ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Βίλνιους πανοραμική θέα
Πανοραμική άποψη Βίλνιους με εμβληματικό ναό και την πόλη στο βάθος.

Βίλνιους: Η Ρωσία πίσω από απόπειρα εμπρησμού το 2024 στη Λιθουανία

Λιθουανοί αξιωματούχοι αποδίδουν στη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών την απόπειρα εμπρησμού σε εργοστάσιο που προμήθευε σαρωτές στον ουκρανικό στρατό. Έξι κατηγορούμενοι.

Η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU φέρεται να βρίσκεται πίσω από την απόπειρα εμπρησμού το 2024 σε εργοστάσιο στη Λιθουανία, το οποίο προμηθεύει σαρωτές ραδιοκυμάτων στον ουκρανικό στρατό, σύμφωνα με δηλώσεις Λιθουανών αξιωματούχων.

Για το περιστατικό κατηγορούνται έξι άτομα με υπηκοότητες Ισπανίας, Κολομβίας, Κούβας, Ρωσίας και Λευκορωσίας. Όπως ανέφεραν η αστυνομία και οι εισαγγελείς, η ίδια οργάνωση είχε αποπειραθεί να πραγματοποιήσει αντίστοιχες επιθέσεις στην Πολωνία, τη Ρουμανία και την Τσεχία.

Ο Σαούλιους Μπριγκίνας, υπαρχηγός της αστυνομίας ποινικών εγκλημάτων της Λιθουανίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «τα εγκλήματα ήταν συντονισμένα και δόθηκαν εντολές στους εκτελεστές από ομάδα προσώπων που ζούσαν στη Ρωσία και που συνδέονται με τη ρωσική GRU».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γκιτάνας Ναουσέντα πρόεδρος
ΔΙΕΘΝΗ

Λιθουανία-Λετονία: Ρωσικές απειλές κατά υποδομών σε Βαλτική και Πολωνία

Οι πρόεδροι Λιθουανίας και Λετονίας προειδοποίησαν για πιθανές ρωσικές επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές στις βαλτικές χώρες και την Πολωνία, όπως ενεργειακά δίκτυα και μεταφορές, με σχέδια που γίνονται στη Μόσχα, σύμφωνα με πληροφορίες.
Κρεμλίνο στη Μόσχα
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Έκκληση στην Τουρκία για τις ουκρανικές επιθέσεις

Το Κρεμλίνο κάλεσε την Τουρκία και άλλες χώρες να συμβάλουν ώστε να σταματήσει η Ουκρανία τις επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές, μετά από ρωσικές καταγγελίες για επίθεση σε σταθμό φυσικού αερίου που εξυπηρετεί τον αγωγό Blue Stream.
Γκιτάνας Ναουσέντα πρόεδρος
ΔΙΕΘΝΗ

Το Βίλνιους επιδιώκει ένταξη στη δυτική πυρηνική αποτροπή κατά Ρωσίας

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας τόνισε την επιθυμία της χώρας για συμμετοχή στη δυτική πυρηνική αποτροπή και την κατάργηση του συνταγματικού περιορισμού στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο έδαφός της, ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ.
Στρατιωτικό drone σε δράση
ΔΙΕΘΝΗ

Συναγερμός στις Βαλτικές για drone απειλές – Βολές κατά Μόσχας από ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από το Βίλνιους, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προκαλεί αεροπορικούς συναγερμούς στις βαλτικές χώρες, επιχειρώντας να αποσταθεροποιήσει την ΕΕ. Τόνισε πως οι τακτικές αυτές αποτυγχάνουν, όπως και στην Ουκρανία.
Πινακίδα Καλαϊνίνγκραντ οδός
ΔΙΕΘΝΗ

Λιθουανία: Ρωσική παρέμβαση GPS έως και εντός Ευρώπης, λέει αξιωματούχος

Ρωσικές δυνατότητες παραπλάνησης GPS έχουν επεκταθεί έως 450 χλμ. στην Ευρώπη από το Καλίνινγκραντ, με αύξηση κεραιών από 3 σε 36, σύμφωνα με Λιθουανό αξιωματούχο. Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες για παρεμβολές.
Βίλνιους πανοραμική θέα
ΔΙΕΘΝΗ

Κατηγορίες σε 13 άτομα στη Λιθουανία για απόπειρες δολοφονίας με σύνδεση GRU

Στη Λιθουανία ασκήθηκαν κατηγορίες σε 13 άτομα για δύο απόπειρες δολοφονίας στο Βίλνιους, που φέρονται να συνδέονται με τη ρωσική GRU, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Αντιμετώπισης Εγκλημάτων, Σαούλιους Μπρίγκινας.