την πρόθεση για στενή συνεργασία με την Ελλάδα σε τομείς όπως η Άμυνα και η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσουκαλάς: Πατριωτισμός η υπεράσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων από την κυβέρνηση

Ο Κώστας Τσουκαλάς άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά, τονίζοντας τις υποχωρήσεις στην Κάσο και ζητώντας απαντήσεις από τη ΝΔ για τη στάση της. Υποστήριξε πως οι Έλληνες συμφωνούν με τη στάση του ΠΑΣΟΚ.
Πέδρο Σάντσεθ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Ο Πέδρο Σάντσεθ ξαναμπαίνει δυναμικά στο πολιτικό παιχνίδι

Ο Πέδρο Σάντσεθ έχει καθιερωθεί ως ακλόνητος πρωθυπουργός, με διαδοχικές κρίσεις να ενισχύουν τη φήμη του. Η αντιπαράθεση με τον Τραμπ και οι πρόωρες εκλογές το 2026 σκιαγραφούν την πορεία και τις προκλήσεις της διακυβέρνησής του.
Σαναέ Τακαΐτσι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: Υπόσχεση για σταθερές σχέσεις με την Κίνα από την πρωθυπουργό

Η πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σαναέ Τακαΐτσι, τόνισε στη Βουλή τη δέσμευσή της για σταθερές σχέσεις με την Κίνα, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ως γείτονα, παρά τις πρόσφατες εντάσεις λόγω διαφωνιών για την Ταϊβάν.