ΓΔ: 2534.72 0.54% Τζίρος: 63.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:52:39
Το Κρεμλίνο της Μόσχας

Η Μόσχα δεν έδωσε στοιχεία για τις φερόμενες ουκρανικές επιθέσεις με drones

Το Κρεμλίνο έκανε λόγο για ουκρανική επίθεση με drones κατά της κατοικίας του Πούτιν, όμως ο εκπρόσωπός του δεν παρουσίασε αποδείξεις. Η Ουκρανία λέει ότι δεν έγινε καμία επίθεση.

Αμφισβήτηση των ρωσικών ισχυρισμών περί επίθεσης με drones κατά της κατοικίας του Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντριι Σιμπίχα. 

Όπως επισημαίνει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «καμία επίθεση αυτού του είδους δεν έχει συμβεί», ενώ υπογραμμίζει ότι η Μόσχα δεν έχει παρουσιάσει καμία αξιόπιστη απόδειξη για το περιστατικό.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό, σχεδόν μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Κρεμλίνου δεν έχουν δοθεί στοιχεία που να στηρίζουν τις κατηγορίες για επίθεση στην περιοχή του Νοβγκορόντ. 

Ο Αντριι Σιμπίχα εξέφρασε επίσης απογοήτευση και ανησυχία για τις δηλώσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ινδίας και του Πακιστάν, οι οποίες αναφέρθηκαν σε ένα περιστατικό που, όπως υποστηρίζει, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, δήλωσε μέσω της πλατφόρμας X ότι είναι «βαθιά ανήσυχος από πληροφορίες σχετικά με επίθεση με στόχο την κατοικία του ρώσου προέδρου». 

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι τέτοιες αντιδράσεις απέναντι σε «στημένους και αβάσιμους ισχυρισμούς της Ρωσίας» ενισχύουν τη ρωσική προπαγάνδα και ενδέχεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω ενέργειες από τη Μόσχα, υπονομεύοντας παράλληλα την ειρηνευτική διαδικασία.

Η κατηγορία της Μόσχας διατυπώθηκε από το Κρεμλίνο την επομένη της συνάντησης του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, στη Φλόριντα. 

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν παρουσίασε αποδείξεις για την επίθεση, η οποία φέρεται να πραγματοποιήθηκε με 91 drone κατά της κατοικίας του Πούτιν.

Παρά την έλλειψη αποδείξεων, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι το περιστατικό θα οδηγήσει σε σκλήρυνση της διαπραγματευτικής στάσης της Μόσχας και σε σφοδρή στρατιωτική απάντηση. 

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ήδη καταγγείλει ότι οι ρωσικοί ισχυρισμοί αποσκοπούν στην προετοιμασία νέων επιθέσεων κατά της Ουκρανίας και στην υπονόμευση των διπλωματικών προσπαθειών Κιέβου και Ουάσινγκτον.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ δήλωσε ότι «δεν μου αρέσει αυτό. Δεν είναι καλό», εκφράζοντας αμφιβολίες για το περιστατικό και σημειώνοντας πως «δεν είναι η σωστή στιγμή».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ Ζελένσκι
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ, Νετανιάχου και Ζελένσκι συναντώνται στην Ουάσινγκτον

Ο Τραμπ, ο Νετανιάχου και ο Ζελένσκι συναντώνται σήμερα στην Ουάσινγκτον, με φόντο κρίσιμες εξελίξεις σε Ιράν και Ουκρανία. Νετανιάχου και Ζελένσκι παρίστανται στην τελετή για τον Λίντσεϊ Γκράχαμ, στενό σύμμαχο του Τραμπ.
Μαρία Ζαχάροβα πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία ανοιχτή σε νέες προτάσεις για ειρήνη στην Ουκρανία

Η Ρωσία δηλώνει ανοιχτή σε νέες ειρηνευτικές προτάσεις για την Ουκρανία, σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα. Το Κρεμλίνο πάντως τονίζει πως δεν έχει λάβει ενημέρωση ενόψει της συνάντησης Τραμπ-Ζελένσκι.
Κρεμλίνο στη Μόσχα
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Καμία απτή νέα ειρηνευτική πρόταση για Ουκρανία δεν είδαμε

Το Κρεμλίνο δήλωσε πως δεν έχει λάβει συγκεκριμένες πληροφορίες για νέες ειρηνευτικές προτάσεις στην Ουκρανία, ενόψει της συνάντησης Τραμπ-Ζελένσκι, ενώ συζητείται αεροπορική εκεχειρία από ΗΠΑ-Ουκρανία προς τη Ρωσία.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία στηρίζει το Ιράν σε επιθέσεις στις χώρες του Κόλπου

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία παρέχει στο Ιράν δορυφορικές εικόνες από τη Μέση Ανατολή, βοηθώντας το στην προετοιμασία και αξιολόγηση πληγμάτων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων στόχων σε αμερικανικές εγκαταστάσεις στον Κόλπο.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία σχεδιάζει να στρατολογήσει 30.000 Βορειοκορεάτες

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία προετοιμάζεται να στρατολογήσει 30.000 Βορειοκορεάτες για τον πόλεμο, με υποδομές να ετοιμάζονται ήδη στο Βορονιέζ. Σύμφωνα με συμφωνία, 14.000 Βορειοκορεάτες πολέμησαν στο Κουρσκ μέσα στο 2024.