ΓΔ: 2309.1 1.50% Τζίρος: 365.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ομάδα αστυνομικών Εκουαδόρ
Αστυνομικοί του Ισημερινού με πλήρη εξάρτυση σε περίπολο στην πόλη.

Άνοδος 30% στις δολοφονίες στον Ισημερινό το 2025, λέει το ΥΠΕΣ

Ο Ισημερινός σημείωσε αύξηση δολοφονιών κατά 30% το 2025, φτάνοντας τις 9.216, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, αποδίδοντας την έξαρση στις συγκρούσεις συμμοριών και τις επιχειρήσεις κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Σημαντική αύξηση των δολοφονιών σημειώθηκε στον Ισημερινό το 2025, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας. Οι ανθρωποκτονίες αυξήθηκαν κατά 30% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, γεγονός που αναδεικνύει τη σοβαρότητα της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Νομπόα στον αγώνα της κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 9.216 δολοφονίες, δηλαδή περίπου 2.150 περισσότερες από τις 7.063 που σημειώθηκαν το 2024, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Η εξέλιξη αυτή αναιρεί την τάση μείωσης των ανθρωποκτονιών κατά 15% που είχε παρατηρηθεί το προηγούμενο έτος.

Η κυβέρνηση αποδίδει την κλιμάκωση της βίας στις συγκρούσεις ανάμεσα σε συμμορίες που ανταγωνίζονται για τον έλεγχο εδαφών, κυρίως μετά τις συλλήψεις ή τους θανάτους ηγετικών στελεχών τους.

Παράλληλα, η αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη 20 "υψηλής αξίας" στόχων το 2025, στο πλαίσιο των προσπαθειών για περιορισμό της εγκληματικότητας.

Η επαρχία Γουάγιας, όπου βρίσκεται το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Γουαγιακίλ στον Ειρηνικό, ήταν η περιοχή που επλήγη περισσότερο από το κύμα βίας την περασμένη χρονιά.

Ο πρόεδρος Νομπόα έχει κηρύξει επανειλημμένα καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και πρόσφατα ανέπτυξε πάνω από 10.000 στρατιωτικούς στις τρεις επαρχίες που πλήττονται περισσότερο, επιχειρώντας να αντιμετωπίσει την κρίση.

Σε ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο κ. Νομπόα υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του διεξάγει «πόλεμο εναντίον του κακού» και «της ναρκωτρομοκρατίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένο κτήριο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Δύο αστυνομικοί σε διαθεσιμότητα μετά το αιματοκύλισμα στο Κίεβο

Δύο αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και ερευνώνται, επειδή φέρονται να εγκατέλειψαν τραυματία κατά τη διάρκεια πυροβολισμών στο Κίεβο που στοίχισαν τη ζωή σε 6 άτομα. Το περιστατικό προκάλεσε οργή στην Ουκρανία.
Κατεστραμμένο κτήριο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία χαρακτηρίζει «τρομοκρατική ενέργεια» την ένοπλη επίθεση στο Κίεβο

Η SBU διερευνά ως τρομοκρατική ενέργεια τη μαζική ένοπλη επίθεση και ομηρία στο Κίεβο. Ο δράστης, 58χρονος από τη Μόσχα, σκότωσε πέντε άτομα, τραυμάτισε τουλάχιστον 10, ενώ ξέσπασε πυρκαγιά στο διαμέρισμά του.
Οχήματα και εμπόδια Κιέβου
ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο: 58χρονος από τη Μόσχα σκότωσε 5 και τραυμάτισε 10 ανθρώπους

Ο δράστης της επίθεσης στο Κίεβο, 58χρονος από τη Μόσχα, σκότωσε πέντε άτομα και τραυμάτισε τουλάχιστον δέκα, ενώ ταυτόχρονα ξέσπασε πυρκαγιά στο σπίτι του. Πολλοί σκοτώθηκαν στον δρόμο και ένας σε σούπερ μάρκετ.
Περιπολικό ΕΛΑΣ κοντά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη σπείρας που έκλεβε μοτοσυκλέτες στον Πειραιά

Συνελήφθησαν τρία άτομα στον Πειραιά και την Αιδηψό ως μέλη συμμορίας που έκλεβε μοτοσυκλέτες και πωλούσε ανταλλακτικά. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες κλοπές και παραβάσεις σχετικών νόμων.
Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Ένοπλη απαγωγή μαθητών που μετέβαιναν σε εξετάσεις πανεπιστημίου στη Νιγηρία

Ένοπλοι απήγαγαν μαθητές που κατευθύνονταν σε εξετάσεις για το πανεπιστήμιο και άλλους επιβάτες στην πολιτεία Μπένουε της Νιγηρίας, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη. Παραμένει άγνωστη η ταυτότητα των δραστών.