ΓΔ: 2279.1 -0.43% Τζίρος: 314.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Διαδηλωτής στην Τεχεράνη
Έντονες ταραχές με φωτιές κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην Τεχεράνη.

Ιράν: 3 ημέρες διορία σε νέους για παράδοση από την αστυνομία

Ο αρχηγός της ιρανικής αστυνομίας έδωσε τριήμερη προθεσμία σε όσους συμμετείχαν άθελά τους σε ταραχές να παραδοθούν, υποσχόμενος επιείκεια. Στο Ιράν συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την ακρίβεια, με χιλιάδες συλλήψεις να έχουν καταγραφεί.

Προθεσμία τριών ημερών έδωσε ο αρχηγός της ιρανικής αστυνομίας σε όσους εμπλέκονται άθελά τους σε ταραχές, καλώντας τους να παραδοθούν στις αρχές. Όπως διαβεβαίωσε, όσοι ανταποκριθούν θα τύχουν «μεγαλύτερης επιείκειας».

Ο Άχμαντ Ρεζά Ραντάν, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, τόνισε ότι «οι νέοι που άθελά τους ενεπλάκησαν σε ταραχές θεωρούνται άνθρωποι που εξαπατήθηκαν και όχι στρατιώτες του εχθρού».

Το Ιράν βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα εκτεταμένο κύμα αμφισβήτησης της κεντρικής εξουσίας, το οποίο ξεκίνησε στις 28 Δεκεμβρίου στην Τεχεράνη από εμπόρους που διαμαρτύρονταν για το υψηλό κόστος διαβίωσης. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Tasnim, περίπου 3.000 άτομα έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής. Ωστόσο, οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι ο αριθμός των συλλήψεων ανέρχεται σε 20.000.

Η ιρανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι «στασιαστές» καθοδηγούνται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, μετατρέποντας τις ειρηνικές διαδηλώσεις σε «ταραχές».

Ο εκπρόσωπος των δικαστικών αρχών, Ασγάρ Τζαχανγκίρ, επανέλαβε ότι οι συλληφθέντες θα δικαστούν άμεσα, προειδοποιώντας πως κάποιες κατηγορίες επισύρουν τη θανατική ποινή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαδήλωση στο Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Τουλάχιστον 5.000 νεκροί στις διαδηλώσεις, σύμφωνα με αξιωματούχο

Ιρανός αξιωματούχος ανέφερε ότι πάνω από 5.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 500 από τις δυνάμεις ασφαλείας, σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις. Κατηγόρησε «τρομοκράτες» και ξένες δυνάμεις για τη βία, κυρίως στις κουρδικές περιοχές.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ στέλνουν νέο αεροπλανοφόρο στον Κόλπο – Εκκλήσεις για διαδηλώσεις στο Ιράν

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την άμεση αποστολή αεροπλανοφόρου στη Μέση Ανατολή, απειλώντας το Ιράν με συνέπειες αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις, ενώ ο γιος του σάχη ζήτησε νέα κινητοποίηση μετά την αιματηρή καταστολή διαδηλώσεων.
Διαδήλωση για το Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ελεύθερα δύο μέλη μεταρρυθμιστικής παράταξης μετά από συλλήψεις

Δύο μέλη των μεταρρυθμιστών που συνελήφθησαν μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις του Ιανουαρίου στο Ιράν, απελευθερώθηκαν χθες, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Οι μεταρρυθμιστές είχαν στηρίξει τον υποψήφιο πρόεδρο Πεζεσκιάν.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εντοπίστηκαν κοντάρια, μολότοφ και ναρκωτικά στους χώρους του ΑΠΘ

Η αστυνομία βρήκε μολότοφ, κοντάρια, αντιασφυξιογόνες μάσκες και μικροποσότητες ναρκωτικών κοντά στην Πολυτεχνική του ΑΠΘ, μετά από σοβαρά επεισόδια του Σαββάτου και εκατοντάδες προσαγωγές.
Αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επεισόδια με μολότοφ στο ΑΠΘ – Τραυματισμός αστυνομικού, 150 προσαγωγές

Επεισόδια σημειώθηκαν τα ξημερώματα έξω από το ΑΠΘ, με ρίψεις μολότοφ σε αστυνομικούς στη Γ' Σεπτεμβρίου. Τραυματίστηκε ένας αστυνομικός με εγκαύματα και έγιναν πάνω από 150 προσαγωγές.
Διαδηλωτής στην Τεχεράνη
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Πάνω από 50.000 συλλήψεις αναφέρουν ΜΚΟ

Πάνω από 50.000 άνθρωποι συνελήφθησαν στο Ιράν, σύμφωνα με ΜΚΟ, καθώς συνεχίζονται οι καταστολές μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις του Ιανουαρίου. Οι αρχές αναγνωρίζουν χιλιάδες νεκρούς, κυρίως μέλη ασφαλείας ή περαστικούς.