ΓΔ: 2232.51 -2.34% Τζίρος: 181.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:46:44
Πύραυλος Tomahawk σύστημα
Στρατιωτικά οχήματα και πύραυλοι Tomahawk σε αμυντική τοποθεσία υπό έντονο ουρανό.

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα βαλλιστικό πύραυλο προς την Ανατολική Θάλασσα, σύμφωνα με τις αρχές της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας. Ο πύραυλος κατέπεσε στις 08:08 τοπική ώρα, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου προς την Ανατολική Θάλασσα, γνωστή και ως Θάλασσα της Ιαπωνίας, όπως ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, η εκτόξευση αφορούσε πύραυλο αγνώστου τύπου. Το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας επιβεβαίωσε επίσης το περιστατικό, σημειώνοντας ότι ο πύραυλος κατέπεσε στις 08:08 τοπική ώρα, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για το σημείο πτώσης.

Το γεγονός αυτό έρχεται σε μια περίοδο όπου ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, εντείνει τις προσπάθειες για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του στρατιωτικού οπλοστασίου της χώρας του.

Πρόσφατα, ο Κιμ επισκέφθηκε ναυπηγείο όπου κατασκευάζεται υποβρύχιο με πυρηνική πρόωση, ενώ διέταξε την αύξηση της παραγωγής πυραύλων και την κατασκευή νέων εργοστασίων στρατιωτικού υλικού. Επιπλέον, επέβλεψε δοκιμές πυραύλων τύπου κρουζ μακρού βεληνεκούς και παρουσίασε νέους πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει αυξήσει σημαντικά τη συχνότητα των οπλικών δοκιμών τα τελευταία χρόνια. Η προηγούμενη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου πραγματοποιήθηκε στις 6 Νοεμβρίου, μετά την απόφαση του τότε αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εγκρίνει το σχέδιο της Νότιας Κορέας για την κατασκευή πυρηνοκίνητου υποβρυχίου.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Βόρεια Κορέα στοχεύει στη βελτίωση των δυνατοτήτων ακριβείας των πληγμάτων της, στη δοκιμή όπλων για πιθανή εξαγωγή στη Ρωσία και στην επίδειξη αδιαφορίας απέναντι στις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να διεξαχθεί το πρώτο συνέδριο του Κόμματος Εργατών της Κορέας εδώ και πέντε χρόνια, με βασική ατζέντα την οικονομική και αμυντική πολιτική.

Όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ο Κιμ επισκέφθηκε πρόσφατα εργοστάσιο παραγωγής τακτικών κατευθυνόμενων όπλων, δίνοντας εντολή για αύξηση του παραγωγικού δυναμικού κατά 2,5 φορές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Βόρειας Κορέας
ΔΙΕΘΝΗ

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευση πυραύλων μικρού βεληνεκούς προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο φορές σήμερα βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς προς την Ανατολική Θάλασσα, σύμφωνα με τη Νότια Κορέα, ενώ παρόμοια εκτόξευση σημειώθηκε και χθες.
Κιμ Γιονγκ Ουν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κιμ Γιονγκ Ουν: Η Βόρεια Κορέα δεν παραιτείται από τα πυρηνικά της

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν τόνισε ξανά πως η Βόρεια Κορέα δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το πυρηνικό της καθεστώς, χαρακτηρίζοντας τη Νότια Κορέα «το πιο εχθρικό κράτος» και υπογραμμίζοντας την ενίσχυση της πυρηνικής αποτροπής της χώρας του.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πούτιν υπέρ ενίσχυσης της στρατηγικής σύμπραξης Ρωσίας - Βόρειας Κορέας

Ο Πούτιν συνεχάρη τον Κιμ Γιονγκ Ουν για την επανεκλογή του, τονίζοντας τη βούληση για ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Μόσχας-Πιονγκγιάνγκ, ενώ αναγνώρισε και την προσωπική συμβολή του Κιμ στις σχέσεις των δύο χωρών.
Κιμ Γιονγκ Ουν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Βόρεια Κορέα: Συζήτηση με ΗΠΑ, απόρριψη προς Νότια Κορέα

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε πως είναι ανοιχτός σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, αν αυτές αναγνωρίσουν τη Βόρεια Κορέα ως πυρηνική δύναμη, ενώ απέρριψε ενδεχόμενο διαλόγου με τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο της χώρας.
Σι Τζινπίνγκ πρόεδρος Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Έτοιμος για «νέο κεφάλαιο» με τον Κιμ δηλώνει ο Σι Τζινπίνγκ

Ο Σι Τζινπίνγκ συνεχάρη τον Κιμ Γιονγκ Ουν για την επανεκλογή του και δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί για ένα "νέο κεφάλαιο" στις σχέσεις Κίνας-Βόρειας Κορέας, τονίζοντας τη σημασία της φιλίας και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.
Πύραυλοι σε εκτόξευση
ΔΙΕΘΝΗ

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευση βλήματος προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας

Η Βόρεια Κορέα φέρεται να εκτόξευσε τουλάχιστον ένα βλήμα προς τη θάλασσα της Ιαπωνίας, ενώ Τόκιο και νοτιοκορεατικές αρχές κάνουν λόγο για δύο βαλλιστικούς πυραύλους που έπεσαν εκτός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ιαπωνίας.