ΓΔ: 2211.2 -1.12% Τζίρος: 284.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Ντόναλντ Τραμπ
Φώτο: Shutterstock

Φον ντερ Λάιεν: Οι δασμοί Τραμπ απειλούν τις διατλαντικές σχέσεις

Η φον ντερ Λάιεν εξέφρασε πλήρη αλληλεγγύη Δανίας-Γροιλανδίας και τόνισε ότι οι δασμοί απειλούν τις διατλαντικές σχέσεις. Υπογράμμισε τη σημασία της κυριαρχίας και της ειρήνης στην Αρκτική, καλώντας σε συνεχή διάλογο ΕΕ-ΗΠΑ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με δημόσια τοποθέτησή της στην πλατφόρμα Χ, εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Δανία και τον λαό της Γροιλανδίας. Η δήλωση αυτή έρχεται ως απάντηση στις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή νέων δασμών σε χώρες της ΕΕ, καθώς και σε όσους διαφωνούν με τα αμερικανικά σχέδια για τη Γροιλανδία.

Η κ. φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στη στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιείται στη Δανία, τονίζοντας ότι «η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία αποτελούν θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου». Υπογράμμισε ότι αυτές οι αρχές είναι απαραίτητες τόσο για την Ευρώπη όσο και για τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της. Παράλληλα, σημείωσε πως η συντονισμένη άσκηση της Δανίας με συμμάχους ανταποκρίνεται στην ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας στην Αρκτική και δεν αποτελεί απειλή για κανέναν.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε επίσης ότι «ο διάλογος παραμένει απαραίτητος» και ότι υπάρχει δέσμευση να συνεχιστεί η διαδικασία διαλόγου που ξεκίνησε ήδη μεταξύ του Βασιλείου της Δανίας και των ΗΠΑ. Προειδοποίησε πως «οι δασμοί θα υπονόμευαν τις διατλαντικές σχέσεις και θα έθεταν τον κίνδυνο μιας επικίνδυνης καθοδικής πορείας», ενώ επανέλαβε ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ενωμένη, συντονισμένη και δεσμευμένη στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Σε προθεσμία μέχρι 4 Ιουλίου την ΕΕ για εμπορική συμφωνία ο Τραμπ

Ο Τραμπ έδωσε προθεσμία ως τις 4 Ιουλίου στην ΕΕ για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία με τις ΗΠΑ, απειλώντας με αύξηση δασμών. Συζήτησε με τη φον ντερ Λάιεν και το θέμα του Ιράν, τονίζοντας πως δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά.
Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Δανία και Γροιλανδία προτείνουν αποστολή ΝΑΤΟ στην Αρκτική

Ο Δανός ΥΠΕΞ Λαρς Λόκε Ράσμουσεν δήλωσε πως η ΕΕ πρέπει συλλογικά να απαντήσει στις απειλές Τραμπ για δασμούς λόγω Γροιλανδίας. Υπογράμμισε τη σημασία κοινής στάσης και ανέφερε συνομιλίες για αποστολή του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ και φον ντερ Λάιεν συζητούν σήμερα στη Σκωτία για τους δασμούς

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει πως οι πιθανότητες για επιτυχία είναι «50-50», καθώς διαπραγματεύεται με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Σκωτία, προσπαθώντας να επιτευχθεί συμφωνία για τους δασμούς.
Πλοία ΕΕ και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε 25% δασμούς σε ευρωπαϊκά αυτοκίνητα

Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα αυξήσει τους δασμούς στα ευρωπαϊκά οχήματα στο 25% την επόμενη εβδομάδα, κατηγορώντας την ΕΕ για μη συμμόρφωση στη συμφωνία με τις ΗΠΑ. Οι δασμοί δεν θα ισχύουν για οχήματα που κατασκευάζονται σε αμερικανικά εργοστάσια.