ΓΔ: 2374.48 0.08% Τζίρος: 326.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Επίθεση στο Κίεβο

ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση για Ουκρανία μετά τα ρωσικά πλήγματα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκαλείται τη Δευτέρα, μετά από αίτημα της Ουκρανίας, λόγω νέων ρωσικών επιθέσεων και χρήσης πυραύλου Orechnik, με τον Ουκρανό πρεσβευτή να καταγγέλλει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει τη Δευτέρα, ύστερα από αίτημα της Ουκρανίας, με αφορμή τα νέα εκτεταμένα ρωσικά πλήγματα στη χώρα, καθώς και τη χρήση του τελευταίας γενιάς πυραύλου Orechnik από τη Μόσχα. Η εξέλιξη αυτή γνωστοποιήθηκε μέσω του τροποποιημένου προγράμματος του Συμβουλίου που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Ο Ουκρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Αντρίι Μέλνικ, στην επιστολή του για τη σύγκληση του Συμβουλίου, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «έφτασε σε ένα νέο τρομακτικό επίπεδο εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» με τις επιθέσεις της κατά πολιτών και πολιτικών υποδομών στην Ουκρανία.

Τα ρωσικά πλήγματα που σημειώθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στη θέρμανση στο Κίεβο, αφήνοντας χωρίς θέρμανση τα μισά κτίρια κατοικιών. Ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο, κάλεσε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν «προσωρινά» την πόλη.

Για δεύτερη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Ρωσία χρησιμοποίησε τον βαλλιστικό πύραυλο τελευταίας γενιάς Ορέσνικ. Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρεσβευτή, «σήμερα η Ομοσπονδία της Ρωσίας ανακοίνωσε επισήμως τη χρήση του βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς με την ονομασία ‘Ορέσνικ’ στην επαρχία Λβιβ». Ο ίδιος επεσήμανε ότι το πλήγμα αυτό συνιστά «σοβαρή και πρωτοφανή απειλή για την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου», υπονομεύοντας τη περιφερειακή ασφάλεια και ενέχοντας κινδύνους για την ειρήνη και τη διεθνή σταθερότητα.

Το αίτημα της Ουκρανίας για έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας υποστηρίχθηκε από έξι μέλη του οργάνου: τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Λετονία, τη Δανία, την Ελλάδα και τη Λιβερία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το AFP.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Η Ευρώπη δεν μπορεί να μεσολαβήσει ουδέτερα μεταξύ Μόσχας-Κιέβου

Η Κάγια Κάλας τόνισε πως η Ευρώπη δεν θα γίνει ποτέ ουδέτερος μεσολαβητής μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, στηρίζοντας την Ουκρανία και υπερασπίζοντας τα θεμελιώδη ευρωπαϊκά συμφέροντα ασφάλειας, μετά τη σύνοδο στη Λεμεσό.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία ελπίζει σε έναρξη ομαδικών διαπραγματεύσεων ΕΕ σε δύο μήνες

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία στοχεύει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις σε έξι τομείς για την ένταξη στην ΕΕ εντός δύο μηνών, τονίζοντας ότι η χώρα είναι τεχνικά έτοιμη για το επόμενο βήμα.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Όχι στην άμεση ένταξη της Ουκρανίας από τους Ευρωπαίους ηγέτες

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απορρίπτουν την ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, τονίζοντας ότι η διαδικασία είναι μακρά και απαιτητική, ενώ αποκλείουν προνομιακή μεταχείριση, επιμένοντας στα αυστηρά κριτήρια για όλες τις υποψήφιες χώρες.