ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Βελγικό Κοινοβούλιο Βρυξέλλες

Βέλγιο: 12χρονος φέρεται να διαδίδει τζιχαντιστική προπαγάνδα

Στο Βέλγιο αυξάνεται ο αριθμός ανηλίκων που εμπλέκονται σε τζιχαντιστικές υποθέσεις, με ακόμα και 12χρονα παιδιά να γίνονται στόχος προπαγάνδας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Κρατικής Ασφαλείας για το 2025.

Σημαντική αύξηση καταγράφεται στον αριθμό ανηλίκων που εμπλέκονται σε φακέλους τρομοκρατικών υποθέσεων με τζιχαντιστικό υπόβαθρο στο Βέλγιο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Κρατικής Ασφαλείας που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.

Οι βελγικές υπηρεσίες πληροφοριών επισημαίνουν ότι το φαινόμενο εντάθηκε το 2025, με χαρακτηριστική περίπτωση την ανάμιξη ενός παιδιού μόλις 12 ετών σε δραστηριότητες προπαγάνδας.

Η έκθεση έρχεται σε μια περίοδο όπου το Βέλγιο τιμά τη συμπλήρωση 10 ετών από τις τζιχαντιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, τον Μάρτιο του 2016, που στοίχισαν τη ζωή σε 32 άτομα. Παρά τη μείωση της πολυπλοκότητας των σχεδίων επίθεσης, η τζιχαντιστική ιδεολογία εξακολουθεί να αποτελεί κυρίαρχη απειλή για τη χώρα.

Όπως σημειώνεται, η «τρομοκρατική απειλή σαλαφιστικής-τζιχαντιστικής έμπνευσης» διατηρεί την πρώτη θέση όσον αφορά τις τρομοκρατικές απειλές στο Βέλγιο, καλύπτοντας το 80% των σχετικών φακέλων στο εθνικό σύστημα διαμοιρασμού πληροφοριών για τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία.

Το 2025, τα άτομα που εντοπίστηκαν ως καταναλωτές προπαγάνδας οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος ή η Αλ-Κάιντα ήταν κυρίως νεαρά, με μέση ηλικία τα 22 έτη. Το νεότερο περιστατικό αφορούσε 12χρονο, χωρίς να διευκρινίζεται στην έκθεση η περαιτέρω δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης.

Η επικεφαλής της Κρατικής Ασφάλειας, Φρανσίσκα Μποστέν, τόνισε σε δηλώσεις της στον βελγικό ραδιοσταθμό RTBF ότι οι αρχές είναι ιδιαίτερα προσεκτικές όταν οι φάκελοι αφορούν ανηλίκους. Όπως ανέφερε, μόλις ταυτοποιούνται ύποπτοι ανήλικοι, οι υπηρεσίες απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές, όπως η εισαγγελία ανηλίκων.

Η έκθεση καταγράφει ότι το 2025 περίπου το ένα τρίτο των υπόπτων για σχέδια βίαιης δράσης ήταν ανήλικοι. Ωστόσο, στη μεγάλη πλειονότητα, τα σχέδια αυτά ήταν ελάχιστα επεξεργασμένα ή δύσκολα πραγματοποιήσιμα.

Η Φρανσίσκα Μποστέν επισήμανε ότι πλέον δεν αναμένονται τόσο οργανωμένες επιθέσεις όσο το 2016. Οι αρχές ανησυχούν κυρίως για μεμονωμένες ενέργειες ή ενέργειες «μικρών ομάδων που συχνά συνδέονται με διαδικτυακές δραστηριότητες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούτε: Το ΝΑΤΟ αμυντική συμμαχία, η Ρωσία να πάψει τις πυρηνικές απειλές

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, τόνισε πως η συμμαχία παραμένει αμυντική και κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει τις πυρηνικές απειλές, απαντώντας σε ρωσικές προειδοποιήσεις για το Καλίνινγκραντ.
κράνος ΕΕ άμυνας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο αρχηγός του ΝΑΤΟ ζητά καταδίκη ρωσικών δολιοφθορών από Ευρώπη

Ο Αλέξους Γκρινκέβιτς, διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, τόνισε πως οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αποδίδουν ευθύνες στη Μόσχα για υβριδικές επιθέσεις και να ενισχύουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Κυρώσεις στην πρώην εκπρόσωπό του για ρωσική προπαγάνδα

Ο Ζελένσκι επέβαλε κυρώσεις στη Γιούλια Μέντελ και άλλους, κατηγορώντας τους για ρωσική προπαγάνδα. Η Μέντελ αντέδρασε, λέγοντας πως είναι αντισυνταγματικές. Πέρυσι, είχε επικρίνει δημόσια τον Ζελένσκι μετά από σκάνδαλα διαφθοράς στενών συνεργατών του.
Βελγικό Κοινοβούλιο Βρυξέλλες
ΔΙΕΘΝΗ

Βρυξέλλες: Χωρίς υποψία τρομοκρατίας για τον συλληφθέντα με Καλάσνικοφ

Οι βελγικές αρχές αποκλείουν το ενδεχόμενο τρομοκρατίας για τον νεαρό που συνελήφθη με Καλάσνικοφ στον σταθμό Μιντί. Ερευνώνται διασυνδέσεις με οργανωμένο έγκλημα και διακίνηση ναρκωτικών. Ζητήθηκε ένταλμα σύλληψης.
Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Ενίσχυση άμυνας μετά την απόπειρα επίθεσης με drone στη Λειψία

Το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την αποτρεπτική του ικανότητα μετά την απόπειρα επίθεσης με drone στη Λειψία, που οι γερμανικές αρχές αποδίδουν στη Ρωσία, τόνισε ο Μ. Ρούτε, εκφράζοντας αλληλεγγύη στη Γερμανία. Αύριο συναντά τη φον ντερ Λάιεν.