ΓΔ: 2299.87 3.17% Τζίρος: 441.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Χέρι σε κάλπη
Χέρι καταθέτει φάκελο σε κάλπη κατά τη διάρκεια εκλογών στην Ελλάδα.

Πορτογαλία: Κεντροαριστερά και ακροδεξιά στον β΄ γύρο εκλογών

Οι προεδρικές εκλογές στην Πορτογαλία οδηγούνται σε δεύτερο γύρο στις 8 Φεβρουαρίου, με τον κεντροαριστερό Αντόνιο Ζουζέ Σεγκούρου να προηγείται (31%) και τον ακροδεξιό Αντρέ Βεντούρα να ακολουθεί (23,5%-24%).

Οι προεδρικές εκλογές στην Πορτογαλία οδηγούνται σε δεύτερο γύρο, με αναμέτρηση μεταξύ του υποψηφίου της κεντροαριστεράς και του ηγέτη της άκρας δεξιάς. Η αποφασιστική ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για τις 8 Φεβρουαρίου, σηματοδοτώντας μια σπάνια εξέλιξη στην πολιτική ιστορία της χώρας.

Με βάση τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα, ο Αντόνιο Ζουζέ Σεγκούρου, 63 ετών, προηγείται με 31% των ψήφων, ενώ ο ακροδεξιός Αντρέ Βεντούρα, 43 ετών, ακολουθεί με 23,5%. Ο κ. Σεγκούρου κάλεσε τους δημοκράτες και προοδευτικούς ψηφοφόρους να ενωθούν ενάντια στον εξτρεμισμό και τη διχόνοια.

Η προσφυγή σε δεύτερο γύρο για τις προεδρικές εκλογές δεν είχε χρειαστεί από το 1986, γεγονός που υπογραμμίζει τις πολιτικές αλλαγές των τελευταίων ετών λόγω της ανόδου της άκρας δεξιάς στην Πορτογαλία.

Από την πλευρά του, ο κ. Βεντούρα σημείωσε ότι, παρά τον κατακερματισμό της δεξιάς, οι Πορτογάλοι ανέθεσαν στην παράταξή του την ηγεσία, καλώντας τους ψηφοφόρους να μην φοβηθούν την αλλαγή.

Αν και οι δημοσκοπήσεις πριν την ψηφοφορία προέβλεπαν διαφορετικό αποτέλεσμα, ο κ. Βεντούρα συνέχισε την ανοδική πορεία του κόμματός του, Σέγκα («Αρκετά»), που πλέον αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της δεξιάς.

Ο πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρου, ο οποίος επανεξελέγη τον Μάιο του 2025 ως επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας, θα κληθεί να συνεργαστεί με νέο πρόεδρο που δεν ανήκει στην παράταξή του, σε αντίθεση με τον απερχόμενο πρόεδρο Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα.

Πολιτικές αναλύσεις και επιπτώσεις

Σύμφωνα με την πολιτολόγο Πάουλα Εσπίριτου Σάντου, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κ. Σεγκούρου έχει προβάδισμα για τη νίκη στον δεύτερο γύρο. Η ίδια χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως ήττα για την κυβέρνηση, επισημαίνοντας τη δυναμική της σοσιαλιστικής υποψηφιότητας.

Μετά τα αποτελέσματα, ο κ. Μοντενέγκρου δήλωσε πως ο πολιτικός του χώρος δεν θα εκπροσωπηθεί στον δεύτερο γύρο και δεν θα δοθούν οδηγίες ψήφου. Παρόλα αυτά, η στήριξη της κυβέρνησης στη Βουλή παραμένει πιο έντονη από την ακροδεξιά παρά από τους σοσιαλιστές.

Η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίστηκε από μεγάλο ανταγωνισμό και αριθμό ρεκόρ υποψηφίων. Ο υποψήφιος της κυβερνητικής παράταξης, Λουίς Μαρκς Μεντς, περιορίστηκε στην πέμπτη θέση με λιγότερο από 12%.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, αν και δεν διαθέτει εκτελεστικές αρμοδιότητες, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε περιόδους κρίσης, όπως η διάλυση του κοινοβουλίου και η προκήρυξη εκλογών.

Στα προκαταρκτικά αποτελέσματα, ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Ζουάου Κοτρίμ Φιγκερέντου έλαβε σχεδόν 16%, ενώ ο ανεξάρτητος ναύαρχος Ενρίκε Γκουβάια ι Μέλου συγκέντρωσε λίγο πάνω από 12%.

Αντιδράσεις της κοινωνίας

Η αυξανόμενη δημοτικότητα του Αντρέ Βεντούρα θεωρείται από πολλούς ως «σήμα συναγερμού» για την Πορτογαλία, με πολίτες να εκφράζουν ανησυχία για την ενίσχυση της άκρας δεξιάς. Η επιθυμία για αλλαγή και η ανησυχία για πιθανή «εκτροπή» προς ακραίες πολιτικές θέσεις κυριαρχούν στις δηλώσεις των ψηφοφόρων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Δένδιας βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Νίκου Δένδια με τον Πορτογάλο υπουργό Άμυνας στην Πορτογαλία

Ο Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί αύριο την Πορτογαλία, μετά από πρόσκληση του ομολόγου του, Νούνο Μέλο, για διμερείς συνομιλίες. Θα ακολουθήσουν επαφές αντιπροσωπειών, κοινές δηλώσεις στον Τύπο και γεύμα εργασίας.
Βουλή Πορτογαλίας συνεδρίαση
ΔΙΕΘΝΗ

Φόρος στα υπερκέρδη ενεργειακών εταιρειών ετοιμάζει η Πορτογαλία

Η Πορτογαλία σχεδιάζει να φορολογήσει τα απροσδόκητα κέρδη εταιρειών ενέργειας λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ακολουθώντας το παράδειγμα του 2022. Εξετάζεται το ενδεχόμενο πανευρωπαϊκού συντονισμού για το μέτρο αυτό.
Μιχάλης Τσικνάκης πορτρέτο
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

JD Group: Διευρυμένος ρόλος για τον Μιχάλη Τσικνάκη σε τέσσερις χώρες

Ο Μιχάλης Τσικνάκης, CEO Sporting Goods για Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Κύπρο στο JD Group, αναλαμβάνει από 1η Απριλίου και την εποπτεία της JD Outdoor στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενισχύοντας περαιτέρω τον ρόλο του στην εταιρεία.
Αντικείμενα ταξιδιού
ΔΙΕΘΝΗ

Άνοδος κρατήσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία λόγω αποφυγής Μ. Ανατολής

Ισπανία και Πορτογαλία βλέπουν ραγδαία αύξηση σε κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων και ξενοδοχείων για την άνοιξη και το καλοκαίρι, καθώς πολλοί ταξιδιώτες αποφεύγουν περιοχές επηρεασμένες από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.