ΓΔ: 2309.1 1.50% Τζίρος: 365.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
Σημαίες κρατών έξω από το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Συνεργασία Κίνας - Βραζιλίας για ενίσχυση του ρόλου του ΟΗΕ

Ο Σι Τζινπίνγκ κάλεσε τον Λούλα σε συνεργασία για την υπεράσπιση του ρόλου του ΟΗΕ και των χωρών του «Παγκόσμιου Νότου», μιλώντας και για αλλαγές στην παγκόσμια διακυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, κάλεσε τη Βραζιλία να συνεργαστεί με την Κίνα για την υπεράσπιση του κεντρικού ρόλου του ΟΗΕ στο διεθνές σύστημα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, η επικοινωνία των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε το πρωί της ίδιας ημέρας. 

Η συζήτηση έλαβε χώρα μία ημέρα μετά την υπογραφή από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ του ιδρυτικού χάρτη του Συμβουλίου Ειρήνης, μιας πρωτοβουλίας που αποσκοπεί στην επίλυση παγκόσμιων κρίσεων και θεωρείται ανταγωνιστική προς τον ΟΗΕ.

Πρόσφατα, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν στρατιωτική επιχείρηση στη Βενεζουέλα, κατά την οποία συνελήφθη ο πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος πλέον αντιμετωπίζει κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών στις ΗΠΑ.

Όπως μετέδωσαν τα κινεζικά μέσα, ο Σι τόνισε ότι Κίνα και Βραζιλία πρέπει να βρίσκονται στη "σωστή πλευρά της ιστορίας", να προστατεύουν τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών και του Παγκόσμιου Νότου και να υπερασπίζονται από κοινού τις αρχές της διεθνούς ισότητας και δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος της Κίνας υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για "μεταρρύθμιση και βελτίωση της παγκόσμιας διακυβέρνησης". Η Κίνα, ως δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διαχρονικά στηρίζει τον οργανισμό, παράλληλα όμως ζητά αλλαγές στη λειτουργία του.

Κίνα και Βραζιλία συμμετέχουν στην ομάδα BRICS+, μια διευρυμένη συμμαχία αναδυόμενων οικονομιών. Τον Αύγουστο του 2025, ο Σι είχε ήδη επισημάνει στον Λούλα ότι οι δύο χώρες μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα "ανεξαρτησίας" για τις υπόλοιπες αναδυόμενες οικονομίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ευχαριστίες σε Κίνα και Ρωσία για το βέτο τους στα Στενά Ορμούζ

Το Ιράν ευχαρίστησε Κίνα και Ρωσία για το βέτο τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που μπλόκαρε το ψήφισμα Μπαχρέιν για τα Στενά του Ορμούζ, τονίζοντας πως έτσι υπερασπίστηκαν τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και την ιστορική δικαιοσύνη.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΓΓ ΟΗΕ: Μόνη της μια δύναμη δεν λύνει τα παγκόσμια προβλήματα

Ο Αντόνιο Γκουτέρες επέκρινε Κίνα και ΗΠΑ για τη γεωπολιτική τους στάση, λέγοντας πως τα παγκόσμια προβλήματα δεν επιλύονται όταν μόνο μία ή δύο δυνάμεις υπαγορεύουν αποφάσεις ή διαιρούν τον κόσμο σε αντίπαλες σφαίρες επιρροής.
Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο Σι Τζινπίνγκ «πολύ χαρούμενος» για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο Σι Τζινπίνγκ είναι «πολύ χαρούμενος» για τις εξελίξεις στα Στενά του Ορμούζ και ανυπομονεί να τον συναντήσει στην Κίνα, σε επίσκεψη που αναβλήθηκε λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Ο Ουάνγκ Γι κινέζος υπουργός
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Υποστηρίζουμε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Μ. Ανατολή

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι επανέλαβε τη στήριξη της Κίνας στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζοντας το ρόλο της Κίνας ως εποικοδομητικού μεσολαβητή και την ανάγκη σεβασμού των ιρανικών συμφερόντων.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ζήτησα από τον Σι να μην δώσει όπλα στο Ιράν, 'ανοιχτά' τα Στενά

Ο Τραμπ αποκάλυψε σε συνέντευξη ότι ζήτησε με επιστολή από τον Σι Τζινπίνγκ να μην προμηθεύει η Κίνα όπλα στο Ιράν. Ο Σι του απάντησε γραπτώς ότι η χώρα του δεν στηρίζει την Τεχεράνη με εξοπλισμό.