ΓΔ: 2664.1 -0.89% Τζίρος: 324.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:01:39
Ένοπλος στην Υεμένη
Ένοπλος παρακολουθεί έκρηξη με μεγάλο σύννεφο καπνού σε έρημο της Υεμένης.

Υεμένη: Πέντε νεκροί από παγιδευμένο όχημα σε κυβερνητικές δυνάμεις

Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά στην Άντεν, Υεμένη, σκότωσε πέντε μέλη ενοπλης ομάδας που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και τραυμάτισε τον επικεφαλής τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του προεδρικού συμβουλίου.

Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σημειώθηκε κοντά στην προσωρινή πρωτεύουσα Άντεν της νότιας Υεμένης, με στόχο οχηματοπομπή ένοπλης ομάδας που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία. Από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους πέντε μέλη της ομάδας, ενώ τραυματίστηκε ο επικεφαλής της μονάδας, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Όπως αναφέρει το προεδρικό συμβούλιο σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SABA, η «ύπουλη τρομοκρατική ενέργεια» είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε μελών των ενόπλων δυνάμεων και τον τραυματισμό τριών ακόμη. Στόχος ήταν ο ταξίαρχος Χάμντι Σούκρι, διοικητής της δεύτερης ταξιαρχίας των γιγάντων.

Πηγή των δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το παγιδευμένο όχημα ήταν σταθμευμένο στην άκρη του δρόμου στην περιοχή Τζάουλα, βόρεια της Άντεν, και εξερράγη τη στιγμή που περνούσε η οχηματοπομπή. Ο ταξίαρχος Σούκρι επέζησε, ωστόσο τραυματίστηκε στο πόδι από θραύσματα, σύμφωνα με ιατρική πηγή που επικαλείται το AFP.

Μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, η οποία σημειώθηκε εν μέσω κλιμακούμενης αναταραχής στη νότια Υεμένη τις τελευταίες εβδομάδες.

Η στρατιωτική συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία που δρα στην Υεμένη καταδίκασε την «τρομοκρατική» ενέργεια, εκφράζοντας υποστήριξη στις προσπάθειες των υεμενίτικων δυνάμεων ασφαλείας για την καταδίωξη των υπευθύνων. Αντίστοιχα, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Υεμένη καταδίκασε την «απρόκλητη επίθεση» μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα X.

Η Υεμένη παραμένει διχασμένη μετά από περισσότερο από δέκα χρόνια εμφυλίου πολέμου. Το κίνημα των Χούθι, που υποστηρίζεται από το Ιράν, διατηρεί τον έλεγχο του βόρειου τμήματος, ενώ η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και οι συμμαχικές δυνάμεις υπό το Ριάντ ελέγχουν τον νότο.

Τον τελευταίο καιρό, οι εσωτερικές διαμάχες στους κόλπους των δυνάμεων της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης έχουν ενταθεί, με συγκρούσεις να ξεσπούν ανάμεσα σε δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία και αυτονομιστές που στηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Σαουδικής Αραβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Καταδίκη Επιθέσεων της Ανσαραλά κατά Μέκκας από Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας καταδίκασε τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι κατά της Μέκκας και της Μεδίνας, τονίζοντας πως προσβάλλουν την ιερότητα των ιερών τόπων και τα αισθήματα των μουσουλμάνων παγκοσμίως.
Ένοπλος Χούθι Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Χούθι: Επίθεση σε εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία

Οι Χούθι ανακοίνωσαν επίθεση με drone σε εγκαταστάσεις της Aramco στη Νατζράν, ως απάντηση σε σαουδαραβικές παραβιάσεις εναέριου χώρου. Δεν υπάρχει επιβεβαίωση ή πληροφορίες για ζημιές από σαουδαραβικές αρχές ή την Aramco.
Αεροφωτογραφία Ισλαμαμπάντ
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Δέσμευση υπεράσπισης της Σαουδικής Αραβίας «μέχρι τέλους»

Το Πακιστάν δηλώνει ότι θα στηρίξει τη Σαουδική Αραβία «μέχρι τέλους», ενόψει της αύξησης των επιθέσεων Χούθι, με τον εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων να τονίζει τη δέσμευση για διπλωματική και φυσική στήριξη.
Γκουίντο Κροζέτο υπουργός
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλικό Eurofighter επλήγη σε επίθεση σε σαουδαραβική αεροπορική βάση

Ιταλικό μαχητικό Eurofighter επλήγη σε επίθεση σε βάση στη Σαουδική Αραβία, χωρίς τραυματισμούς ιταλικού προσωπικού, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροζέτο. Καμία άλλη ζημιά σε ιταλικό στρατιωτικό εξοπλισμό ή υποδομές.
Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρός στη Σαουδική Αραβία από θραύσματα μετά από αναχαίτιση drone

Ένα άτομο σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν στη Σαουδική Αραβία όταν συντρίμμια από αναχαιτισμένο drone των Χούθι έπεσαν στην επαρχία Ταΐφ, προκαλώντας ζημιές σε κτίρια και οχήματα, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία.
Θωρακισμένα οχήματα Υεμένης
ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Βομβαρδισμοί από Σ. Αραβία μετά από επίθεση ανταρτών στη Μέκκα

Το κίνημα Ανσαραλά στην Υεμένη κατήγγειλε δεκάδες σαουδαραβικούς βομβαρδισμούς, μετά από επίθεση με drone στη Μέκκα που αρνήθηκαν οι αντάρτες, ενώ κέρδισε στρατιωτικό έδαφος καταλαμβάνοντας τη δυτική ακτή και το στενό Μπαμπ ελ Μάντεμπ.