ΓΔ: 2355.67 0.65% Τζίρος: 240.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κατεστραμμένο αυτοκίνητο Καμπούλ
Σκηνή μετά από βομβιστική επίθεση με αυτοκίνητο στην Καμπούλ, Αφγανιστάν.

ΟΗΕ: Καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης στην Καμπούλ από το Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση στην Καμπούλ, εκφράζοντας συλλυπητήρια στα θύματα και αλληλεγγύη σε Αφγανιστάν και Κίνα, τονίζοντας ότι η τρομοκρατία παραμένει μεγάλη απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στις 19 Ιανουαρίου σε εστιατόριο στη συνοικία Σαρ-ε-Ναου της Καμπούλ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ευθύνη για τη φρικτή τρομοκρατική επίθεση αποδόθηκε στο ISIL (Da'esh)-K, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι Αφγανοί και ένας Κινέζος υπήκοος, ενώ τραυματίστηκαν αρκετά ακόμη άτομα, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν «τα πιο ειλικρινή τους συλλυπητήρια και τη βαθιά τους συμπαράσταση προς τις οικογένειες των θυμάτων». Παράλληλα, απηύθυναν μήνυμα αλληλεγγύης προς τους λαούς του Αφγανιστάν και της Κίνας, ενώ ευχήθηκαν ταχεία ανάρρωση σε όσους τραυματίστηκαν.

Το Συμβούλιο επανέλαβε ότι η τρομοκρατία, σε κάθε της μορφή, αποτελεί μία από τις σοβαρότερες απειλές για την ειρήνη και ασφάλεια τόσο στο Αφγανιστάν όσο και διεθνώς. Επιβεβαίωσε τη σταθερή θέση των Ηνωμένων Εθνών κατά κάθε τρομοκρατικής ενέργειας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη λογοδοσίας, με τα μέλη του Συμβουλίου να επισημαίνουν πως οι δράστες, οργανωτές, χρηματοδότες και υποστηρικτές τέτοιων πράξεων πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Παράλληλα, κάλεσαν όλα τα κράτη να συνεργαστούν ενεργά με τις αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τέλος, στη δήλωση υπογραμμίζεται ότι κάθε τρομοκρατική ενέργεια είναι εγκληματική και αδικαιολόγητη, ανεξαρτήτως κινήτρων ή συνθηκών. Τονίζεται η ανάγκη τα κράτη να αντιμετωπίσουν με κάθε μέσο τις απειλές κατά της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σιλουέτα μαχητή πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Συνολικά 1,4 εκατομμύρια κορίτσια στερήθηκαν το σχολείο από τους Ταλιμπάν

«Το Αφγανιστάν σήμερα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που αρνείται την πρόσβαση στην εκπαίδευση για κορίτσια άνω των 12 ετών και γυναίκες», δήλωσε η γενική διευθύντρια της UNESCO Όντρεϊ Αντζούλαι.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα: Απαίτηση για σεβασμό Χάρτη ΟΗΕ και μεταρρύθμιση Συμβουλίου

Το Συμβούλιο Ασφαλείας συζήτησε υπό την προεδρία της Κίνας την ενίσχυση του ΟΗΕ, με τον ΓΓ Αντόνιο Γκουτέρες να τονίζει ότι ο Χάρτης του ΟΗΕ και οι αρχές του απειλούνται καθώς οι συγκρούσεις παγκοσμίως έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά.
αστυνομία Πακιστάν όχημα
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Καταδίκη της επίθεσης σε τρένο στην Κουέτα από το ΣΑ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε έντονα την τρομοκρατική επίθεση σε τρένο στην Κουέτα του Πακιστάν, που σκότωσε τουλάχιστον 14 άτομα και τραυμάτισε δεκάδες. Εξέφρασε συλλυπητήρια και ευχές ανάρρωσης προς τα θύματα.
Σύγχρονο drone στον ουρανό
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Καταδίκη από το ΣΑ για επίθεση με drone σε πυρηνικό σταθμό στα ΗΑΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε σφοδρά τη μη επανδρωμένη επίθεση σε γεννήτρια κοντά στον πυρηνικό σταθμό Μπαράκα στα ΗΑΕ, κάνοντας λόγο για παραβίαση διεθνούς δικαίου και ζητώντας άμεσο τερματισμό επιθέσεων σε αμάχους και υποδομές.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Καταδίκη επίθεσης σε πυρηνικό εργοστάσιο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο Μπαράκα στα ΗΑΕ, κάνοντας λόγο για παραβίαση διεθνούς δικαίου, χωρίς να αποδώσει ευθύνη. Έξι drones εξαπολύθηκαν πρόσφατα κατά της χώρας από το Ιράκ.