ΓΔ: 2280.68 0.95% Τζίρος: 243.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:59:42
Εκδήλωση με αξιωματούχους
Politicians και επίσημοι σε τελετή μπροστά από εκκλησία, πιθανότατα κηδεία ή επίσημη εκδήλωση.

Ο Ινδός ΥΠΕΞ θα παρευρεθεί στην κηδεία της Χαλέντα Ζία στο Μπανγκλαντές

Ο Ινδός ΥΠΕΞ Τζαϊσάνκαρ θα βρεθεί στη Ντάκα για την κηδεία της πρώην πρωθυπουργού του Μπανγκλαντές Χαλέντα Ζία, στην πρώτη του επίσκεψη εκεί μετά τη λαϊκή εξέγερση το 2024, ανακοίνωσε το Νέο Δελχί.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσάνκαρ, θα ταξιδέψει στη Ντάκα για να παραστεί στην κηδεία της πρώην πρωθυπουργού του Μπανγκλαντές, Χαλέντα Ζία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Νέου Δελχί. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Ινδού υπουργού στη χώρα μετά τη λαϊκή εξέγερση του καλοκαιριού του 2024.

Η Χαλέντα Ζία, η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε την ηγεσία του Μπανγκλαντές, απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών. Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Ντάκα, με μεγάλη προσέλευση κόσμου να αναμένεται.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας, ο Τζαϊσάνκαρ θα εκπροσωπήσει την ινδική κυβέρνηση και τον λαό στην τελετή. Πρόκειται για τον υψηλότερα ιστάμενο Ινδό αξιωματούχο που επισκέπτεται το Μπανγκλαντές μετά την ανατροπή της πρώην πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα, η οποία βρίσκεται πλέον σε εξορία στην Ινδία. Η Ινδία υπήρξε βασικός υποστηρικτής της κυβέρνησης Χασίνα.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν τεταμένες, ιδιαίτερα μετά το αίτημα της Ντάκα προς το Νέο Δελχί για έκδοση της Χασίνα, η οποία καταδικάστηκε σε θάνατο για την καταστολή της φοιτητικής εξέγερσης. Το Νέο Δελχί έχει επίσης ασκήσει κριτική στο Μπανγκλαντές για τη μεταχείριση των μειονοτήτων, με έμφαση στους Ινδουιστές.

Ο μεταβατικός πρόεδρος του Μπανγκλαντές, Νομπελίστας Ειρήνης Μουχάμαντ Γιουνούς, κατηγόρησε την Ινδία ότι "υπερέβαλε στο επίπεδο της βίας" στη χώρα του. Το Νέο Δελχί παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 12ης Φεβρουαρίου 2026, που θα είναι οι πρώτες μετά την εξέγερση του 2024.

Το εθνικιστικό κόμμα του Μπανγκλαντές (BNP), με επικεφαλής την οικογένεια Ζία, θεωρείται φαβορί για τις επερχόμενες εκλογές. Ο γιος της Χαλέντα Ζία, Τάρικ Ραχμάν, επέστρεψε πρόσφατα στη χώρα μετά από 17 χρόνια εξορίας για να ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας και φέρεται ως πιθανός επόμενος πρωθυπουργός σε περίπτωση νίκης του BNP.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, εξέφρασε την ελπίδα ότι "το όραμα και η κληρονομιά" της Χαλέντα Ζία θα συνεχίσουν να "καθοδηγούν τη συνεργασία μας", στέλνοντας θερμό μήνυμα παρά τις υφιστάμενες δυσκολίες στις σχέσεις Ινδίας και Μπανγκλαντές μετά την πτώση της Χασίνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ναρέντρα Μόντι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μόντι επισκέπτεται το Ισραήλ για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, επισκέπτεται το Ισραήλ για να ενισχύσει τη συνεργασία σε άμυνα, εμπόριο και τεχνολογία, ενώ ινδικές εταιρείες και ο στρατός ήδη συνεργάζονται στενά με το Ισραήλ στους τομείς αυτούς.
Αεροπορικό δυστύχημα συντρίμμια
ΔΙΕΘΝΗ

Τζαρκχάντ, Ινδία: Συντριβή αεροσκάφους ασθενών με επτά επιβαίνοντες

Αεροσκάφος αεροδιακομιδής με επτά άτομα συνετρίβη στο Τζαρκχάντ της Ινδίας. Το Beechcraft C90 της Redbird Airways χάθηκε από τα ραντάρ μετά από αίτημα αλλαγής πορείας λόγω κακοκαιρίας. Διασώστες επιχειρούν στο σημείο.
σημαία της Ινδίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ινδία ζητά από τους πολίτες της να φύγουν άμεσα από το Ιράν

Το ΥΠΕΞ της Ινδίας καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν άμεσα το Ιράν, λόγω της αυξανόμενης έντασης με τις ΗΠΑ. Υπολογίζεται ότι περίπου 10.000 Ινδοί διαμένουν στη χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση στην Τεχεράνη.
Ναρέντρα Μόντι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μόντι επισκέπτεται Ισραήλ, Νετανιάχου στοχεύει νέες συμμαχίες

Επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε τη σημασία ενίσχυσης των σχέσεων και νέων συμμαχιών στη Μέση Ανατολή.
Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η συμφωνία με την Chevron ενδυνάμωσε την γεωπολιτική μας θέση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εβδομαδιαία ανασκόπηση, υπογράμμισε τη νέα συμφωνία με Chevron-Helleniq Energy για έρευνες υδρογονανθράκων, το ταξίδι του στην Ινδία, τη θεσμοθέτηση επιστολικής ψήφου και την ενίσχυση των συγκοινωνιών.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Ινδία διαπραγματεύονται για αγορά βενεζουελάνικου πετρελαίου

Οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται με την Ινδία για να αγοράσει αργό από τη Βενεζουέλα, καθώς η Ινδία επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο, σύμφωνα με τον Αμερικανό απεσταλμένο Σέρχιο Γκορ.