ΓΔ: 2285.92 6.58% Τζίρος: 526.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
Φώτο: Shutterstock

Ρωσία: Αργή πρόοδος στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία

Η Ρωσία κάνει λόγο για αργή πρόοδο στις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον πόλεμο στην Ουκρανία και καταγγέλλει προσπάθειες υπονόμευσης της διπλωματικής διαδικασίας.

Η Ρωσία αναφέρθηκε σε «αργή πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το σχέδιο τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ κατήγγειλε και τις «κακόβουλες απόπειρες» ορισμένων χωρών να οδηγήσουν σε αποτυχία τις συνομιλίες.

«Παρατηρούμε αργή πρόοδο. Συνοδεύεται από εξαιρετικά δυσοίωνες και κακόβουλες απόπειρες μιας ομάδας χωρών που ασκούν επιρροή που έχουν ως στόχο να τορπιλίσουν αυτές τις προσπάθειες και να εκτροχιάσουν τη διπλωματική διαδικασία» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία.

Ο Ριαμπκόφ επαίνεσε τη βούληση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για εξεύρεση «λύσεων που θα αντιμετωπίσουν τις βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης και θα έχουν διάρκεια», ενώ επέκρινε τη στάση ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στο σχέδιο της Ουάσινγκτον, το οποίο παρουσιάστηκε πριν από περίπου ένα μήνα και αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

 Σύμφωνα με τον ίδιο, μια ρωσοαμερικανική συμφωνία για την Ουκρανία «είναι αυτό που φοβούνται τόσο οι αντίπαλοί μας στις Βρυξέλλες και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι οποίοι, ακόμη και στους χειρότερους εφιάλτες τους, δεν μπορούν να φανταστούν τα αποτελέσματα για τα οποία εργαζόμαστε». 

Ο Ρώσος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι «θα συνεχίσουμε να προχωρούμε προς αυτήν την κατεύθυνση, χωρίς να χαλαρώσουμε τις προσπάθειές μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, νέες συνομιλίες για το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Φλόριντα, με ξεχωριστές συναντήσεις της αμερικανικής αντιπροσωπείας με τους απεσταλμένους της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

 Παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος κύκλος των διαπραγματεύσεων δεν έφερε σημαντική πρόοδο, ΗΠΑ και Ουκρανία χαρακτήρισαν τις συνομιλίες «παραγωγικές και εποικοδομητικές».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Η συμφωνία Ιράν - ΗΠΑ δείχνει επικράτηση της λογικής, θετικά Ομάν και ΗΑΕ

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, χαρακτήρισε ένδειξη κοινής λογικής την κατάπαυση του πυρός ΗΠΑ-Ιράν, ενώ Εμιράτα και Ομάν χαιρέτισαν την εξέλιξη με μηνύματα σταθερότητας.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Ισπανοί βλέπουν τον Τραμπ ως μεγαλύτερη απειλή από τον Πούτιν

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 81% των Ισπανών θεωρεί τον Τραμπ μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη από τον Πούτιν (79%) και τον Νετανιάχου (71%), ενώ λιγότερο απειλητικοί κρίνονται άλλοι ηγέτες, όπως ο Σι Τζινπίνγκ.
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Πεσκόφ: Ο πόλεμος στο Ιράν επεκτείνεται και πλήττει παγκόσμια οικονομία

Η ένταση στο Ιράν αυξάνεται με γεωγραφικές και οικονομικές επιπτώσεις, ενώ ο Τραμπ απειλεί με πλήγματα σε υποδομές αν δεν ανοίξει το Στενό του Χορμούζ. Το Κρεμλίνο επέλεξε να μην σχολιάσει τα σχόλια του Τραμπ.
Σιλουέτα μπροστά σε σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα ζητά κατάπαυση πυρός για ασφαλή αποχώρηση Ρώσων από Μπουσέρ

Η Ρωσία θα ζητήσει από ΗΠΑ και Ισραήλ να διασφαλίσουν κατάπαυση του πυρός κατά την αποχώρηση Ρώσων εργαζομένων από το πυρηνικό εργοστάσιο Μπουσέρ στο Ιράν, ενώ το κύμα εξόδου περίπου 200 ατόμων αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.
Χάρτης Ρωσίας με σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Ναρίσκιν: Απευθείας δίαυλος Ρωσίας - ΗΠΑ για Ιράν, προκλήσεις και ανησυχίες

Ο Σεργκέι Ναρίσκιν αποκάλυψε ότι η ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR) βρίσκεται σε απευθείας επικοινωνία με τη CIA για τις εξελίξεις στο Ιράν και την αντιμετώπιση κοινών θεμάτων ενδιαφέροντος.