ΓΔ: 2467.5 0.74% Τζίρος: 239.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
σημαία του ΝΑΤΟ

Βέλγος ΥΠΕΘΑ: Το ΝΑΤΟ πρέπει να ενισχύσει την ασφάλεια στην Αρκτική

Ο Βέλγος υπουργός Άμυνας ζήτησε από το ΝΑΤΟ να ξεκινήσει επιχείρηση στην Αρκτική για να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των ΗΠΑ και να διασφαλίσει τη διατλαντική ενότητα, με αφορμή τις κινήσεις Τραμπ για τον έλεγχο της Γροιλανδίας.

Την ανάγκη για ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Αρκτική προτείνει ο υπουργός Άμυνας του Βελγίου, Τέο Φράνκεν, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters. Η πρόταση έρχεται εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για την ασφάλεια στην περιοχή, με επίκεντρο τις αμερικανικές ανησυχίες και τη συζήτηση που έχει ανοίξει μετά τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με τη Γροιλανδία.

Ο Φράνκεν τόνισε την ανάγκη διατλαντικής ενότητας, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να συνεργαστούμε, να εργαστούμε μαζί και να δείξουμε δύναμη και ενότητα». Υποστήριξε πως το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξετάσει τη δημιουργία μιας επιχείρησης στον απώτατο βορρά, στα πρότυπα των υφιστάμενων Baltic Sentry και Eastern Sentry. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις βασίζονται στη συνεργασία δυνάμεων διαφόρων χωρών με τη χρήση drones, αισθητήρων και άλλης τεχνολογίας για την παρακολούθηση ξηράς και θάλασσας.

Παράλληλα, αναγνώρισε τη στρατηγική σημασία της Γροιλανδίας, σημειώνοντας ότι τέτοια ζητήματα πρέπει να διευθετούνται «ως φίλοι και σύμμαχοι». Η συζήτηση για τη Γροιλανδία εντάθηκε μετά τη δήλωση του Τραμπ ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αποκτήσουν το νησί, ώστε να αποτρέψουν πιθανή κατάληψή του από τη Ρωσία ή την Κίνα στο μέλλον.

Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας, Μαρκ Ρούτε, είχε συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, για τη σημασία της Αρκτικής στην κοινή ασφάλεια και την ενίσχυση των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Στον αντίποδα, οι ηγέτες της Δανίας και της Γροιλανδίας ξεκαθαρίζουν ότι το νησί δεν μπορεί να προσαρτηθεί, ενώ υπογραμμίζουν πως η διεθνής ασφάλεια δεν δικαιολογεί τέτοιες κινήσεις. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ διατηρούν ήδη στρατιωτική παρουσία στη Γροιλανδία βάσει συμφωνίας του 1951.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζέι Ντι Βανς πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Καθυστερεί η ανάπτυξη δυνάμεων στην Πολωνία, λέει ο Βανς

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς τόνισε ότι η αποστολή 4.000 στρατιωτικών στην Πολωνία έχει καθυστερήσει και όχι ακυρωθεί, καλώντας παράλληλα την Ευρώπη να ενισχύσει την αμυντική της αυτονομία.
Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το ΝΑΤΟ χρειάζεται ισότιμη σύμπραξη και αύξηση αμυντικών δαπανών

Η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στην Ευρώπη και τον Καναδά ενισχύει την ισότητα μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Άμυνας, τονίζοντας τη νέα ευρωπαϊκή δέσμευση στην άμυνα και τη συνοχή της συμμαχίας.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Αυξήστε τις αγορές όπλων για Ουκρανία, καλεί Αμερικανός αξιωματούχος

Ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας καλεί τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να ενισχύσουν τη στήριξη στην Ουκρανία, αυξάνοντας τις αγορές αμερικανικών όπλων, ώστε να διατηρηθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός στο ουκρανικό μέτωπο.
αμερικανικά πυρηνικά όπλα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Σκέψεις για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων σε περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες

Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ, πέραν των έξι που ήδη τα φιλοξενούν, σύμφωνα με τους Financial Times. Δεν αναμένεται άμεση συμφωνία σχετικά με το θέμα.