ΓΔ: 2210.85 0.14% Τζίρος: 304.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
Ο Φρίντριχ Μερτς μιλά σε πολιτική εκδήλωση στη Γερμανία.

Βερολίνο: Καταδίκη της βίας του Ιράν κατά διαδηλωτών

Ο καγκελάριος Μερτς καταδίκασε τη βία των δυνάμεων ασφαλείας στο Ιράν κατά ειρηνικών διαδηλωτών. Ζητήθηκε από την ΕΕ να χαρακτηρίσει τους Φρουρούς της Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη διαδικτυακής υποστήριξης.

Τη δυσανάλογη και «βάναυση» χρήση βίας από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας κατά των διαδηλωτών καταδίκασε ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, σύμφωνα με δηλώσεις του από την Ινδία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Παράλληλα, το Σαββατοκύριακο εκατοντάδες άτομα συμμετείχαν σε διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις της Γερμανίας, εκφράζοντας αλληλεγγύη προς τον ιρανικό λαό.

Ο κ. Μερτς επεσήμανε ότι «η βία είναι ένδειξη αδυναμίας, όχι δύναμης», ενώ εξήρε το θάρρος των διαδηλωτών, υπογραμμίζοντας πως «διαδήλωναν ειρηνικά για την ελευθερία στη χώρα τους και αυτό ήταν δικαίωμά τους». Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Σεμπάστιαν Χίλε επανέλαβε τη θέση του καγκελάριου, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει αν η γερμανική κυβέρνηση θα παρέμβει ή θα ζητήσει παρέμβαση των ΗΠΑ. «Προς το παρόν απευθυνόμαστε στην κυβέρνηση του Ιράν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής (Bundestag), Ομίντ Νουριπούρ, με καταγωγή από το Ιράν, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να χαρακτηρίσει τους Φρουρούς της Επανάστασης ως τρομοκρατική οργάνωση και να δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία των ιρανικών αρχών στην Ευρώπη. Όπως δήλωσε, «ο κόσμος έχει χάσει τον φόβο του» και οι διαδηλώσεις είναι οι μαζικότερες των τελευταίων δεκαετιών, με τον πληθωρισμό και την οικονομική κρίση να εντείνουν τη δυσαρέσκεια. Παρότι τάχθηκε κατά στρατιωτικής επέμβασης από τις ΗΠΑ, υποστήριξε ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να στηρίξει ενεργά το κύμα διαμαρτυρίας, παρέχοντας τεχνικά μέσα για πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Από πλευράς Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Bundestag, Άρμιν Λάσετ, ζήτησε επίσης την ένταξη των Φρουρών της Επανάστασης στη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ, με στόχο να «στερεύσουν τα χρηματοοικονομικά δίκτυά τους στην Ευρώπη». Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Άντις Αχμέτοβιτς, πρότεινε την αναστολή απελάσεων προς το Ιράν και την έκδοση «βίζας για ανθρωπιστικούς λόγους» σε διωκόμενους από το ιρανικό καθεστώς, τονίζοντας ότι «η Γερμανία και η Ευρώπη πρέπει να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, όχι μόνο με λόγια».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Ιράν διαδήλωση
ΔΙΕΘΝΗ

Ηγέτες Γαλλίας, Βρετανίας & Γερμανίας καταδικάζουν τη βία στο Ιράν

Μακρόν, Στάρμερ και Μερτς καταδίκασαν απερίφραστα τις δολοφονίες διαδηλωτών και τη βία των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας, καλώντας την Τεχεράνη να δείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι επισκέπτεται το Βερολίνο τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναμένεται να συναντήσει τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς τη Δευτέρα στο Βερολίνο. Έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας, χωρίς η κυβέρνηση να έχει επιβεβαιώσει ακόμη την επίσκεψη.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς-Χριστοδουλίδης: Στήριξη ΕΕ-Τουρκίας με τα κριτήρια Κοπεγχάγης

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς τόνισε την πρόθεση της Γερμανίας για στενότερους δεσμούς ΕΕ-Τουρκίας με σεβασμό στα ευρωπαϊκά κριτήρια, ενώ με τον Ν. Χριστοδουλίδη επεσήμαναν τη σημασία της επανέναρξης συνομιλιών για το Κυπριακό και της τήρησης κυρώσεων κατά Ρωσίας.
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με Φρίντριχ Μερτς στη Γερμανία

Την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, με βασικό θέμα τις προτεραιότητες της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ το 2026.
Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μερτς καλεί τον πρόεδρο της Συρίας για συνομιλίες επαναπατρισμού

Ο Φρίντριχ Μερτς κάλεσε τον πρόεδρο της Συρίας στη Γερμανία για να συζητήσουν τον επαναπατρισμό Σύρων προσφύγων, τονίζοντας πως ο εμφύλιος τελείωσε. Επιφυλάξεις εξέφρασε ο ΥΠΕΞ Βάντεφουλ λόγω των καταστροφών στη Συρία.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Στήριξη στενής συνεργασίας ΝΑΤΟ-ΕΕ πριν τη συνάντηση Μερτς-Ερντογάν

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Μάιερ δήλωσε πως το Βερολίνο στηρίζει τη στενή συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ και το θέμα ίσως συζητηθεί στη συνάντηση Μερτς-Ερντογάν. Για την Τουρκία, την χαρακτήρισε «σημαντικό εταίρο» της Γερμανίας.