ΓΔ: 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 19:47:28
Αυτοκίνητο αστυνομίας Πολωνίας
Πολωνικό περιπολικό πίσω από αστυνομική κορδέλα, σκηνή ελέγχου ή έρευνας στη Βαρσοβία.

Σύλληψη Πολωνού πρεσβευτή στο Παρίσι για υπόθεση πλαστών πτυχίων

Ο Πολωνός πρεσβευτής στη Γαλλία απομακρύνθηκε προσωρινά λόγω έρευνας για «αθέμιτη άσκηση επιρροής» σχετικά με ίδρυμα που εξέδιδε πλαστά πτυχία. Τη θέση του αναλαμβάνει προσωρινά ο αναπληρωτής του Βιεσλάβ Τάρκα.

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο πρεσβευτής της Πολωνίας στη Γαλλία, Γιαν Έμερικ Ροσιζέφσκι, ενόψει των αποτελεσμάτων έρευνας για αθέμιτη άσκηση επιρροής που σχετίζεται με ίδρυμα το οποίο φέρεται να εξέδιδε πλαστά πτυχία.

Ο Ροσιζέφσκι, που υπηρετεί στο Παρίσι από το 2022, συνελήφθη κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Φρεντερίκ Σοπέν της Βαρσοβίας και έδωσε κατάθεση στο Κεντρικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς (CBA), σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα Goniec.pl.

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας στο πρακτορείο PAP, ο υπουργός Ραντοσλάφ Σικόρκσι αποφάσισε να απομακρύνει προσωρινά τον πρεσβευτή από τα καθήκοντά του, μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης. Αναπληρωτής επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής στο Παρίσι αναλαμβάνει ο Βιεσλάβ Τάρκα.

Η υπόθεση εμπλέκει επίσης ανώτατα στελέχη του δημοσίου και πρώην βουλευτές του συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

Οι αρχές εκτιμούν ότι οι ύποπτοι συμμετείχαν ή επωφελήθηκαν από τη χορήγηση πτυχίων MBA από ιδιωτικό πανεπιστήμιο, με στόχο την τοποθέτηση κατόχων των πτυχίων σε καίριες θέσεις του δημόσιου τομέα.

Ο πρεσβευτής, πάντως, αρνείται κάθε συμμετοχή σε απάτη.

Σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του, έχει σπουδάσει στη Βαρσοβία, στο Λούμπλιν και στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών του Παρισιού, ενώ είναι κάτοχος «διπλώματος Executive MBA». Στο παρελθόν, έχει διατελέσει στέλεχος σε τράπεζες, ασφαλιστικές και χρηματοοικονομικές εταιρείες όπως οι AXA και BNP Paribas, ενώ υπήρξε αντιπρόεδρος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της PKO Bank Polski.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παλάτι των Ηλυσίων
ΔΙΕΘΝΗ

Στήριξη Ντατί από την κυβέρνηση εν μέσω έρευνας διαφθοράς

Η Ρασιντά Ντατί παραμένει στη γαλλική κυβέρνηση, διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, παρά τις έρευνες για διαφθορά. Η Ντατί δηλώνει αθώα για αδήλωτες αμοιβές που φέρεται να έλαβε ως ευρωβουλευτής.
Παλάτι των Ηλυσίων
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Υπό έρευνα η υπουργός Πολιτισμού Ντατί για δικαστική υπόθεση

Σε εξέλιξη έρευνες για διαφθορά σχετικές με τη θητεία της υπουργού Πολιτισμού Ρασιντά Ντατί στο Ευρωκοινοβούλιο διεξάγονται στο Παρίσι, όπως ανακοίνωσε ο οικονομικός εισαγγελέας. Η ίδια και οι δικηγόροι της δεν σχολίασαν.
Νικολά Σαρκοζί πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Σε κατ' οίκον περιορισμό με βραχιολάκι ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί

Είναι η πρώτη φορά που ένας πρώην πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας καταδικάζεται - επί της ουσίας - σε φυλάκιση, η οποία στην περίπτωση του Σαρκοζί έχει, ύστερα από σχετική απόφαση δικαστηρίου, τη μορφή κατ' οίκον περιορισμού.
Νικολά Σαρκοζί πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί κατέθεσε σε έρευνα για τον σύζυγό της

Η δικαιοσύνη υποπτεύεται διάφορα πρόσωπα στο περιβάλλον του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί (2007-2012) ότι ενορχήστρωσαν αυτήν την ανάκληση των κατηγοριών με στόχο να επηρεάσουν την πορεία των ερευνών.
Παλάτι των Ηλυσίων
ΔΙΕΘΝΗ

Στο δικαστήριο ο φροντιστής του Ελιζέ για κλοπή πολύτιμων ασημικών

Στο εδώλιο θα καθίσουν ο φροντιστής των ασημικών του προεδρικού μεγάρου στη Γαλλία και δύο ακόμη άνδρες, κατηγορούμενοι για κλοπή πολύτιμων αντικειμένων αξίας έως 40.000 ευρώ από το Ελιζέ, σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα.