ΓΔ: 2735.4 0.94% Τζίρος: 235.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:53:38
Σημαίες Πολωνίας Ρωσίας

Η Μόσχα ζητά από Πολωνία άμεση απελευθέρωση συλληφθέντα αρχαιολόγου

Η Ρωσία κάλεσε τον Πολωνό πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί σχετικά με τη σύλληψη Ρώσου αρχαιολόγου, ζητώντας άμεση απελευθέρωση και απορρίπτοντας ως «εξωφρενικές» τις ουκρανικές κατηγορίες για παράνομες ανασκαφές στην Κριμαία.

Η Ρωσία κάλεσε τον Πολωνό πρεσβευτή στη Μόσχα, εκφράζοντας έντονη διαμαρτυρία για τη σύλληψη του Ρώσου αρχαιολόγου Αλεξάντρ Μπουτιάγκιν, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Η Μόσχα απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του Μπουτιάγκιν και αντιτίθεται στην ενδεχόμενη απέλασή του στην Ουκρανία.

Ο Μπουτιάγκιν, υπάλληλος του Μουσείου Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη, συνελήφθη στην Πολωνία τον προηγούμενο μήνα μετά από αίτημα της Ουκρανίας. Οι ουκρανικές αρχές τον κατηγορούν για παράνομες εκσκαφές και αφαίρεση ιστορικών τεχνουργημάτων από την Κριμαία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τις κατηγορίες ως "εξωφρενικές" και υποστηρίζει ότι ο Μπουτιάγκιν είχε εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες άδειες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των ουκρανικών αρχών πριν το 2014. Όλα τα ευρήματα των αρχαιολογικών του εργασιών έχουν μεταφερθεί σε μουσείο της Κριμαίας.

Η Ουκρανία, από την πλευρά της, δηλώνει ότι προστατεύει όχι μόνο τον πληθυσμό και την επικράτειά της, αλλά και την πολιτιστική της κληρονομιά στον πόλεμο με τη Ρωσία. Έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Μόσχα για αφαίρεση σημαντικών ιστορικών αντικειμένων από την Κριμαία και άλλα ουκρανικά εδάφη μετά το 2014 και την εισβολή του 2022.

Η Κριμαία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014, μετά από επέμβαση ρωσικών ειδικών δυνάμεων και δημοψήφισμα που το Κίεβο και η Δύση χαρακτηρίζουν παράνομο.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Μπουτιάγκιν συνελήφθη κατά τη διάρκεια σειράς διαλέξεων που πραγματοποιούσε στην Ευρώπη. Η απόφαση για πιθανή απέλασή του στην Ουκρανία αναμένεται να ληφθεί από πολωνικό δικαστήριο τις επόμενες ημέρες.

Ο Αλεξάντρ Μπουτιάγκιν είναι διακεκριμένος αρχαιολόγος, επικεφαλής τμήματος στο Μουσείο Ερμιτάζ, γνωστός για την εκλαΐκευση της ιστορίας και των επιστημών μέσω διαλέξεων και εκθέσεων. Από το 1999 διευθύνει την αρχαιολογική αποστολή στο Μυρμήκιον, αρχαία ελληνική αποικία στην Κριμαία, ενώ τα ευρήματα των ανασκαφών φυλάσσονται στο μουσείο του Κερτς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Καταδίκη ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία και παραβίασης πολωνικού εναέριου χώρου

Η Ελλάδα καταδικάζει τις ρωσικές επιθέσεις σε αμάχους στην Ουκρανία και την παραβίαση του πολωνικού εναέριου χώρου, εκφράζοντας αλληλεγγύη στην Πολωνία και υπογραμμίζοντας πως τέτοιες ενέργειες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικό drone επιτίθεται σε ουκρανικό φυλάκιο στα σύνορα με Πολωνία

Ρωσικό drone χτύπησε το ουκρανικό χωριό Σταροβοΐτοβε, κοντά στην Πολωνία, προκαλώντας ζημιές σε φυλάκιο συνόρων. Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες ή θύματα, σύμφωνα με τον προσωρινό κυβερνήτη Βολυνίας.
Ντόναλντ Τουσκ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τουσκ: Πρόσκληση Πούτιν στη G20 ίσως ενθάρρυνε τη ρωσική επιθετικότητα

Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι πιθανή πρόσκληση του Πούτιν στη G20 θα μπορούσε να ενισχύσει τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, αλλά πρόσθεσε ότι θα στήριζε μια τέτοια κίνηση αν αυτή οδηγούσε σε δίκαιη ειρήνη.
Μαχητικό αεροσκάφος F-15
ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία: Προληπτικές επιχειρήσεις της Αεροπορίας λόγω Ουκρανίας

Η Πολωνία κινητοποιεί την Πολεμική Αεροπορία της για προληπτικές επιχειρήσεις, λόγω των ρωσικών χτυπημάτων στην Ουκρανία. Ενισχύονται αντιαεροπορικά συστήματα και ραντάρ για μεγαλύτερη προστασία του εναέριου χώρου.
Ντόναλντ Τουσκ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνός πρωθυπουργός: Ρωσικές υβριδικές επιθέσεις με drones και πυραύλους

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, ανέφερε στη Βουλή πως οι πληροφορίες δείχνουν πως η Ρωσία σχεδιάζει υβριδικές επιθέσεις με drones και πυραύλους κατά χωρών που στηρίζουν την Ουκρανία, όπως η Πολωνία.