ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ομπρέλα στη βροχή
Εικόνα ομπρέλας κάτω από έντονη βροχή, κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας στην Ελλάδα.

Πορτογαλία: 200.000 χωρίς ρεύμα, νέες βροχές αναμένονται

Η Πορτογαλία αντιμετωπίζει νέες βροχοπτώσεις ενώ 200.000 πολίτες παραμένουν χωρίς ρεύμα μετά την καταιγίδα Κριστίν που άφησε πέντε νεκρούς. Δύο άνδρες έχασαν τη ζωή τους, επισκευάζοντας ζημιές σε στέγες από τους δυνατούς ανέμους.

Η Πορτογαλία βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες έντονες βροχοπτώσεις, ενώ περίπου 200.000 πολίτες εξακολουθούν να στερούνται ηλεκτροδότησης, αρκετές ημέρες μετά το πέρασμα της καταιγίδας Κριστίν. Η καταιγίδα προκάλεσε τον θάνατο πέντε ανθρώπων, ενώ οι αρχές παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Δύο άνδρες έχασαν τη ζωή τους σε ξεχωριστά περιστατικά κατά τη διάρκεια εργασιών επισκευής σε οροφές που είχαν υποστεί ζημιές από τους ισχυρούς ανέμους. Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, ένας 73χρονος έπεσε ενώ επισκεύαζε κεραμίδια στην πόλη Μπατάλια, κοντά στη Λαΐρια. Παρόμοιο δυστύχημα σημειώθηκε και στην Αλκβάσα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ερμίνιου Χοντρίγκες.

Οι τοπικές αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν την ανάληψη επικίνδυνων εργασιών χωρίς την απαραίτητη τεχνική κατάρτιση ή τις κατάλληλες συνθήκες ασφαλείας.

Η μετεωρολογική υπηρεσία IPMA έχει θέσει ολόκληρη την ηπειρωτική Πορτογαλία σε συναγερμό λόγω των αναμενόμενων ισχυρών βροχοπτώσεων έως και τη Δευτέρα, συστήνοντας στον πληθυσμό να παρακολουθεί τακτικά τις ενημερώσεις για την εξέλιξη της κατάστασης.

Η καταιγίδα Κριστίν, που έπληξε τη χώρα τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε δημόσιες υποδομές και κατοικίες, ενώ ξερίζωσε περίπου 5.800 δέντρα.

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων πραγματοποίησαν 34 χερσαίες και 17 θαλάσσιες επιχειρήσεις διάσωσης. Με το έδαφος ήδη κορεσμένο και τα ποτάμια σε υψηλά επίπεδα, η πολιτική προστασία προειδοποιεί για τον κίνδυνο ξαφνικών πλημμυρών, κατολισθήσεων και πτώσεων βράχων σε αστικές περιοχές.

Σύμφωνα με τον διαχειριστή του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας E-redes, περίπου 98.000 πελάτες παρέμεναν χωρίς ρεύμα το απόγευμα του Σαββάτου, κυρίως στο κεντρικό τμήμα της χώρας και ειδικότερα στην περιοχή της Λαΐριας, λόγω της πτώσης στύλων υψηλής τάσης. Για την κάλυψη των αναγκών σε κρίσιμες υποδομές όπως νοσοκομεία, δίκτυα ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών, χρησιμοποιούνται γεννήτριες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξαφνική πλημμύρα
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρός πυροσβέστης από πλημμύρες στην Πορτογαλία, ισχυρές βροχές Ισπανία

Πυροσβέστης 46 ετών έχασε τη ζωή του στην Κάμπο Μαϊόρ, Πορτογαλία, όταν παρασύρθηκε από νερά κατά περιπολία, πρώτο θύμα της καταιγίδας Μάρτα. Πρόσφατες καταιγίδες έχουν προκαλέσει πολλούς θανάτους στη χώρα.
Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Άρθρα 4 και 5 ΝΑΤΟ: αντίδραση και αποτροπή από τη Συμμαχία

Το ΝΑΤΟ, μετά την πτώση drone σε ρουμανική πολυκατοικία, επικαλείται την αποτρεπτική ισχύ των μηνυμάτων και τις κλιμακούμενες αντιδράσεις, με πιο γνωστή την εφαρμογή του άρθρου 5, που ενεργοποιήθηκε μόνο μετά τις 11/9/2001.
Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός βομβαρδισμός κατέστρεψε κέντρο πρώτων βοηθειών στον Λίβανο

Η πολιτική προστασία του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι το κέντρο της στη Ναμπάτια καταστράφηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό, παρά την εκεχειρία. Υπήρξαν μόνο υλικές ζημιές, αφού το προσωπικό είχε απομακρυνθεί εγκαίρως.
Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρέθυμνο: Επιπλέον κονδύλια για ενίσχυση πολιτικής προστασίας

Ο Υπουργός Εσωτερικών και ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου υπέγραψαν δύο χρηματοδοτήσεις για τον Δήμο Ρεθύμνου, αυξάνοντας το κονδύλι για αντισεισμικές υποδομές από 45.338,99 σε 148.800 ευρώ στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Εγκαταστάσεις ΔΕΣΦΑ Ρεβυθούσα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αδιευκρίνιστη η προέλευση της έντονης οσμής αερίου στην Αττική

Άγνωστη παραμένει η προέλευση της έντονης οσμής αερίου που καταγράφηκε σήμερα σε πολλές περιοχές της Αττικής. Έρευνες και έλεγχοι δεν εντόπισαν διαρροή ή βλάβη, ενώ δεν καταγράφηκαν αυξημένοι ρύποι από μετρητές.
Κέντρο Πολιτικής Προστασίας κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχείς έρευνες για οσμή αερίου στην Αττική – Χωρίς αυξημένους ρύπους

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης δηλώνει πως, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, δεν υπάρχουν αυξημένοι ρύποι ή εντοπισμένη διαρροή παρά μόνο η δυσάρεστη οσμή υγραερίου. Έλεγχοι και έρευνες συνεχίζονται σε όλη την Αττική.