ΓΔ: 2132.56 0.10% Τζίρος: 267.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κιρ Στάρμερ ομιλία
Ο Κιρ Στάρμερ σε ομιλία με φόντο τη βρετανική σημαία.

Τριήμερη επίσκεψη Στάρμερ στην Κίνα με στόχο «ρεαλιστική σύμπραξη»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ επισκέπτεται για τρεις ημέρες την Κίνα, με συναντήσεις με Σι Τζινπίνγκ και Λι Τσιάνγκ. Στο επίκεντρο εμπόριο, επενδύσεις και εθνική ασφάλεια.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα, με στόχο την προώθηση μιας ρεαλιστικής σύμπραξης μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Βρετανού πρωθυπουργού στη χώρα μετά το 2018, όταν είχε μεταβεί η Τερέζα Μέι.

Το ταξίδι του Στάρμερ ακολουθεί πρόσφατες επισκέψεις κορυφαίων ηγετών, όπως του Καναδού πρωθυπουργού Μαρκ Κάρνεϊ και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

 Για τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, η επίσκεψη αποτελεί ευκαιρία να ενισχύσει το προφίλ της Κίνας ως αξιόπιστου συνομιλητή, τη στιγμή που οι σχέσεις ΗΠΑ–συμμάχων δοκιμάζονται.

Ο Στάρμερ αναμένεται να φτάσει στο Πεκίνο σήμερα το απόγευμα, ενώ το επίσημο πρόγραμμά του ξεκινά αύριο με συνάντηση με τον Ζάο Λεζί, πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής του Κοινοβουλίου. Θα ακολουθήσουν συνομιλίες και γεύμα με τον πρόεδρο Σι, καθώς και συνάντηση με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ.

Όπως δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν, «θα είναι μια πραγματικά σημαντική επίσκεψη για εμάς και θα κάνουμε πραγματικές προόδους».

Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν οι τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων και της εθνικής ασφάλειας. Η κινεζική πλευρά, μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γκούο Ζιακούν, εξέφρασε την πρόθεση να ενισχυθεί η αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη.

Διπλωματικές ισορροπίες και οικονομικές προοπτικές

Η επίσκεψη Στάρμερ θεωρείται, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, σημαντική για την εξομάλυνση των σχέσεων του Πεκίνου με τους συμμάχους των ΗΠΑ. Το Πεκίνο επιδιώκει να αξιοποιήσει το ρευστό διεθνές περιβάλλον, ιδιαίτερα μετά τις εντάσεις που προκαλεί η στάση του Ντόναλντ Τραμπ προς παραδοσιακούς εταίρους.

Οι σχέσεις Λονδίνου – Πεκίνου επιδεινώθηκαν μετά το 2020, με αφορμή τον νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ και τις εκατέρωθεν κατηγορίες περί κατασκοπείας. 

Παρά τις δυσκολίες, ο Στάρμερ επιδιώκει την επανεκκίνηση της βρετανικής οικονομίας, βλέποντας στην Κίνα έναν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης. Μαζί του ταξιδεύουν περίπου εξήντα επικεφαλής επιχειρήσεων και εκπρόσωποι πολιτιστικών οργανισμών.

Η προσπάθεια προσέγγισης με την Κίνα συναντά επικρίσεις στο εσωτερικό της Βρετανίας, κυρίως από τους Συντηρητικούς. 

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός εμφανίζεται υπερβολικά διαλλακτικός, ειδικά μετά τις πρόσφατες τοποθετήσεις του περί απειλής από την Κίνα για την εθνική ασφάλεια και τις συχνές καταγγελίες του Λονδίνου για κατασκοπεία.

Ο ίδιος ο Στάρμερ τονίζει ότι «ένας από τους λόγους για τους οποίους πρέπει να συνομιλούμε με την Κίνα είναι ακριβώς να μπορούμε να αναφερόμαστε σε ζητήματα στα οποία διαφωνούμε»

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η εγγύτητα Πεκίνου – Μόσχας και η πολιτική στο Χονγκ Κονγκ, ενώ δεν λείπουν και οι δημόσιες επικρίσεις για υποθέσεις όπως η καταδίκη του Τζίμι Λάι, Βρετανού υπηκόου και πρώην μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης.

Ο Στάρμερ ξεκαθαρίζει πως «πάντα έθετα τα ζητήματα τα οποία πρέπει να τεθούν, αλλά δεν θέλω να προδικάσω» μελλοντικές συζητήσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κιρ Στάρμερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κιρ Στάρμερ: Να συνεργάζονται στα οικουμενικά θέματα Βρετανία και Κίνα

Η κυβέρνηση Στάρμερ δήλωσε ότι σχεδιάζει να επανεξετάσει τις σχέσεις της Βρετανίας με την Κίνα για να κατανοήσει και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που θέτει το Πεκίνο.
Κουτί «Made in China»
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα οδηγεί την παγκόσμια κινητικότητα, λέει η βρετανική UTAC

Το Πεκίνο ηγείται των εξελίξεων στη βιομηχανία κινητικότητας με έμφαση στην καινοτομία. Η UTAC ανακοινώνει νέο κέντρο δοκιμών στην πόλη Χουαϊνάν της Κίνας, ενισχύοντας τη συνεργασία της με τις τοπικές αρχές και τις υπηρεσίες της.
Κιρ Στάρμερ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ο πρωθυπουργός Στάρμερ στο επίκεντρο της κρίσης

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπερασπίστηκε στη Βουλή τη στάση του για τη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει πολιτική λύση και δεν συμμετείχε στις αρχικές επιθέσεις, ενώ δεν βρίσκεται σε πόλεμο με το Ιράν.
Κιρ Στάρμερ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Στάρμερ: Να μείνει ψύχραιμο το Λονδίνο στη Μέση Ανατολή, όχι στις επικρίσεις Τραμπ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ κάλεσε για ψυχραιμία στη διαχείριση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, αναγνωρίζοντας τις ανησυχίες για κλιμάκωση, ενώ ο Τραμπ άσκησε κριτική στη βρετανική στάση για τα πλήγματα στο Ιράν.
Αστυνομικοί βρετανικής αστυνομίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συλλήψεις τριών υπόπτων για κινεζική κατασκοπεία στη Βρετανία

Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε τρεις άνδρες, 39, 43 και 68 ετών, στο Λονδίνο και την Ουαλία, ως υπόπτους για συνεργασία με κινεζική μυστική υπηρεσία, με βάση το νέο Νόμο Εθνικής Ασφαλείας του 2023. Παραμένουν υπό κράτηση.
Ντόναλντ Τραμπ και Κιρ Στάρμερ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Θλίψη για τη φθορά της σχέσης ΗΠΑ-Βρετανίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε λύπη για την ψυχρότητα στις σχέσεις ΗΠΑ-Βρετανίας, αποδίδοντας ευθύνες στον Κιρ Στάρμερ για τη στάση του απέναντι στα πλήγματα κατά του Ιράν, δηλώνοντας πως άλλες χώρες όπως η Γαλλία στήριξαν τις ΗΠΑ.