ΓΔ: 2709.91 0.08% Τζίρος: 470.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Χέρι σε κάλπη
Χέρι καταθέτει φάκελο σε κάλπη κατά τη διάρκεια εκλογών στην Ελλάδα.

Πορτογαλία: Κεντροαριστερά και ακροδεξιά στον β΄ γύρο εκλογών

Οι προεδρικές εκλογές στην Πορτογαλία οδηγούνται σε δεύτερο γύρο στις 8 Φεβρουαρίου, με τον κεντροαριστερό Αντόνιο Ζουζέ Σεγκούρου να προηγείται (31%) και τον ακροδεξιό Αντρέ Βεντούρα να ακολουθεί (23,5%-24%).

Οι προεδρικές εκλογές στην Πορτογαλία οδηγούνται σε δεύτερο γύρο, με αναμέτρηση μεταξύ του υποψηφίου της κεντροαριστεράς και του ηγέτη της άκρας δεξιάς. Η αποφασιστική ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για τις 8 Φεβρουαρίου, σηματοδοτώντας μια σπάνια εξέλιξη στην πολιτική ιστορία της χώρας.

Με βάση τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα, ο Αντόνιο Ζουζέ Σεγκούρου, 63 ετών, προηγείται με 31% των ψήφων, ενώ ο ακροδεξιός Αντρέ Βεντούρα, 43 ετών, ακολουθεί με 23,5%. Ο κ. Σεγκούρου κάλεσε τους δημοκράτες και προοδευτικούς ψηφοφόρους να ενωθούν ενάντια στον εξτρεμισμό και τη διχόνοια.

Η προσφυγή σε δεύτερο γύρο για τις προεδρικές εκλογές δεν είχε χρειαστεί από το 1986, γεγονός που υπογραμμίζει τις πολιτικές αλλαγές των τελευταίων ετών λόγω της ανόδου της άκρας δεξιάς στην Πορτογαλία.

Από την πλευρά του, ο κ. Βεντούρα σημείωσε ότι, παρά τον κατακερματισμό της δεξιάς, οι Πορτογάλοι ανέθεσαν στην παράταξή του την ηγεσία, καλώντας τους ψηφοφόρους να μην φοβηθούν την αλλαγή.

Αν και οι δημοσκοπήσεις πριν την ψηφοφορία προέβλεπαν διαφορετικό αποτέλεσμα, ο κ. Βεντούρα συνέχισε την ανοδική πορεία του κόμματός του, Σέγκα («Αρκετά»), που πλέον αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της δεξιάς.

Ο πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρου, ο οποίος επανεξελέγη τον Μάιο του 2025 ως επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας, θα κληθεί να συνεργαστεί με νέο πρόεδρο που δεν ανήκει στην παράταξή του, σε αντίθεση με τον απερχόμενο πρόεδρο Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα.

Πολιτικές αναλύσεις και επιπτώσεις

Σύμφωνα με την πολιτολόγο Πάουλα Εσπίριτου Σάντου, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κ. Σεγκούρου έχει προβάδισμα για τη νίκη στον δεύτερο γύρο. Η ίδια χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως ήττα για την κυβέρνηση, επισημαίνοντας τη δυναμική της σοσιαλιστικής υποψηφιότητας.

Μετά τα αποτελέσματα, ο κ. Μοντενέγκρου δήλωσε πως ο πολιτικός του χώρος δεν θα εκπροσωπηθεί στον δεύτερο γύρο και δεν θα δοθούν οδηγίες ψήφου. Παρόλα αυτά, η στήριξη της κυβέρνησης στη Βουλή παραμένει πιο έντονη από την ακροδεξιά παρά από τους σοσιαλιστές.

Η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίστηκε από μεγάλο ανταγωνισμό και αριθμό ρεκόρ υποψηφίων. Ο υποψήφιος της κυβερνητικής παράταξης, Λουίς Μαρκς Μεντς, περιορίστηκε στην πέμπτη θέση με λιγότερο από 12%.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, αν και δεν διαθέτει εκτελεστικές αρμοδιότητες, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε περιόδους κρίσης, όπως η διάλυση του κοινοβουλίου και η προκήρυξη εκλογών.

