ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:12:58
Μαχητικά αεροσκάφη σε σχηματισμό
Φώτο: Shutterstock

Πεντάγωνο: Σύμβαση στη Boeing για 25 νέα F-15IA για την ισραηλινή αεροπορία

Το Πεντάγωνο ανέθεσε στη Boeing σύμβαση για 25 νέα F-15IA για την ισραηλινή αεροπορία, με δυνατότητα αγοράς άλλων 25.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε την ανάθεση σύμβασης στην Boeing για την κατασκευή νέων μαχητικών πολλαπλών ρόλων F-15, τα οποία προορίζονται για την ισραηλινή πολεμική αεροπορία. 

Η ανακοίνωση ήρθε λίγο μετά τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στη Φλόριντα.

Η σύμβαση περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την ολοκλήρωση, τον εφοδιασμό με όργανα, τη δοκιμή, την παραγωγή και την παράδοση 25 νέων F-15IA στην ισραηλινή αεροπορία. 

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για την απόκτηση επιπλέον 25 μαχητικών, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερά ο βασικός προμηθευτής όπλων του Ισραήλ, του στενότερου συμμάχου τους στη Μέση Ανατολή. Η συνεργασία αυτή ενισχύεται με τη νέα συμφωνία, παρά τις διεθνείς πιέσεις για περιορισμό της στρατιωτικής υποστήριξης προς το Ισραήλ.

Διαδηλωτές και ακτιβιστές υπέρ της παλαιστινιακής υπόθεσης έχουν ζητήσει επανειλημμένα από την Ουάσιγκτον να διακόψει τη στρατιωτική βοήθεια λόγω της σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας.

 Ωστόσο, αυτό το ενδεχόμενο δεν έχει εξεταστεί από τις κυβερνήσεις των προέδρων Τραμπ και Μπάιντεν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου, οι παραδόσεις των μαχητικών αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2035.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαχητικό Ισραηλινής Αεροπορίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Νέα σύμβαση 9 δισ. δολαρίων στην Boeing για F-15 του Ισραήλ

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε σύμβαση με την Boeing για την κατασκευή 25 νέων μαχητικών F-15IA για την Ισραηλινή πολεμική αεροπορία, με πιθανή επέκταση για άλλα 25. Οι ΗΠΑ παραμένουν βασικός προμηθευτής όπλων του Ισραήλ.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Πολλοί Ιρανοί αξιωματούχοι σκοτώθηκαν στα πλήγματα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο ABC News ότι αρκετοί Ιρανοί αξιωματούχοι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις από ΗΠΑ και Ισραήλ, αλλά δεν ξέρει αν σκοτώθηκαν όλοι. Σχετικά με τον επόμενο ηγέτη του Ιράν, ανέφερε: «Έχουμε μια πολύ καλή ιδέα».
Σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Έτοιμοι για όλα τα σενάρια, διαρκής επαφή με ΗΠΑ για Ιράν

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για κάθε πιθανό σενάριο, επισημαίνοντας τον πλήρη συντονισμό με τις ΗΠΑ και στόχο την απομάκρυνση εμπλουτισμένου ουρανίου και τη διάλυση των πυρηνικών δυνατοτήτων του Ιράν.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ αγνοεί πιθανή συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν, λέει ισραηλινή πηγή

Ισραηλινή πηγή ανέφερε ότι το Ισραήλ αγνοούσε πιθανή συμφωνία Τραμπ με το Ιράν για λήξη του πολέμου και άνοιγμα της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, ενώ προετοιμαζόταν για κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Τέλος στον πόλεμο με το Ιράν αν τηρηθούν οι συμφωνίες

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως αν το Ιράν τηρήσει τις συμφωνίες, μπορεί να τελειώσει η σύγκρουση ΗΠΑ-Ισραήλ με το Ιράν και να ανοίξει το Στενό του Ορμούζ. Διαφορετικά, απειλεί με κλιμάκωση στρατιωτικών επιθέσεων.
F-35 στην αεροπορική βάση
ΔΙΕΘΝΗ

Νέος αρχηγός: Η πολεμική αεροπορία Ισραήλ θα απαντήσει σε επίθεση Ιράν

Το Ισραήλ βρίσκεται σε επιφυλακή και δηλώνει έτοιμο να απαντήσει δυναμικά αν δεχθεί επίθεση από το Ιράν, σύμφωνα με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων. Η Πολεμική Αεροπορία είναι έτοιμη για πλήρη ανάπτυξη εάν χρειαστεί.