ΓΔ: 2271.72 0.25% Τζίρος: 274.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Μπόρις Πιστόριους πορτρέτο
Φώτο: Shutterstock

Γερμανία: Έκκληση Πιστόριους στις ΗΠΑ για κοινή άμυνα στην Αρκτική

Ο Μπόρις Πιστόριους κάλεσε τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τη σημασία της κοινής άμυνας στην Αρκτική, τονίζοντας πως η ασφάλεια των ΗΠΑ εξυπηρετείται καλύτερα έτσι. Υπογράμμισε επίσης πως η κυριαρχία και η ακεραιότητα είναι αδιαπραγμάτευτες.

Έκκληση προς τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την από κοινού άμυνα της Αρκτικής ως ζήτημα που αφορά και τα δικά τους συμφέροντα απηύθυνε ο υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους. Ο ίδιος παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι «δεν είναι εφικτό να επιβάλει κανείς τη συναντίληψη» σε τέτοια ζητήματα.

Σε τοποθέτησή του στη Bundestag, ο κ. Πιστόριους υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ οφείλει να αναγνωρίσει πως τα νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας της εξυπηρετούνται καλύτερα μέσω της κοινής άμυνας στην Αρκτική και τον Βόρειο Ατλαντικό.

Απαντώντας σε παρατήρηση βουλευτή σχετικά με τη διστακτικότητα των ΗΠΑ, ο υπουργός Άμυνας σημείωσε πως «δεν μπορείς να επιβάλεις σε κάποιον τη συναντίληψη». Επισήμανε ακόμη ότι η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία αποτελούν κομβικής σημασίας, μη διαπραγματεύσιμες αρχές της διεθνούς τάξης.

Τόνισε επίσης πως «οι βίαιες εδαφικές αλλαγές δεν έχουν καμία νομιμότητα βάσει του διεθνούς δικαίου», προσθέτοντας ότι αυτές οι πεποιθήσεις αμφισβητούνται πλέον σε πολλά σημεία του πλανήτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

Έκκληση Γερμανού Υπ. Άμυνας για σταθερή εταιρική σχέση με ΗΠΑ

Ο Μπόρις Πιστόριους ζήτησε αξιόπιστη συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης με έμφαση στη συλλογική αμυντική ικανότητα, τονίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να υλοποιούνται μονομερώς από ένα κράτος.
Εθνικά Αρχεία ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Κυβερνήτης Καλιφόρνιας: Η Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερο βάρος στην άμυνά της

Ο κυβερνήτης Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, από το Μόναχο, κάλεσε την Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερο έλεγχο της άμυνάς της, τονίζοντας ότι η ενίσχυση των ευρωπαϊκών δυνατοτήτων είναι «βιώσιμη και υγιής» για το μέλλον.
Τζέι Ντι Βανς πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Καθυστερεί η ανάπτυξη δυνάμεων στην Πολωνία, λέει ο Βανς

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς τόνισε ότι η αποστολή 4.000 στρατιωτικών στην Πολωνία έχει καθυστερήσει και όχι ακυρωθεί, καλώντας παράλληλα την Ευρώπη να ενισχύσει την αμυντική της αυτονομία.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία: Οι ΗΠΑ ματαίωσαν την αποστολή 4.000 στρατιωτών στη χώρα

Οι ΗΠΑ ακύρωσαν την ανάπτυξη 4.000 στρατιωτών στην Πολωνία, καθώς αναδιοργανώνουν τις δυνάμεις τους στην Ευρώπη και αποσύρουν προσωπικό από τη Γερμανία, όπως επιβεβαίωσε Αμερικανός αξιωματικός.
Γκιτάνας Ναουσέντα πρόεδρος
ΔΙΕΘΝΗ

Η Λιθουανία ζητά τα αμερικανικά στρατεύματα να μείνουν στην Ευρώπη

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκίτανας Ναουσέντα, τόνισε πως η χώρα του ελπίζει οι αμερικανικές δυνάμεις που αποχωρούν από τη Γερμανία να παραμείνουν στην Ευρώπη και δήλωσε έτοιμος να φιλοξενήσει περισσότερους Αμερικανούς στρατιώτες.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Δεν συνδέεται η κριτική σε Τραμπ με την απόσυρση στρατευμάτων

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε πως η αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία δεν σχετίζεται με τις επικρίσεις του προς τον Τραμπ, επιβεβαίωσε πως δεν θα εγκατασταθούν Tomahawk και τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με τις ΗΠΑ.