ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:04
Διαμαρτυρία για τη Γροιλανδία
Πολίτες διαδηλώνουν, κρατώντας πλακάτ υπέρ της Γροιλανδίας, κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

Γροιλανδία: «Δεν είναι η ώρα για ανεξαρτησία τώρα» προειδοποιεί ο Νίλσεν

Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Γενς-Φρ. Νίλσεν τονίζει ότι «δεν είναι η στιγμή» για ανεξαρτησία, ώστε να μη διακινδυνεύσει το δικαίωμα αυτοδιάθεσης με φόντο πιέσεις στην Αρκτική.

Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας τόνισε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για συζήτηση περί ανεξαρτησίας, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο να τεθεί σε διακινδύνευση το δικαίωμα της χώρας στην αυτοδιάθεση.

 Η δήλωση αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επαναφέρει μέσω του Truth Social το ζήτημα της στρατηγικής σημασίας της Γροιλανδίας για την αμερικανική ασφάλεια.

Ο Τραμπ σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «έχουν ανάγκη τη Γροιλανδία για λόγους εθνικής ασφαλείας» και χαρακτήρισε το νησί «ζωτικής σημασίας» για το πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας «Χρυσός Θόλος». 

Επιπλέον, υπογράμμισε πως «το ΝΑΤΟ θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο για να την αποκτήσουμε», λίγες ώρες πριν από κρίσιμη συνάντηση στην Ουάσινγκτον με τη συμμετοχή ανώτατων αμερικανών, δανών και γροιλανδικών αξιωματούχων.

Σε συνέντευξή του στον γροιλανδικό Τύπο, ο πρωθυπουργός Γενς-Φρέντερικ Νίλσεν επισήμανε ότι «δεν έχει έρθει η στιγμή για να μιλήσουμε για ανεξαρτησία» και πως δεν πρέπει να «παίζουμε με το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση, όταν μια άλλη χώρα λέει ότι θα μας προσαρτήσει».

Ο Νίλσεν ξεκαθάρισε ότι, αν και η ανεξαρτησία παραμένει στόχος για το μέλλον, αυτή τη στιγμή η Γροιλανδία παραμένει μέρος της δανικής κοινότητας και στηρίζει τη συνεργασία με το βασίλειο, ιδιαίτερα υπό τις τρέχουσες γεωπολιτικές συνθήκες.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της γροιλανδικής κυβέρνησης εξέφρασε την προσδοκία ότι η συνάντηση στην Ουάσινγκτον θα συμβάλει στην αποκατάσταση ενός πιο ομαλού και αμοιβαία σεβαστού διαλόγου με τις ΗΠΑ.

Ο Νίλσεν δήλωσε επίσης ότι, αν η Γροιλανδία αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ Δανίας και ΗΠΑ, θα προτιμήσει τη Δανία. Ο πρόεδρος Τραμπ απάντησε ότι αυτό «θα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα γι' αυτόν».

Ο αμερικανός πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χρήσης βίας για την απόκτηση του ελέγχου της Γροιλανδίας, η οποία αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ. 

Ο γροιλανδός ηγέτης επισήμανε ότι «πρέπει να πιστεύουμε ότι οι αρχές της παγκόσμιας τάξης δεν θα καταπατηθούν» και προειδοποίησε πως οποιαδήποτε παραβίαση των θεμελιωδών αρχών της δημοκρατίας θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα παγκοσμίως.

Απαντώντας στις αμερικανικές πιέσεις, ο δανός υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Δανίας στη Γροιλανδία και ανέφερε ότι βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με το ΝΑΤΟ για την αύξηση της παρουσίας της συμμαχίας στην Αρκτική.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ανοιχτό ενδεχόμενο συνεργασίας ΗΠΑ-Ιράν για ασφάλεια στα Στενά Ορμούζ

Ο Τραμπ πρότεινε κοινή διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ από ΗΠΑ και Ιράν, αναφέροντας πως εξετάζεται μια τέτοια συνεργασία για την προστασία της περιοχής, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Εκτοξεύσεις πυραύλων από το Ιράν μετά την αναβολή τελεσιγράφου Τραμπ

Οι ισραηλινές δυνάμεις εντόπισαν τρεις πυραυλικές επιθέσεις από το Ιράν κατά του Ισραήλ, ενώ Πακιστάν ανακοίνωσε κατάπαυση πυρός, με άμεση εφαρμογή, αποδεκτή από ΗΠΑ, Ιράν και συμμάχους, σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένου Λιβάνου.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ενδέχεται να σταματήσει τους βομβαρδισμούς αν ανοίξει το Χορμούζ

Ο Τραμπ συμφώνησε να αναστείλει για δύο εβδομάδες τους βομβαρδισμούς κατά του Ιράν, υπό τον όρο η Τεχεράνη να ανοίξει πλήρως το στενό του Χορμούζ, μετά από πιέσεις Πακιστάν. Είχε προειδοποιήσει για σοβαρές συνέπειες αν δεν συμμορφωθεί.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός ζήτησε από τις ΗΠΑ παράταση τελεσιγράφου στο Ιράν

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ ζήτησε από τον πρόεδρο Τραμπ να παρατείνει κατά δύο εβδομάδες την προθεσμία για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Έτοιμοι για όλα τα σενάρια μετά τις απειλές Τραμπ, λέει ο Αντιπρόεδρος

Ο Ιρανός αντιπρόεδρος Μοχαμάντ Ρεζά Αρέφ δήλωσε πως το Ιράν είναι έτοιμο για «όλα τα σενάρια», μετά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ περί αφανισμού πολιτισμού, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα.