ΓΔ: 2639.95 0.13% Τζίρος: 296.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Πίτερ Μάντελσον πορτραίτο

Εκπρόσωπος Εργατικών: Σωστή η παραίτηση του Πίτερ Μάντελσον

Ο Πίτερ Μάντελσον παραιτήθηκε από το Εργατικό Κόμμα λόγω των νέων αποκαλύψεων για τη σχέση του με τον Τζέφρι Έπστιν, ενώ είχε ήδη ξεκινήσει διαδικασία πειθαρχικού. Δεν ήθελε να φέρει περαιτέρω αμηχανία στο κόμμα.

Την παραίτησή του από το Εργατικό Κόμμα υπέβαλε ο Πίτερ Μάντελσον, μετά τις νέες αποκαλύψεις για διασυνδέσεις με τον Τζέφρι Έπστιν, τον χρηματιστή που καταδικάστηκε για σεξουαλικά εγκλήματα και βρέθηκε νεκρός στη φυλακή. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του κόμματος, είχε ήδη ξεκινήσει πειθαρχική διαδικασία εις βάρος του Μάντελσον πριν ακόμη ανακοινωθεί η παραίτησή του.

Ο πρώην υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης, ο οποίος απομακρύνθηκε πέρυσι από τη θέση του πρεσβευτή της Βρετανίας στις ΗΠΑ από τον αρχηγό των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, ύστερα από προηγούμενες αποκαλύψεις για τους δεσμούς του με τον Έπστιν, δήλωσε πως δεν επιθυμεί να προκαλέσει «περαιτέρω αμηχανία» στο Εργατικό Κόμμα, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα.

Ο Μάντελσον υποστήριξε ότι οι ισχυρισμοί περί οικονομικών καταβολών από τον Έπστιν, που δημοσιεύτηκαν σε βρετανικά μέσα βάσει εγγράφων του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, είναι ψευδείς και πρόκειται να εξεταστούν περαιτέρω. Σε επιστολή του σημείωσε ότι «καθώς θα το κάνω αυτό δεν επιθυμώ να προκαλέσω περαιτέρω αμηχανία στο Εργατικό Κόμμα και ως εκ τούτου παραιτούμαι από μέλος του κόμματος».

Ο Μάντελσον είχε διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εκλογική επιτυχία του Εργατικού Κόμματος επί πρωθυπουργίας Τόνι Μπλερ τη δεκαετία του 1990. Πέρυσι βρέθηκε στο επίκεντρο δημόσιας συζήτησης, όταν Αμερικανοί βουλευτές δημοσιοποίησαν επιστολή του προς τον Έπστιν, στην οποία τον αποκαλούσε «το καλύτερο φιλαράκι μου», γεγονός που οδήγησε στην απομάκρυνσή του από τη διπλωματική θέση.

Η πολιτική σταδιοδρομία του Μάντελσον χαρακτηρίστηκε από διαδοχικές κρίσεις. Το 1998 παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Εμπορίου λόγω δανείου που έλαβε από συνάδελφο υπουργό για αγορά κατοικίας, προκαλώντας ερωτήματα για σύγκρουση συμφερόντων. Το 2001, μία δεύτερη θητεία του στο υπουργικό συμβούλιο έληξε επίσης με παραίτηση, μετά από φερόμενη εμπλοκή του σε σκάνδαλο που αφορούσε διαβατήρια και Ινδό δισεκατομμυριούχο. Αργότερα απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ο Μάντελσον, που έχει διατελέσει και Επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται αυτή την περίοδο σε άδεια από τη θέση του στη Βουλή των Λόρδων του βρετανικού κοινοβουλίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Επίσκεψη Βρετανού συμβούλου Ασφαλείας στο Ισραήλ για το προξενείο Ιερουσαλήμ

Ο Βρετανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζόναθαν Πάουελ επισκέφθηκε το Ισραήλ για να αποτρέψει το κλείσιμο του προξενείου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά δεν κατάφερε να επιτευχθεί συμφωνία, σύμφωνα με πηγές.
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Ισόβια σε 34χρονο Κουβεϊτιανό για σχέδιο επίθεσης σε ισραηλινή πρεσβεία

Σε ισόβια καταδικάστηκε 34χρονος Κουβεϊτιανός που σχεδίαζε επίθεση με μαχαίρι στην ισραηλινή πρεσβεία Λονδίνου το 2025. Είχε συλληφθεί οπλισμένος ενώ προσπαθούσε να εισβάλει στον χώρο, κρίθηκε ένοχος για τρομοκρατία.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Την Πέμπτη εξετάζεται η νομιμότητα ερευνών κατά Άντριου

Την Πέμπτη θα εξεταστεί από δικαστή η νομιμότητα των ενταλμάτων που οδήγησαν στη σύλληψη του Άντριου Μαουντμπάτεν-Ουίνδσορ για υπόθεση διαρροής εγγράφων προς τον Τζέφρι Επστιν, την περίοδο που υπηρέτησε ως εμπορικός ακόλουθος.
Πινακίδα Εργατικό Κόμμα Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Οι Πράσινοι θεωρούν τον σιωνισμό ρατσιστική ιδεολογία

Το βρετανικό Κόμμα των Πρασίνων ενέκρινε ψήφισμα που χαρακτηρίζει τον σιωνισμό ως ρατσισμό, προκαλώντας αντιδράσεις από εβραϊκές οργανώσεις και το Ισραήλ. Το ψήφισμα ξεχωρίζει τον αντισιωνισμό από τον αντισημιτισμό.