ΓΔ: 2606.32 -0.90% Τζίρος: 79.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:41:35
Αλεξάντερ Λουκασένκο ομιλία
Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο κατά τη διάρκεια επίσημης ομιλίας ως πρόεδρος της Λευκορωσίας.

Λουκασένκο: Χάρη σε 22 κρατούμενους ενόψει Πρωτοχρονιάς, οι 20 για εξτρεμισμό

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο υπέγραψε διάταγμα για χάρη σε 22 κρατούμενους ενόψει νέου έτους, εκ των οποίων οι 20 είχαν καταδικαστεί για «εγκλήματα εξτρεμιστικού χαρακτήρα».

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, υπέγραψε διάταγμα χορηγώντας χάρη σε 22 άτομα, εκ των οποίων 15 γυναίκες και 7 άνδρες, καθώς πλησιάζει η νέα χρονιά, όπως ανακοίνωσε η προεδρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι 20 από τους αποφυλακισθέντες είχαν καταδικαστεί για «εγκλήματα εξτρεμιστικού χαρακτήρα», ένας όρος που συχνά αποδίδεται σε ακτιβιστές που αντιτίθενται στον Λουκασένκο, ο οποίος παραμένει στην εξουσία από το 1994.

Ο Λουκασένκο, ηλικίας 71 ετών, έχει αντιμετωπίσει με καταστολή σειρά διαδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων των μαζικών κινητοποιήσεων του 2020 και 2021, όταν χιλιάδες Λευκορώσοι διαμαρτυρήθηκαν για την επανεκλογή του, την οποία πολλοί χαρακτήρισαν προϊόν εκλογικής νοθείας.

Η προεδρική χάρη, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, δόθηκε για «ανθρωπιστικούς λόγους και προς το συμφέρον των οικογενειών». Τα ονόματα των αποφυλακισθέντων δεν δημοσιοποιήθηκαν.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ζητήσει από τη Λευκορωσία την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, προσφέροντας ως αντάλλαγμα την πιθανή άρση ή χαλάρωση αμερικανικών κυρώσεων.

Τον Δεκέμβριο, περισσότεροι από εκατό κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι και μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία και τη Λιθουανία, μεταξύ των οποίων ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης το 2022 Άλες Μπιαλιάτσκι, καθώς και οι προσωπικότητες της αντιπολίτευσης Μαρία Κολεσνίκοβα και Βίκτορ Μπαμπαρικο.

Σύμφωνα με τη λευκορωσική μη κυβερνητική οργάνωση Viasna, στη χώρα εξακολουθούν να κρατούνται περισσότεροι από χίλιοι πολιτικοί κρατούμενοι, όπως ο αντιπολιτευόμενος Μίκολα Στατκέβιτς, ο οποίος, παρότι απελευθερώθηκε τον Σεπτέμβριο, επέστρεψε στη φυλακή επειδή αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη Λευκορωσία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Εξετάζεται ποινική δίωξη κατά του Λουκασένκο από τον Εισαγγελέα

Η Ουκρανία ζήτησε να εξεταστεί η πιθανότητα ποινικής δίωξης κατά του Αλεξάντερ Λουκασένκο για εγκλήματα πολέμου, γενοκτονία και κρατική τρομοκρατία, μετά από αίτημα της εξόριστης λευκορωσικής αντιπολίτευσης.
Ευρωπαϊκή Εισαγγελία EPPO
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαϊκή εισαγγελία ερευνά κατάχρηση πόρων από ακροδεξιά κόμματα

Η ευρωπαϊκή εισαγγελία ερευνά πιθανή κατάχρηση κονδυλίων από ευρωβουλευτές της πρώην ομάδας Ταυτότητα και Δημοκρατία, όπου μετείχαν ακροδεξιά κόμματα όπως ο Εθνικός Συναγερμός, σε Γαλλία και άλλες χώρες για την περίοδο 2019-2024.
Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη-McGrath: Εξαιρετική συνεργασία για το κράτος δικαίου

Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Επίτροπο Μ. McGrath στο Μαξίμου για παραπληροφόρηση, προστασία θεσμών και εκλογών, Τεχνητή Νοημοσύνη και χρήση social media από ανηλίκους. Αναφορά στο σχέδιο απαγόρευσης για κάτω των 15 ετών.
Χειροπέδες σε χαρτονομίσματα ευρώ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 65χρονου Λευκορώσου με διεθνές ένταλμα για απάτες

Συνελήφθη στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης 65χρονος Λευκορώσος, καταζητούμενος για οικονομικά εγκλήματα στη Ρωσία. Εναντίον του εκκρεμούσε εντολή προσωρινής σύλληψης και απόφαση έκδοσης στη Λευκορωσία.
Αλεξάντερ Λουκασένκο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Λουκασένκο απένειμε χάρη σε 15 πολιτικούς κρατούμενους στη Λευκορωσία

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, απένειμε χάρη σε 15 πολιτικούς κρατούμενους, έπειτα από προτροπή του Ντόναλντ Τραμπ. Επιπλέον τρία άτομα που είχαν καταδικαστεί για άλλα εγκλήματα αφέθηκαν ελεύθερα.