ΓΔ: 2204.24 1.87% Τζίρος: 662.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
Φώτο: Shutterstock

Ρούμπιο: Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβάλουν την ειρήνη στην Ουκρανία

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε πως η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να επιβάλει ειρήνη στην Ουκρανία, καθώς συμφωνία πρέπει να επιθυμούν και οι δύο πλευρές. Νέες διαβουλεύσεις ξεκινούν στις ΗΠΑ, Παρασκευή και Σάββατο.

Η αμερικανική διπλωματία τονίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να επιβάλουν την ειρήνη στην Ουκρανία, καθώς ξεκινούν νέες διαβουλεύσεις με στόχο τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία στις ΗΠΑ.

Όπως δήλωσε ο Μάρκο Ρούμπιο σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον, «στο τέλος τέλος, από αυτούς εξαρτάται να συνάψουν συμφωνία. Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε την Ουκρανία να συνάψει συμφωνία. Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε τη Ρωσία να συνάψει συμφωνία. Πρέπει αυτές να το θέλουν».

Ο Ρούμπιο επεσήμανε ότι ενδέχεται να συμμετάσχει σε μέρος των συνομιλιών για την Ουκρανία το Σάββατο στο Μαϊάμι, ενώ οι διαπραγματεύσεις πρόκειται να διεξαχθούν Παρασκευή και Σάββατο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας Ρουστέμ Ουμέροφ, οι Ουκρανοί διαπραγματευτές ξεκινούν νέο κύκλο συνομιλιών με την αμερικανική πλευρά για προτάσεις που αφορούν τον τερματισμό της σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Όπως ανέφερε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο Reuters, ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου Στιβ Γουίτκοφ και ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, προγραμματίζουν επίσης συναντήσεις με τη ρωσική αντιπροσωπεία στο Μαϊάμι το Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο των προσπαθειών των ΗΠΑ για την επίτευξη συμφωνίας που θα τερματίσει την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Καλές πιθανότητες» για συμφωνία Ουκρανίας-Ρωσίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως υπάρχουν «καλές πιθανότητες» για συμφωνία που θα τερματίσει τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, μετά από διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ουκρανίας στη Φλόριντα και παρουσίαση ειρηνευτικού σχεδίου.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Αμερικανικό σχέδιο ειρήνης: Παραχωρήσεις σε Ρωσία και νέοι όροι για Ουκρανία

Οι ΗΠΑ παρουσίασαν σχέδιο 28 σημείων για τον τερματισμό του πολέμου, με παραχώρηση Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στη Ρωσία, μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, οικονομικές ρυθμίσεις και δεσμευτικές εγγυήσεις ασφάλειας.
Τζέι Ντι Βανς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ εξετάζουν αποστολή πυραύλων Tomahawk στην Ουκρανία, δηλώνει ο Βανς

Η Ουάσινγκτον μελετά το αίτημα της Ουκρανίας για πυραύλους Tomahawk, με τον Λευκό Οίκο να διαμηνύει ότι η τελική απόφαση ανήκει στον Αμερικανό πρόεδρο, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς.
Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ αμφισβητεί Μόσχα: Δεν νομίζω ότι έγινε πλήγμα σε κατοικία του Πούτιν

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε αμφιβολίες για τις ρωσικές καταγγελίες ότι η Ουκρανία επιτέθηκε με drone στην κατοικία του Βλαντίμιρ Πούτιν, δηλώνοντας πως «δεν πιστεύει» ότι το περιστατικό συνέβη όπως περιγράφεται.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δεν θεωρούμε ότι η Ουκρανία στόχευσε κατοικία του Πούτιν

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η Ουκρανία δεν στόχευσε τον Πούτιν ούτε τις κατοικίες του στη πρόσφατη επίθεση drone, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ενώ το Κίεβο έχει διαψεύσει τη σχετική κατηγορία της Μόσχας.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αμφιβολίες πρεσβευτή ΝΑΤΟ για ρωσικό ισχυρισμό επίθεσης σε Πούτιν

Ο αμερικανός πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ, Μάθιου Γουίτακερ, εξέφρασε αμφιβολίες για την επίθεση drone κατά της οικίας Πούτιν, σημειώνοντας πως δεν είναι βέβαιος αν συνέβη και ότι θέλει να δει στοιχεία των αμερικανικών υπηρεσιών.