ΓΔ: 2144.71 1.25% Τζίρος: 285.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Βίκτορ Όρμπαν ομιλία
Ο Βίκτορ Όρμπαν μιλάει δημόσια σε συνέντευξη Τύπου με ουγγρική σημαία στο παρασκήνιο.

Ορμπάν κλιμακώνει την εκστρατεία κατά της Ουκρανίας με εθνική διακήρυξη

Ο Βίκτορ Ορμπάν προωθεί εθνική διακήρυξη κατά της στήριξης της Ουκρανίας με πόρους ΕΕ, ενόψει δύσκολων εκλογών. Παρουσιάζει τις εκλογές ως επιλογή ειρήνης ή πολέμου, ενώ στοχοποιεί την αντιπολίτευση ως φιλοπολεμική.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προωθήσει μια "εθνική διακήρυξη" σχετικά με τη στήριξη της πολιτικής του κατά της χρηματοδότησης της Ουκρανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κίνηση αυτή έρχεται ενόψει των κρίσιμων εκλογών του Απριλίου, όπου ο Ορμπάν επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση του παρουσιάζοντας την κυβέρνησή του ως εγγυητή της ειρήνης και της οικονομικής σταθερότητας.

Η Ουγγαρία αντιμετωπίζει οικονομική στασιμότητα, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται χωρίς ορατό τέλος. Ο Ορμπάν έχει οικοδομήσει την προεκλογική του καμπάνια γύρω από το δίλημμα "πόλεμος ή ειρήνη", υποστηρίζοντας ότι η στήριξη προς την Ουκρανία δεν εξυπηρετεί τα ουγγρικά συμφέροντα.

Το κυβερνών κόμμα Fidesz επιχειρεί να συνδέσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Πέτερ Μαγιάρ και το κόμμα Tisza με την ΕΕ και την Ουκρανία, παρουσιάζοντας την ψήφο υπέρ τους ως επιλογή υπέρ του πολέμου. Η εκστρατεία του Ορμπάν απευθύνεται κυρίως σε ψηφοφόρους αγροτικών περιοχών, ακολουθώντας τακτικές από προηγούμενες αντιμεταναστευτικές καμπάνιες, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το Tisza να προηγείται.

Αν και δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα λεπτομέρειες για τη "διακήρυξη", φαίνεται ότι θα λάβει τη μορφή ανεπίσημου δημοψηφίσματος, με ψηφοδέλτια που θα αποσταλούν στους πολίτες. Ο Ορμπάν δήλωσε ότι όλοι θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, κατηγορώντας παράλληλα την αντιπολίτευση για φιλοουκρανική στάση.

Επιπλέον, ο Ούγγρος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πιέσει την Ουγγαρία να εμπλακεί στρατιωτικά στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει σχετικά στοιχεία. Από την πλευρά του, ο Πέτερ Μαγιάρ ξεκαθαρίζει πως το Tisza υποστηρίζει την ειρήνη, απορρίπτει την υποχρεωτική θητεία και δεν τάσσεται υπέρ της κλιμάκωσης του πολέμου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποβάλει πρόταση για δανεισμό 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, ενώ στη συμφωνία του Δεκεμβρίου η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία συντάχθηκαν υπό τον όρο ότι δεν θα επηρεαστούν οικονομικά. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Policy Solutions και της Zavecz Research, το 63% των Ούγγρων πλέον αντιτίθεται στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας από την ΕΕ, έναντι μόλις 36% που τάσσεται υπέρ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βίκτορ Όρμπαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Ο Ορμπάν εμμένει στο βέτο για το δάνειο στην Ουκρανία

Χωρίς συμφωνία έκλεισε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ για το δάνειο των 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, λόγω βέτο του Βίκτορ Ορμπαν. Το ζήτημα θα συζητηθεί ξανά στην επόμενη συνάντηση, όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν.
Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας: Επείγει η αποδέσμευση του δανείου των 90 δισ. ευρώ για την Ουκρανία

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας χαρακτήρισε επείγουσα την αποδέσμευση του δανείου των 90 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία, που παραμένει μπλοκαρισμένο από την Ουγγαρία ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βίκτορ Όρμπαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ορμπαν: Η Ουγγαρία δεν εγκρίνει δάνειο στην Ουκρανία χωρίς ρωσικό πετρέλαιο

Η Ουγγαρία επιμένει στο μπλόκο για το δάνειο των 90 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία, με τον Βίκτορ Ορμπαν να συνδέει την έγκρισή του με την αποκατάσταση της ροής ρωσικού πετρελαίου μέσω του αγωγού Druzhba.
Βίκτορ Όρμπαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα σύγκρουση Ορμπάν με Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες για Ουκρανία

Σήμερα στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προσπαθήσουν ξανά να πείσουν τον Ορμπάν να εγκρίνει το δάνειο των 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, όμως δεν αναμένεται πρόοδος, καθώς ο Ούγγρος πρωθυπουργός παραμένει ανυποχώρητος.
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ καταδικάζει τις «απαράδεκτες» απειλές Ζελένσκι κατά Ορμπάν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδίκασε τις απαράδεκτες απειλές του Ζελένσκι προς τον Όρμπαν σχετικά με το μπλοκάρισμα του δανείου 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, τονίζοντας πως τέτοιες απειλές κατά κρατών μελών της ΕΕ δεν επιτρέπονται.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουγγαρία μπλοκάρει το 20ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά Ρωσίας

Ο ΥΠΕΞ Ουγγαρίας ανακοίνωσε πως θα μπλοκάρει το 20ό πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, λόγω της διακοπής ροής ρωσικού πετρελαίου μέσω Droujba, τονίζοντας ότι όσο διαρκεί το μπλοκάρισμα, η Ουγγαρία θα μπλοκάρει σημαντικές αποφάσεις.