ΓΔ: 2253.06 -1.14% Τζίρος: 338.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια επίσημης ομιλίας στη Μόσχα.

Σάρα - Πούτιν αύριο στη Μόσχα: Δεύτερη συνάντηση μετά την ανατροπή Άσαντ

Ο Σύρος πρόεδρος Άχμεντ αλ Σάρα συναντά αύριο Τετάρτη τον Βλαντίμιρ Πούτιν για σχέσεις, Μέση Ανατολή και το μέλλον των ρωσικών βάσεων, με φόντο τον Άσαντ.

Ο πρόεδρος της Συρίας, Άχμεντ αλ Σάρα, πρόκειται να συναντηθεί αύριο Τετάρτη με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν. Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ-Άσαντ το 2024, ο οποίος διατηρούσε στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στη συνάντηση θα συζητηθούν η κατάσταση των διμερών σχέσεων και οι προοπτικές ανάπτυξής τους σε διάφορους τομείς, καθώς και η τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Η συνάντηση πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου η Μόσχα επιδιώκει να διατηρήσει τις στρατιωτικές της βάσεις στη Συρία. Παράλληλα, ο Σάρα επιδιώκει να εξασφαλίσει την έκδοση του Άσαντ, ο οποίος ζει εξόριστος στη Ρωσία μετά την απομάκρυνσή του από την εξουσία.

Η Ρωσία υπήρξε βασικός σύμμαχος του πρώην Σύρου προέδρου, έχοντας επέμβει στρατιωτικά στη χώρα από το 2015 για την υποστήριξη των κυβερνητικών δυνάμεων απέναντι σε αντάρτες και τζιχαντιστές.

Η ανατροπή του Άσαντ αποτέλεσε πλήγμα στη ρωσική επιρροή στη Μέση Ανατολή, αν και η νέα συριακή κυβέρνηση διατηρεί φιλικές σχέσεις με τη Μόσχα.

Παράλληλα, η Ρωσία, που διαθέτει αρκετές στρατιωτικές βάσεις στη Συρία, απέσυρε πρόσφατα δυνάμεις και οπλισμό από το αεροδρόμιο του Καμισλί στη βορειοανατολική Συρία, όπου διατηρούσε μικρή εγκατάσταση, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η ρωσική παρουσία στην περιοχή είχε ενισχυθεί στα τέλη του 2019, βάσει συμφωνίας με την Τουρκία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Στη Μόσχα οι Πούτιν-Σάρα συζητούν για ρωσικές δυνάμεις στη Συρία

Ο Πούτιν και ο Άλ-Σάρα συναντήθηκαν στο Κρεμλίνο για να συζητήσουν τη ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Συρία, ενώ η Ρωσία αποσύρει κάποιες δυνάμεις και ερμηνεύεται πως δεν θα εμπλακεί σε μάχες μεταξύ κυβερνητικών και κουρδικών δυνάμεων.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πούτιν δηλώνει έτοιμος για ενίσχυση δεσμών με τη Συρία

Ο Άχμεντ αλ Σαρά, πρόεδρος της Συρίας, διαβεβαίωσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι θα τηρηθούν όλες οι συμφωνίες, ενώ ζητά την έκδοση Άσαντ, που πιθανολογείται ότι βρίσκεται στη Ρωσία. Ο Πούτιν μίλησε για ενίσχυση των διμερών σχέσεων.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Συρία θέλει να διατηρήσει τις ρωσικές βάσεις, λέει η Μόσχα

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως οι συριακές αρχές επιθυμούν τη διατήρηση ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις με τη νέα ηγεσία. Παράλληλα, η Ρωσία προμηθεύει νόμιμα στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ιράν.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο ΥΠΕΞ Ρούμπιο επαινεί τη «διαδρομή» της Συρίας παρά τα εμπόδια

Ο Μάρκο Ρούμπιο επαίνεσε τη βελτίωση στη Συρία παρά τις δυσκολίες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας Κούρδων-συριακών αρχών και άλλων συμφωνιών με μειονότητες, σε δηλώσεις του στη Μπρατισλάβα.
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο καλεί ΗΠΑ και Ιράν σε διάλογο και προειδοποιεί για κινδύνους βίας

Το Κρεμλίνο τόνισε ότι υπάρχει περιθώριο διαπραγματεύσεων μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, σημειώνοντας πως η χρήση βίας κατά της Τεχεράνης θα έχει επικίνδυνες συνέπειες και θα οδηγήσει σε χάος στη Μέση Ανατολή.