ΓΔ: 2392.59 -0.60% Τζίρος: 96.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:56:37
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
Σκίσιμο ανάμεσα στις σημαίες ΗΠΑ και Ιράν, συμβολίζοντας ένταση ή ρήξη στις σχέσεις.

Κατάρ: Καταστροφική για την περιοχή η ένταση ΗΠΑ-Ιράν

Το Κατάρ προειδοποιεί ότι τυχόν κλιμάκωση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή, εν μέσω απειλών για στρατιωτική επέμβαση από τον Ντόναλντ Τραμπ, μετά από διαδηλώσεις με εκατοντάδες νεκρούς.

Το Κατάρ προειδοποίησε ότι μια ενδεχόμενη κλιμάκωση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη Μέση Ανατολή, μετά τις πρόσφατες απειλές του Αμερικανού προέδρου για στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν, όπου συνεχίζονται οι μαζικές κινητοποιήσεις.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Μάτζεντ αλ Ανσάρι, σε συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα, «Γνωρίζουμε ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση (…) θα είχε καταστροφικές συνέπειες στην περιοχή και πέραν αυτής, και θέλουμε ως εκ τούτου να το αποφύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο».

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης από την έναρξη των διαδηλώσεων, οι οποίες, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση, έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 600 ανθρώπων.

Από την πλευρά του, το Ιράν έχει προειδοποιήσει για αντίποινα, στοχεύοντας τόσο αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις όσο και τις θαλάσσιες μεταφορές των ΗΠΑ.

Το Κατάρ φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στην περιοχή. Τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, η Τεχεράνη εξαπέλυσε πυραύλους κατά της βάσης αυτής, ως απάντηση σε αμερικανική επίθεση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεών της.

Παράλληλα, ο Τραμπ ανακοίνωσε νέες τελωνειακές κυρώσεις εις βάρος των εμπορικών εταίρων του Ιράν. Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι το ενδεχόμενο αεροπορικών πληγμάτων παραμένει στο τραπέζι, ωστόσο υπογράμμισε πως η διπλωματία παραμένει «η πρώτη επιλογή».

Ο αλ Ανσάρι επισήμανε ότι «είμαστε ακόμη σε ένα στάδιο στο οποίο πιστεύουμε ότι μπορεί να βρεθεί μια διπλωματική λύση». Όπως πρόσθεσε, το Κατάρ βρίσκεται σε συνομιλίες με όλες τις πλευρές, γειτονικές χώρες και εταίρους στην περιοχή, με στόχο την επίτευξη διπλωματικής λύσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Έτοιμοι για συνομιλίες με Ιράν, δηλώνει ο ΥΠΕΞ Ρούμπιο

Ο Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για συνομιλίες με το Ιράν που θα αφορούν τόσο το πυρηνικό πρόγραμμα όσο και τους βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ έμμεσες διαπραγματεύσεις αναμένονται την Παρασκευή στο Ομάν.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ζητά διμερείς συνομιλίες με ΗΠΑ στο Ομάν αντί Κωνσταντινούπολης

Το Ιράν ζήτησε οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ να μεταφερθούν από την Κωνσταντινούπολη στο Ομάν και να μην συμμετάσχουν άλλες χώρες, προκαλώντας ανησυχίες για το ενδεχόμενο διπλωματικού αδιεξόδου, σύμφωνα με πηγές του Axios.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Εμιράτα: Η Τεχεράνη πρέπει να συμφωνήσει με ΗΠΑ, λέει αξιωματούχος

Ο διπλωματικός σύμβουλος των ΗΑΕ Ανουάρ Γκάργκας δήλωσε πως η Μέση Ανατολή δεν αντέχει άλλη αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ιράν, καλώντας την Τεχεράνη να προχωρήσει σε συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα και να βελτιώσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Κακά πράγματα» αν δεν υπάρξει συμφωνία με το Ιράν

Ο Τραμπ προειδοποίησε ξανά το Ιράν για «κακά πράγματα» αν δεν υπάρξει συμφωνία, τονίζοντας την ισχυρή αμερικανική στρατιωτική παρουσία στον Κόλπο και αναφερόμενος στις πρόσφατες διαδηλώσεις και την καταστολή τους.