Στα προκαταρκτικά αποτελέσματα, ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Ζουάου Κοτρίμ Φιγκερέντου έλαβε σχεδόν 16%, ενώ ο ανεξάρτητος ναύαρχος Ενρίκε Γκουβάια ι Μέλου συγκέντρωσε λίγο πάνω από 12%.

Αντιδράσεις της κοινωνίας

Η αυξανόμενη δημοτικότητα του Αντρέ Βεντούρα θεωρείται από πολλούς ως «σήμα συναγερμού» για την Πορτογαλία, με πολίτες να εκφράζουν ανησυχία για την ενίσχυση της άκρας δεξιάς. Η επιθυμία για αλλαγή και η ανησυχία για πιθανή «εκτροπή» προς ακραίες πολιτικές θέσεις κυριαρχούν στις δηλώσεις των ψηφοφόρων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Πορτογαλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Πορτογαλία: Διαμαρτυρία φορτηγών για τις αυξήσεις στα καύσιμα

Φορτηγά και οδηγοί στην Πορτογαλία διαμαρτυρήθηκαν για την αύξηση της τιμής των καυσίμων με πορεία βόρεια και κλάξον στη Λισσαβώνα. Περίπου 500 φορτηγά κινήθηκαν από την Πόρτο προς την Κόιμπρα, διανύοντας 140 χιλιόμετρα.
Πυροσβεστικό όχημα στη φωτιά
ΔΙΕΘΝΗ

Πορτογαλία: 24χρονη πυροσβέστης νεκρή σε επιχείρηση κατάσβεσης

Μια 24χρονη πυροσβέστης σκοτώθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στη Ρεζέντε της Πορτογαλίας. Είναι ο δεύτερος πυροσβέστης που χάνει τη ζωή του φέτος, σύμφωνα με την πορτογαλική προεδρία και την Ένωση Πυροσβεστών.
Λουίς Μοντένεγκρο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Πορτογαλία: Νέο πακέτο 800 εκατ. ευρώ με επίδομα και φοροελαφρύνσεις

Η πορτογαλική κυβέρνηση ενέκρινε εφάπαξ ενίσχυση για πάνω από δύο εκατ. συνταξιούχους και μειώσεις φόρου εισοδήματος, με μέτρα 800 εκατ. ευρώ, απορρίπτοντας ευρύτερες προτάσεις λόγω δημοσιονομικής ισορροπίας.
Αεροδρόμιο Λισαβόνας εξωτερικό
ΔΙΕΘΝΗ

EasyJet Πορτογαλίας: Ψήφος πληρώματος για απεργίες Οκτώβριο και Δεκέμβριο

Το πλήρωμα καμπίνας της EasyJet στην Πορτογαλία θα απεργήσει 2-6 Οκτωβρίου και 19-23 Δεκεμβρίου λόγω κακών συνθηκών εργασίας, με τον Οκτώβριο να επηρεάζονται περίπου 500 πτήσεις σε Λισαβόνα, Πόρτο, Φάρο, σύμφωνα με το SNPVAC.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη πορτογαλικής κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας στη Βουλή

Τριμελής αντιπροσωπεία της Πορτογαλικής Βουλής επισκέφθηκε την Αθήνα, τονίζοντας τη σημασία ενίσχυσης της συνεργασίας με την Ελλάδα σε θέματα όπως μεταναστευτικό, στέγαση και εκπαίδευση.
Ιδιωτικό τζετ αεροδρόμιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μπέρνι Έκλεστοουν συνελήφθη στην Πορτογαλία με αδήλωτο όπλο

Ο Μπέρνι Έκλεστοουν συνελήφθη στην Πορτογαλία επειδή μετέφερε κυνηγετικό όπλο χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα εισαγωγής. Το όπλο παραδόθηκε στις Αρχές και ο ίδιος υπέγραψε τα απαιτούμενα έγγραφα.