ΓΔ: 2277.6 -1.15% Τζίρος: 709.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σημαίες κρατών-μελών και Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αίθουσα της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ ετοιμάζεται να υπογράψει εμπορική συμφωνία με τη Mercosur

Η πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ ενέκρινε τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη, μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων. Πέντε χώρες καταψήφισαν και το Βέλγιο απείχε, η Ιταλία έδωσε το «ναι» της.

Η πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσε το πράσινο φως για την υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη, μετά από δεκαετίες διαπραγματεύσεων και μια πρόσφατη αναβολή πριν τα Χριστούγεννα.

Κατά τη συνεδρίαση των πρεσβευτών των κρατών-μελών στις Βρυξέλλες, πέντε κυβερνήσεις -Γαλλία, Πολωνία, Αυστρία, Ουγγαρία και Ιρλανδία- εξέφρασαν την αντίθεσή τους, ενώ το Βέλγιο επέλεξε να απέχει. Το αδιέξοδο του Δεκεμβρίου ξεπεράστηκε με τη θετική ψήφο της Ιταλίας, η οποία έλαβε τις απαραίτητες εγγυήσεις και ήρε τις επιφυλάξεις της.

Το Σάββατο 17 Ιανουαρίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα θα μεταβούν στην Ασουνσιόν, πρωτεύουσα της Παραγουάης, για την επίσημη υπογραφή της συνθήκης. Η Παραγουάη ασκεί αυτή την περίοδο την εναλλασσόμενη προεδρία της Mercosur.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε πως η Ευρώπη καθιερώνεται ως "αξιόπιστος εταίρος" που μπορεί να "χαράξει τη δική του πορεία". Επεσήμανε επίσης ότι "η Ευρώπη έστειλε ένα ισχυρό σινιάλο ότι εννοούμε σοβαρά (...) τη δέσμευσή μας να διαφοροποιήσουμε το εμπόριό μας και να μειώσουμε τις εξαρτήσεις μας".

Θετικά υποδέχθηκαν τη συμφωνία και οι χώρες της Νότιας Αμερικής. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, χαρακτήρισε τη μέρα ιστορική για την πολυμέρεια, σημειώνοντας πως "σε ένα διεθνές περιβάλλον αυξανόμενου προστατευτισμού και μονομέρειας, η συμφωνία αποτελεί σινιάλο για το διεθνές εμπόριο ως παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης, προς όφελος και των δύο συνασπισμών".

Ωστόσο, η συμφωνία χρειάζεται ακόμη να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου οι συσχετισμοί παραμένουν αβέβαιοι. Δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την ψηφοφορία, ενώ παραμένουν ισχυρές οι αντιδράσεις αγροτικών οργανώσεων, όπως η Ένωση Ιρλανδών Αγροτών, που δηλώνουν ότι εργάζονται για να αποτρέψουν την επικύρωση της συμφωνίας.

Εφόσον εγκριθεί, θα δημιουργηθεί η μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο, με περισσότερους από 700 εκατομμύρια κατοίκους, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκτιμάται πως η συμφωνία θα μπορούσε να αυξήσει τις ετήσιες εξαγωγές της ΕΕ προς τις χώρες της Mercosur έως και κατά 39% ή 49 δισ. ευρώ, υποστηρίζοντας περισσότερες από 440.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΔΙΕΘΝΗ

Απειλές Χούθι για επιθέσεις σε αμερικανικά και ισραηλινά πλοία στην Ερυθρά

Η επιχείρηση «Ασπίδες» της ΕΕ προειδοποιεί για πιθανές επιθέσεις των Χούθι σε πλοία με ισραηλινά και αμερικανικά συμφέροντα σε Ερυθρά Θάλασσα και Κόλπο του Άντεν, διατηρώντας υψηλό συναγερμό για την ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα.
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ καλεί σε αποκλιμάκωση της έντασης Αφγανιστάν-Πακιστάν

Η ΕΕ κάλεσε Αφγανιστάν και Πακιστάν να μειώσουν τις εντάσεις και να σταματήσουν τις εχθροπραξίες, προειδοποιώντας για σοβαρές συνέπειες στην περιοχή, και ζήτησε διάλογο και προστασία αμάχων και υποδομών.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Αντίποινα μετά τον περιορισμό της διπλωματικής αποστολής στις Βρυξέλλες

Η Ρωσία ανακοίνωσε αντίποινα μετά τον περιορισμό της διπλωματικής της αντιπροσωπείας από την ΕΕ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση μεροληπτική και σημειώνοντας πως η ΕΕ δεν πρέπει να συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία.
Ρωσική οικονομία πετρέλαιο δολάριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Αντίδραση στο σχέδιο ΕΕ για μόνιμη απαγόρευση ρωσικού πετρελαίου

Η Μαρία Ζαχάροβα αποκάλεσε «τρελή» την ιδέα μόνιμης απαγόρευσης εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, όπως σχεδιάζει η ΕΕ. Η σχετική νομική πρόταση αναμένεται στις 15 Απριλίου, λίγο μετά τις εκλογές στην Ουγγαρία.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ ζητά από Ουκρανία άμεση επισκευή του αγωγού Ντρούζμπα

Η ΕΕ κάλεσε την Ουκρανία να επισπεύσει τις επισκευές στον αγωγό πετρελαίου «Ντρούζμπα» που υπέστη ζημιές στον πόλεμο με τη Ρωσία, δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ενημέρωση στο Κίεβο για τα τέσσερα χρόνια από την εισβολή.