ΓΔ: 2273.73 -0.09% Τζίρος: 240.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

Goldman Sachs: Οι τράπεζες κερδισμένες από την αναβάθμιση της Ελλάδας

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η αναβάθμιση της Ελλάδας σε ανεπτυγμένη αγορά θα φέρει παθητικές εισροές στις τράπεζες που παραμένουν Standard, ενώ άλλοι τίτλοι μπορεί να δεχθούν μηχανικές εκροές λόγω αναταξινόμησης.

Το κρίσιμο στοιχείο της μετάβασης της Ελλάδας σε ανεπτυγμένη αγορά δεν είναι η «ετικέτα», αλλά το πώς ανακατανέμεται το παθητικό χρήμα μετοχή προς μετοχή, επισημαίνει η έκθεση της Goldman Sachs, δείχνοντας ότι οι μεγαλύτερες ωφέλειες συγκεντρώνονται στους τίτλους που διατηρούν το μέγεθός τους στους δείκτες μετά την αναταξινόμηση  και κυρίως στις τράπεζες.

Στον πυρήνα των εισροών βρίσκονται οι μετοχές που παραμένουν στην κατηγορία Standard τόσο στους δείκτες MSCI όσο και στους FTSE. 

Εκεί συγκεντρώνεται σχεδόν όλο το θετικό ισοζύγιο ροών, με την Goldman Sachs να καταγράφει ως βασικούς κερδισμένους τους τραπεζικούς τίτλους που δεν αλλάζουν κατηγορία μεγέθους.

Η Εθνική Τράπεζα εμφανίζει τις υψηλότερες εκτιμώμενες καθαρές εισροές, περίπου 120 εκατ. δολάρια, που αντιστοιχούν σε πάνω από τρεις ημέρες μέσου εξαμηνιαίου τζίρου. 

Ακολουθεί η Eurobank με περίπου 95 εκατ. δολάρια, η Τράπεζα Πειραιώς με περίπου 85 εκατ. δολάρια και η Alpha Bank με περίπου 80 εκατ. δολάρια. 

Το κοινό χαρακτηριστικό και των τεσσάρων, σύμφωνα με την έκθεση, είναι ότι «κρατούν» την κατηγορία τους, άρα μπορούν να απορροφήσουν καθαρές εισροές από δείκτες ανεπτυγμένων αγορών χωρίς αντίστοιχη πίεση από την έξοδο των αναδυόμενων.

Στην ίδια ομάδα εντάσσεται και ο ΟΠΑΠ, με καθαρές εισροές περίπου 28 εκατ. δολάρια, οι οποίες – με βάση τον πίνακα – αντιστοιχούν σε περίπου δύο ημέρες συναλλαγών. Πρόκειται για τον βασικό μη τραπεζικό τίτλο της κατηγορίας Standard που εμφανίζεται καθαρά κερδισμένος.

Η πιο δύσκολη κατηγορία αφορά τις μετοχές που σήμερα είναι Standard αλλά, μετά την αναβάθμιση, υποβιβάζονται σε Small. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι εκροές από τους δείκτες Standard υπερκαλύπτουν τις εισροές από τους δείκτες Small, οδηγώντας σε μηχανικές πιέσεις.

Η ΔΕΗ εμφανίζει τη μεγαλύτερη καθαρή εκροή, περίπου 152 εκατ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί σε σχεδόν 16 ημέρες μέσου τζίρου. Ακολουθεί η Jumbo με καθαρή εκροή περίπου 121 εκατ. δολαρίων και ο ΟΤΕ με περίπου 109 εκατ. δολάρια. Η Goldman Sachs διευκρινίζει ότι η πίεση σε αυτούς τους τίτλους δεν είναι θεμελιώδης, αλλά αποτέλεσμα της αλλαγής κατηγορίας μεγέθους.

Σε μια ενδιάμεση ζώνη βρίσκονται εταιρείες που παραμένουν Small αλλά καταγράφουν περιορισμένες θετικές ροές. Η Metlen Energy & Metals εμφανίζει καθαρές εισροές περίπου 27 εκατ. δολάρια, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ περίπου 17 εκατ. δολάρια, ενώ Titan, Motor Oil και Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών κινούνται σε μονοψήφια έως χαμηλά διψήφια εκατομμύρια. Οι ροές αυτές λειτουργούν περισσότερο υποστηρικτικά παρά καθοριστικά.

Η πιο επιβαρυμένη εικόνα εντοπίζεται σε τίτλους Small με χαμηλότερη επιλεξιμότητα ή περιορισμένη «μεταφορά» στο νέο σύμπαν δεικτών. Ξεχωρίζει η Optima Bank, με καθαρές εκροές περίπου 62 εκατ. δολάρια, που αντιστοιχούν σε πάνω από 20 ημέρες συναλλαγών. 

Αντίστοιχα, ο ΟΛΠ, η ΕΥΔΑΠ, η Autohellas, η Σαράντης και ο ΑΔΜΗΕ εμφανίζουν εκροές μικρότερες σε απόλυτο μέγεθος, αλλά βαριές σε όρους ρευστότητας.

Αθροιστικά, η Goldman Sachs εκτιμά ότι η Ελλάδα οδηγείται σε καθαρές παθητικές εκροές περίπου 300 εκατ. δολαρίων, παρά το γεγονός ότι οι ακαθάριστες ροές και προς τις δύο κατευθύνσεις είναι πολλαπλάσιες.

 Το συμπέρασμα της έκθεσης είναι σαφές: η αναβάθμιση είναι γεγονός έντονης εσωτερικής ανακατανομής και όχι συνολικής καθαρής εισροής κεφαλαίων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστηριακή κατάρρευση γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Απώλειες με πιέσεις στις τράπεζες και blue chips στο «κόκκινο»

Πτωτικά κινείται το Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη στις 2.273,41 μονάδες (-0,67%) και τζίρο 113,13 εκατ. ευρώ. Πιέσεις σε τράπεζες και blue chips, με απώλειες για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Aktor και Εθνική. Αντίδραση για Τιτάν (+4,01%), Metlen και ΔΑΑ.
Υποκαταστήματα ελληνικών τραπεζών
ΑΓΟΡΕΣ

Goldman Sachs: Αναβαθμίζει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

Η Goldman Sachs αναβάθμισε την Eurobank σε αγορά με τιμή στόχο τα 5 ευρώ, και διατήρησε την σύσταση «Αγορά» για Πειραιώς και Alpha με τιμές στόχους τα 10,5 και 5,10 ευρώ αντίστοιχα, βλέποντας 20% μέσο περιθώριο ανόδου για τον κλάδο.
Ελληνική οικονομία ευρώ
ΑΓΟΡΕΣ

Jefferies: Κορυφαίο story η Ελλάδα στην Ευρώπη με τεχνικά ρίσκα

Η Jefferies βλέπει την Ελλάδα ως ισχυρό turnaround story, με τις τράπεζες να κυριαρχούν στον MSCI Greece και να στηρίζουν την άνοδο της αγοράς. Προειδοποιεί όμως ότι η αναβάθμιση σε αναπτυγμένη αγορά μπορεί να φέρει εκροές.
Χρηματιστηριακή κατάρρευση γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Πιέσεις στις τράπεζες λόγω νόμου Κατσέλη, επιλεκτικές άμυνες στα blue chips

Ήπια πτώση στο ΧΑ, με πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τα δάνεια Κατσέλη. Ο ΓΔ κινείται χαμηλότερα, στις 2.352,82 μον. (-0,58%) και τζίρο 23,17 εκατ. ευρώ., ενώ στα blue chips ξεχωρίζουν Coca Cola HBC και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.