ΓΔ: 2285.92 6.58% Τζίρος: 526.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια ομιλίας σε επίσημη εκδήλωση στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ επιλέγει τον κυβερνήτη Λάντρι ως απεσταλμένο στη Γροιλανδία

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι διορίζει τον κυβερνήτη της Λουιζιάνας Τζεφ Λάντρι ειδικό απεσταλμένο στη Γροιλανδία, επισημαίνοντας τη σημασία της για την εθνική ασφάλεια. Δεν έχει διευκρινιστεί αν θα παραιτηθεί από κυβερνήτης.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την Κυριακή τον διορισμό του κυβερνήτη της Λουιζιάνας, Τζεφ Λάντρι, ως ειδικού απεσταλμένου στη Γροιλανδία. Σύμφωνα με ανάρτησή του στο Truth Social, ο Τραμπ ανέφερε ότι ο Λάντρι κατανοεί τη στρατηγική σημασία της Γροιλανδίας για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και θα προωθήσει ενεργά τα αμερικανικά συμφέροντα.

Ο Λευκός Οίκος, το γραφείο του πρωθυπουργού της Γροιλανδίας και εκπρόσωποι του Λάντρι δεν σχολίασαν άμεσα τον διορισμό. Δεν έχει διευκρινιστεί εάν ο Λάντρι, που ανέλαβε κυβερνήτης της Λουιζιάνας τον Ιανουάριο του 2024, θα χρειαστεί να παραιτηθεί από το αξίωμά του.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα εκφράσει την άποψη ότι η Γροιλανδία, η οποία αποτελεί αυτόνομη περιοχή της Δανίας, θα έπρεπε να ενταχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας και το ενδιαφέρον για τους φυσικούς πόρους του νησιού. Ο Λάντρι είχε στηρίξει δημόσια αυτή την ιδέα νωρίτερα φέτος.

Σε ανάρτησή του στο X στις 9 Ιανουαρίου, ο Λάντρι τόνισε: «Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ έχει απολύτως δίκιο! Χρειάζεται να εξασφαλίσουμε ότι η Γροιλανδία θα ενταχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. ΣΠΟΥΔΑΙΟ γι' αυτούς, ΣΠΟΥΔΑΙΟ για εμάς! Ας το κάνουμε!».

Ωστόσο, τόσο η Γροιλανδία όσο και η Δανία έχουν απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ένταξης του νησιού στις ΗΠΑ. Παρά τις δεσμεύσεις για «αμοιβαίο σεβασμό» μεταξύ ΗΠΑ και Γροιλανδίας, η υπουργός Εξωτερικών της Γροιλανδίας, Βίβιαν Μότζφελτ, σημείωσε πρόσφατα ότι οι αμερικανικές δηλώσεις έχουν προκαλέσει αβεβαιότητα στους κατοίκους της περιοχής.

Η Μότζφελτ υπογράμμισε την ανάγκη για ανοιχτό διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνοντας ότι οι δύο πλευρές συνεργάζονται επί οκτώ δεκαετίες και πως είναι σημαντικό να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη για τη συνέχιση της καλής συνεργασίας, σύμφωνα με δηλώσεις της στη γροιλανδική εφημερίδα Sermitsiaq στις 8 Δεκεμβρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός ζήτησε από τις ΗΠΑ παράταση τελεσιγράφου στο Ιράν

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ ζήτησε από τον πρόεδρο Τραμπ να παρατείνει κατά δύο εβδομάδες την προθεσμία για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ-Ιράν: «Μόνο ο Τραμπ ξέρει» λέει η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε πως μόνο ο Τραμπ γνωρίζει τι θα πράξει στο Ιράν, λίγες ώρες πριν λήξει το τελεσίγραφο προς την Τεχεράνη, σημειώνοντας πως το ιρανικό καθεστώς έχει περιθώριο μέχρι τις 20:00 να συνάψει συμφωνία.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Νέες επιθέσεις λίγο πριν λήξει το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου

Νέα πλήγματα δέχθηκε η Τεχεράνη λίγες ώρες πριν λήξει το τελεσίγραφο του Τραμπ, που απειλεί με καταστροφή υποδομών αν δεν ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ, την ώρα που ο πόλεμος στην περιοχή συνεχίζεται με χιλιάδες θύματα.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ αδιάφορος σε κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στο Ιράν

Ο Τραμπ δήλωσε πως δεν ανησυχεί για πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου αν βομβαρδιστούν ιρανικές πολιτικές υποδομές, τονίζοντας πως «έγκλημα πολέμου» θα ήταν να αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά όπλα και κατηγόρησε τη χώρα για βία κατά διαδηλωτών.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οριστική η προθεσμία για Ιράν – Επαρκής η πρόταση εκεχειρίας;

Ο Τραμπ δήλωσε πως η προθεσμία της Τρίτης προς το Ιράν είναι οριστική και χαρακτήρισε σημαντική, αλλά όχι αρκετή, την πρόταση εκεχειρίας, τονίζοντας ότι ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει γρήγορα αν ληφθούν οι απαραίτητες ενέργειες.