ΓΔ: 2669.17 -0.67% Τζίρος: 185.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:41:35
Σημαίες Ταϊλάνδης Καμπότζης
Οι σημαίες Ταϊλάνδης και Καμπότζης με ρωγμή ανάμεσά τους, συμβολίζοντας ένταση.

Ταϊλάνδη - Καμπότζη: Συνάντηση αξιωματούχων για αποκατάσταση εκεχειρίας

Αμυντικοί αξιωματούχοι από Ταϊλάνδη και Καμπότζη θα συναντηθούν στις 24 Δεκεμβρίου για την αποκατάσταση της κατάπαυσης του πυρός, μετά από τρεις εβδομάδες μεθοριακών συγκρούσεων που έχουν προκαλέσει δεκάδες νεκρούς και μαζικούς εκτοπισμούς.

Αμυντικοί αξιωματούχοι από την Ταϊλάνδη και την Καμπότζη προγραμματίζουν συνάντηση στις 24 Δεκεμβρίου, με στόχο την αποκατάσταση της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των δύο χωρών, όπως ανακοίνωσε ο ταϊλανδός υπουργός Εξωτερικών.

 Οι μεθοριακές συγκρούσεις έχουν εισέλθει στην τρίτη εβδομάδα τους, δημιουργώντας ανησυχία στην περιοχή.

Η απόφαση για τη συνάντηση ελήφθη κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης στην Κουάλα Λουμπούρ, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας. 

Η συνεδρίαση στόχευε στη διατήρηση της εκεχειρίας, για την οποία είχαν μεσολαβήσει η Μαλαισία ως προεδρεύουσα της ASEAN και ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μετά τις συγκρούσεις του Ιουλίου.

Ο ταϊλανδός υπουργός Εξωτερικών, Σιχασάκ Πουανγκκετκεό, επισήμανε ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που υπογράφηκε τον Οκτώβριο με την Καμπότζη υπό την αιγίδα του Ντόναλντ Τραμπ, συνήφθη "βιαστικά".

 Όπως δήλωσε, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδίωκαν να υπογραφεί η δήλωση εγκαίρως για την επίσκεψη του προέδρου Τραμπ.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν να διεξαγάγουν συνομιλίες μέσω της Γενικής Επιτροπής Συνόρων, ενός διμερούς μηχανισμού, με την Ταϊλάνδη να προτείνει ως τοποθεσία τη μεθοριακή γραμμή στην επαρχία Τσανταμπούρι.

 Το υπουργείο Άμυνας της Καμπότζης δεν απάντησε άμεσα σε σχετικό αίτημα για σχόλιο.

Ο Σιχασάκ τόνισε πως η Ταϊλάνδη επιδιώκει αληθινή κατάπαυση του πυρός με δέσμευση από την Καμπότζη και λεπτομερές σχέδιο εφαρμογής. Υπογράμμισε ότι η απομάκρυνση των ναρκοπεδίων είναι απαραίτητη για την πρόοδο της διαδικασίας.

Η συνεδρίαση της ASEAN πραγματοποιήθηκε έπειτα από δύο εβδομάδες έντονων μαχών, που προκάλεσαν τουλάχιστον 80 θανάτους και εκτοπισμό άνω του μισού εκατομμυρίου ανθρώπων. 

Παράλληλα, οι ΗΠΑ και η Κίνα συνεχίζουν ξεχωριστές διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης, χωρίς έως τώρα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον Σιχασάκ, οι ΗΠΑ και η Κίνα δεν εμπλέκονται στην απόφαση για την επανάληψη των συνομιλιών, ενώ η Ταϊλάνδη και η Καμπότζη εργάζονται για την επίλυση των διμερών ζητημάτων.

Την ίδια στιγμή, η Καμπότζη ανακοίνωσε ότι ένας κινέζος υπήκοος τραυματίστηκε από πυρά πυροβολικού του ταϊλανδικού στρατού κοντά στα σύνορα. 

Το καμποτζιανό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως οι ταϊλανδικές δυνάμεις έριξαν οβίδες σε ζώνες αμάχων, καταστρέφοντας ένα σπίτι και τραυματίζοντας τον κινέζο πολίτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροπλανοφόρο Νίμιτς
ΔΙΕΘΝΗ

Το USS Abraham Lincoln φτάνει στην Ταϊλάνδη την επόμενη εβδομάδα

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln θα καταπλεύσει στην Ταϊλάνδη μετά από πάνω από 200 μέρες στη θάλασσα στη Μέση Ανατολή, προσφέροντας ξεκούραση στο πλήρωμά του, σύμφωνα με ταϊλανδό αξιωματούχο.
Κυβερνητικό Μέγαρο Ταϊλάνδης
ΔΙΕΘΝΗ

Ταϊλάνδη: Νεκρός αξιωματούχος από πυροβολισμούς στον χώρο εργασίας

Νεκρός είναι αξιωματούχος στην Ταϊλάνδη μετά από πυροβολισμούς μέσα σε γραφείο στα περίχωρα της Μπανγκόκ. Δράστης φέρεται πρώην βουλευτής με προσωπικά κίνητρα, ενώ τραυματίστηκε και ο οδηγός του θύματος.
Κυβερνητικό Μέγαρο Ταϊλάνδης
ΔΙΕΘΝΗ

Σύλληψη ενόπλου που άνοιξε πυρ σε δημόσια υπηρεσία στην Ταϊλάνδη

Ένοπλος, πρώην βουλευτής, συνελήφθη αφού άνοιξε πυρ σε γραφείο τοπικών αρχών στα περίχωρα της Μπανγκόκ, τραυματίζοντας δύο άτομα. Το περιστατικό ακολουθεί πρόσφατο φονικό από έφηβο σε σχολείο, αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση για τα όπλα.
Ναός Γουάτ Αρούν Μπανγκόκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ταϊλάνδη: Έφηβος σκότωσε παππούδες και έξι άτομα σε σχολείο

Ένας έφηβος στην Μπανγκόκ σκότωσε τους παππούδες του με το όπλο του παππού του και στη συνέχεια πήγε στο σχολείο του, όπου σκότωσε τρεις μαθητές και τρεις εκπαιδευτικούς, πριν χάσει και ο ίδιος τη ζωή του, σύμφωνα με την αστυνομία.
Άδεια σχολική τάξη
ΔΙΕΘΝΗ

Ταϊλάνδη: Έφηβος σκότωσε 8 άτομα, 6 μέσα σε σχολείο, με πιστόλι

Έφηβος 14 ή 15 ετών σκότωσε με πιστόλι τους παππούδες του και στη συνέχεια έξι άτομα σε λύκειο κοντά στη Μπανγκόκ πριν χάσει και ο ίδιος τη ζωή του. Σύμφωνα με την αστυνομία, πυροβόλησε συνολικά 26 φορές.
Πόλη Πεκίνο ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρωθυπουργός Ταϊλάνδης τραγούδησε κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης τραγούδησε κλασσικό κομμάτι της Τερέζα Τενγκ σε επίσημο γεύμα με τον ομόλογό του της Κίνας, Λι Τσιανγκ, στο Πεκίνο, δείχνοντας ακόμη μια φορά τη «μουσική διπλωματία» του.