Το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία για επιθέσεις με drones σε δύο εμπορικά πλοία, ένα με σημαία Παναμά και ένα με σημαία Αγίου Μαρίνου, κοντά σε ουκρανικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα. Από τις επιθέσεις τραυματίστηκε ένας ναυτικός, ο οποίος δέχεται τις απαραίτητες ιατρικές φροντίδες, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης Ολεξίι Κουλέμπα.
Η Μόσχα έχει πραγματοποιήσει παρόμοιες επιθέσεις το τελευταίο διάστημα, στοχεύοντας λιμενικές υποδομές στη νότια Ουκρανία ως αντίποινα για ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικά τάνκερ στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο.
Όπως ανέφερε ο Κουλέμπα σε ανάρτηση στο Telegram, το ένα φορτηγό πλοίο περίμενε να φορτωθεί με φυτικά έλαια, ενώ το άλλο αναχωρούσε από το λιμάνι μεταφέροντας καλαμπόκι.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ουκρανία είχε καταγγείλει ότι ρωσικά drones έπληξαν δύο τουρκικά πλοία στην ίδια περιοχή. Προηγήθηκε ανάληψη ευθύνης από την ουκρανική πλευρά για επιθέσεις κατά τριών πετρελαιοφόρων δεξαμενόπλοιων που συνδέονται με τη Ρωσία, τόσο στη Μαύρη Θάλασσα όσο και στη Μεσόγειο.
Η Τουρκία, διατηρώντας ισορροπία στις σχέσεις της με Ρωσία και Ουκρανία, έχει εκφράσει ανησυχία για την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή. Προτείνει κατάπαυση του πυρός για τη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα.