ΓΔ: 2006.93 -0.86% Τζίρος: 260.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:26
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
Σημαίες κρατών έξω από το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Συνεργασία Κίνας - Βραζιλίας για ενίσχυση του ρόλου του ΟΗΕ

Ο Σι Τζινπίνγκ κάλεσε τον Λούλα σε συνεργασία για την υπεράσπιση του ρόλου του ΟΗΕ και των χωρών του «Παγκόσμιου Νότου», μιλώντας και για αλλαγές στην παγκόσμια διακυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, κάλεσε τη Βραζιλία να συνεργαστεί με την Κίνα για την υπεράσπιση του κεντρικού ρόλου του ΟΗΕ στο διεθνές σύστημα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, η επικοινωνία των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε το πρωί της ίδιας ημέρας. 

Η συζήτηση έλαβε χώρα μία ημέρα μετά την υπογραφή από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ του ιδρυτικού χάρτη του Συμβουλίου Ειρήνης, μιας πρωτοβουλίας που αποσκοπεί στην επίλυση παγκόσμιων κρίσεων και θεωρείται ανταγωνιστική προς τον ΟΗΕ.

Πρόσφατα, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν στρατιωτική επιχείρηση στη Βενεζουέλα, κατά την οποία συνελήφθη ο πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος πλέον αντιμετωπίζει κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών στις ΗΠΑ.

Όπως μετέδωσαν τα κινεζικά μέσα, ο Σι τόνισε ότι Κίνα και Βραζιλία πρέπει να βρίσκονται στη "σωστή πλευρά της ιστορίας", να προστατεύουν τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών και του Παγκόσμιου Νότου και να υπερασπίζονται από κοινού τις αρχές της διεθνούς ισότητας και δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος της Κίνας υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για "μεταρρύθμιση και βελτίωση της παγκόσμιας διακυβέρνησης". Η Κίνα, ως δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διαχρονικά στηρίζει τον οργανισμό, παράλληλα όμως ζητά αλλαγές στη λειτουργία του.

Κίνα και Βραζιλία συμμετέχουν στην ομάδα BRICS+, μια διευρυμένη συμμαχία αναδυόμενων οικονομιών. Τον Αύγουστο του 2025, ο Σι είχε ήδη επισημάνει στον Λούλα ότι οι δύο χώρες μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα "ανεξαρτησίας" για τις υπόλοιπες αναδυόμενες οικονομίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΓΓ ΟΗΕ: Μόνη της μια δύναμη δεν λύνει τα παγκόσμια προβλήματα

Ο Αντόνιο Γκουτέρες επέκρινε Κίνα και ΗΠΑ για τη γεωπολιτική τους στάση, λέγοντας πως τα παγκόσμια προβλήματα δεν επιλύονται όταν μόνο μία ή δύο δυνάμεις υπαγορεύουν αποφάσεις ή διαιρούν τον κόσμο σε αντίπαλες σφαίρες επιρροής.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Νέα Ομάδα Εργασίας για την κρίση στο Στενό του Χορμούζ

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή και οι πιθανές αναταράξεις στη ναυτιλία στο Στενό του Χορμούζ μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ανθρωπιστικές και αγροτικές συνέπειες. Ο Γκουτέρες όρισε ειδική Ομάδα Εργασίας για διαχείριση κρίσης.
Ηνωμένα Έθνη Γενεύη
ΔΙΕΘΝΗ

Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση για Ιράν

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως για να εξετάσει τα ιρανικά πλήγματα σε χώρες του Κόλπου και τις επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ προωθείται προσχέδιο απόφασης από ομάδα κρατών.
Σημαία IAEA
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν ενημέρωσε τον ΔΟΑΕ για την επίθεση στη Νατάνζ, λέει ο ΟΗΕ

Το Ιράν ενημέρωσε τη ΔΟΑΕ για επίθεση στη πυρηνική εγκατάσταση της Νατάνζ. Η υπηρεσία ανέφερε ότι δεν παρατηρήθηκε αύξηση ακτινοβολίας εκτός της εγκατάστασης και ότι διερευνά το περιστατικό.