ΓΔ: 2593.57 -0.90% Τζίρος: 244.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Συνάντηση ντε φάκτο ηγέτη Σουδάν με Ερντογάν στην Άγκυρα

Ο αρχηγός του σουδανικού στρατού συναντήθηκε με τον Ερντογάν στην Άγκυρα, όπου συζητήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας Τουρκίας-Σουδάν σε τομείς όπως το εμπόριο, η γεωργία, η αμυντική βιομηχανία και τα ορυχεία.

Στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση μεταξύ του αρχηγού του σουδανικού στρατού και ντε φάκτο ηγέτη της χώρας, στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Τούρκος πρόεδρος δεσμεύθηκε να ενισχύσει τη συνεργασία με το Σουδάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα ενισχυθεί σε τομείς όπως το εμπόριο, η γεωργία, η αμυντική βιομηχανία και τα ορυχεία. Παράλληλα, δημοσιοποιήθηκαν φωτογραφίες από τη συνάντηση των δύο ηγετών στο προεδρικό μέγαρο, χωρίς να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος στηρίζει στρατιωτικά και οικονομικά τον σουδανικό στρατό στη σύγκρουση με τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), κατήγγειλε εκ νέου «μια από τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο». Επισήμανε επίσης τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, «ιδίως στην περιοχή της Ελ Φάσερ».

Όπως δήλωσε ο Ερντογάν, η Τουρκία επιδιώκει τη διαφύλαξη της ειρήνης, της σταθερότητας και της εδαφικής ακεραιότητας του Σουδάν, ενώ δεσμεύτηκε για τη συνέχιση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον πληθυσμό. Στόχος, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, είναι η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και μιας διαρκούς ειρήνης.

Από τον πόλεμο που ξέσπασε τον Απρίλιο του 2023, έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί, προκαλώντας «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο», όπως αναφέρει ο ΟΗΕ.

Η Τουρκία προσφέρει υποστήριξη στον τακτικό στρατό του Σουδάν, κυρίως με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ οι ΔΤΥ φέρεται να λαμβάνουν στήριξη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κάτι που το Άμπου Ντάμπι διαψεύδει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ εκφράζει ικανοποίηση για τη συμφωνία Σ. Αραβίας-Τουρκίας-Πακιστάν

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τη χαρά του για τη νέα αμυντική συμφωνία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας, Πακιστάν και Τουρκίας, λέγοντας πως δείχνει ενότητα στη Μέση Ανατολή και ενισχύει την ικανότητά τους για αυτοάμυνα.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα επιδιώκει διεύρυνση της κοινής αμυντικής συμφωνίας της Μέκκας

Ο Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία του να επεκταθεί η αμυντική συμφωνία Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας-Πακιστάν και σε άλλες χώρες της περιοχής, ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η Αίγυπτος ίσως συμμετάσχει στο μέλλον.
Σημαία Σαουδικής Αραβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Αμυντική συμφωνία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας, Τουρκίας και Πακιστάν

Σαουδική Αραβία, Πακιστάν και Τουρκία πρόκειται να υπογράψουν συμφωνία αμοιβαίας άμυνας σήμερα στην Τζέντα, εν μέσω εντάσεων στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με στρατιωτικές και κυβερνητικές πηγές από το Ριάντ.
Σημαία του Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

Σουδάν: Βρέθηκαν 15 πτώματα Τιγκράι ανταρτών σε ποτάμι

Δεκαπέντε νεκροί αντάρτες από την Τιγκράι βρέθηκαν σε ποταμό κοντά στα σύνορα του Σουδάν μετά από συγκρούσεις με το στρατό της Αιθιοπίας, σύμφωνα με ιατρική πηγή. Στο ίδιο νοσοκομείο διακομίστηκαν και έξι τραυματίες.