ΓΔ: 2253.06 -1.14% Τζίρος: 338.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κατεστραμμένο αυτοκίνητο Καμπούλ
Σκηνή μετά από βομβιστική επίθεση με αυτοκίνητο στην Καμπούλ, Αφγανιστάν.

ΟΗΕ: Καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης στην Καμπούλ από το Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση στην Καμπούλ, εκφράζοντας συλλυπητήρια στα θύματα και αλληλεγγύη σε Αφγανιστάν και Κίνα, τονίζοντας ότι η τρομοκρατία παραμένει μεγάλη απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στις 19 Ιανουαρίου σε εστιατόριο στη συνοικία Σαρ-ε-Ναου της Καμπούλ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ευθύνη για τη φρικτή τρομοκρατική επίθεση αποδόθηκε στο ISIL (Da'esh)-K, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι Αφγανοί και ένας Κινέζος υπήκοος, ενώ τραυματίστηκαν αρκετά ακόμη άτομα, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν «τα πιο ειλικρινή τους συλλυπητήρια και τη βαθιά τους συμπαράσταση προς τις οικογένειες των θυμάτων». Παράλληλα, απηύθυναν μήνυμα αλληλεγγύης προς τους λαούς του Αφγανιστάν και της Κίνας, ενώ ευχήθηκαν ταχεία ανάρρωση σε όσους τραυματίστηκαν.

Το Συμβούλιο επανέλαβε ότι η τρομοκρατία, σε κάθε της μορφή, αποτελεί μία από τις σοβαρότερες απειλές για την ειρήνη και ασφάλεια τόσο στο Αφγανιστάν όσο και διεθνώς. Επιβεβαίωσε τη σταθερή θέση των Ηνωμένων Εθνών κατά κάθε τρομοκρατικής ενέργειας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη λογοδοσίας, με τα μέλη του Συμβουλίου να επισημαίνουν πως οι δράστες, οργανωτές, χρηματοδότες και υποστηρικτές τέτοιων πράξεων πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Παράλληλα, κάλεσαν όλα τα κράτη να συνεργαστούν ενεργά με τις αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τέλος, στη δήλωση υπογραμμίζεται ότι κάθε τρομοκρατική ενέργεια είναι εγκληματική και αδικαιολόγητη, ανεξαρτήτως κινήτρων ή συνθηκών. Τονίζεται η ανάγκη τα κράτη να αντιμετωπίσουν με κάθε μέσο τις απειλές κατά της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σιλουέτα μαχητή πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Συνολικά 1,4 εκατομμύρια κορίτσια στερήθηκαν το σχολείο από τους Ταλιμπάν

«Το Αφγανιστάν σήμερα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που αρνείται την πρόσβαση στην εκπαίδευση για κορίτσια άνω των 12 ετών και γυναίκες», δήλωσε η γενική διευθύντρια της UNESCO Όντρεϊ Αντζούλαι.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Καταδίκη επίθεσης σε τζαμί στο Ισλαμαμπάντ και δέσμευση κατά τρομοκρατίας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε έντονα την τρομοκρατική επίθεση σε τζαμί στο Ισλαμαμπάντ, ζητώντας τιμωρία υπευθύνων και εκφράζοντας συλλυπητήρια στα θύματα, ενώ τόνισε τη σοβαρότητα της τρομοκρατίας κατά της ειρήνης.
Πόλη Πεκίνο ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πεκίνο καταδικάζει την επίθεση σε τέμενος και δηλώνει στήριξη στο Πακιστάν

Η Κίνα καταδίκασε την επίθεση σε σιιτικό τέμενος στο Ισλαμαμπάντ, εκφράζοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και δηλώνοντας στήριξη στην πακιστανική κυβέρνηση για τη διατήρηση ασφάλειας και σταθερότητας στη χώρα.
Χειροπέδες σε χαρτονομίσματα ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Κινέζος κομμωτής συνελήφθη για χρηματοδότηση της Χαμάς

Η ισπανική αστυνομία συνέλαβε έναν 38χρονο Κινέζο, ιδιοκτήτη κομμωτηρίου κοντά στη Βαρκελώνη, ως ύποπτο για μεταφορές κρυπτονομισμάτων 600.000 ευρώ υπέρ της Χαμάς, μέσω του ελέγχου εικονικών πορτοφολιών.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΓΓ ΟΗΕ: Μόνη της μια δύναμη δεν λύνει τα παγκόσμια προβλήματα

Ο Αντόνιο Γκουτέρες επέκρινε Κίνα και ΗΠΑ για τη γεωπολιτική τους στάση, λέγοντας πως τα παγκόσμια προβλήματα δεν επιλύονται όταν μόνο μία ή δύο δυνάμεις υπαγορεύουν αποφάσεις ή διαιρούν τον κόσμο σε αντίπαλες σφαίρες επιρροής.