ΓΔ: 2603.7 0.19% Τζίρος: 257.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Εργοστάσιο άνθρακα καπνός
Εργοστάσιο άνθρακα με καπνούς, απεικόνιση κλιματικής αλλαγής και βιομηχανικής ρύπανσης.

Βουλγαρία: Το 2023 μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου

Το 2023 στη Βουλγαρία παρατηρήθηκε σημαντική μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με εξαίρεση υπερφθοράνθρακες και υποξείδιο του αζώτου. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν σε οξείδιο του θείου (36%) και CO2 (26%).

Σημαντική μείωση στις εκπομπές επικίνδυνων ουσιών και αερίων του θερμοκηπίου σημειώθηκε στη Βουλγαρία το 2023, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NSI).

Ειδικότερα, οι εκπομπές υπερφθοράνθρακα και υποξειδίου του αζώτου διατηρήθηκαν σταθερές σε σχέση με το 2022, χωρίς να παρουσιάσουν μεταβολή.

Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στο οξείδιο του θείου, όπου παρατηρήθηκε πτώση 36%. Ακολούθησε το διοξείδιο του άνθρακα με μείωση 26%, γεγονός που, σύμφωνα με τη NSI, οφείλεται κυρίως στη χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων στον ενεργειακό τομέα.

Τα τελικά στοιχεία της βουλγαρικής Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2022 έδειξαν αύξηση στις εκπομπές οξειδίου του θείου, οξειδίου του αζώτου, πτητικών υδρογονανθράκων (πλην μεθανίου) και διοξειδίου του άνθρακα, ενώ μειώθηκαν οι εκπομπές μεθανίου και μονοξειδίου του άνθρακα σε σύγκριση με το 2021.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 2022 δεν υπήρξε καμία μεταβολή στις εκπομπές υποξειδίου του αζώτου και αμμωνίας. Οι εκπομπές οξειδίου του θείου ανήλθαν σε 73.000 τόνους, του οξειδίου του αζώτου σε 96.000 τόνους και των πτητικών υδρογονανθράκων (πλην μεθανίου) σε 76.000 τόνους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλημμυρισμένο ποτάμι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυξημένη εισροή υδάτων στον ποταμό Άρδα από τη Βουλγαρία στην Ορεστιάδα

Ο Δήμος Ορεστιάδας προειδοποιεί για αυξημένες ροές υδάτων στον Άρδα λόγω εργασιών στη Βουλγαρία. Συνιστάται αποφυγή προσέγγισης και διέλευσης από ιρλανδικές διαβάσεις Καστανεών, Ριζίων και τη γέφυρα της Ελιάς.
Νέστος ποταμός Θράκη
ΔΙΕΘΝΗ

Δράμα: Συνεργασίες για αξιοποίηση και διαχείριση του Νέστου ποταμού

Στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας, συνέδριο για τον ποταμό Νέστο τόνισε την ανάγκη υποδομών για συγκράτηση νερού, την προστασία του οικοσυστήματος και τη συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας ενόψει κλιματικής αλλαγής και λειψυδρίας.
Όλγα Κεφαλογιάννη πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλγα Κεφαλογιάννη: Κλιματική ανθεκτικότητα, κλειδί για ευρωπαϊκή ανάπτυξη

Η Όλγα Κεφαλογιάννη συμμετείχε στη συνάντηση του Δικτύου Γυναικών Ηγετών του Δημόσιου Τομέα για το Κλίμα στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκαν θέματα κλιματικής μετάβασης και βιώσιμης ανάπτυξης με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομισιόν: Αναστέλλονται διατάξεις του κανονισμού για το μεθάνιο στην ΕΕ

Η Κομισιόν προτείνει αναστολή για ένα έτος μέρους του Κανονισμού για το μεθάνιο που αφορά εισαγωγείς, ώστε να αποφορτιστεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία, χωρίς να επηρεαστούν οι στόχοι και η ασφάλεια τροφοδοσίας με καύσιμα.
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗ

Φίτζι: Ζητούν δίκαιη ενεργειακή μετάβαση πριν τη Σύνοδο COP31

Τα νησιά Φίτζι κάλεσαν τις ανεπτυγμένες χώρες να στηρίξουν δίκαιη ενεργειακή μετάβαση και να βοηθήσουν οικονομικά τα ευάλωτα κράτη ενόψει της COP31, κατά τη σύνοδο που διεξάγεται στα Φίτζι και το Τουβαλού.