ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
Η θεά Δικαιοσύνη συμβολίζει την αμεροληψία και τη δικαιοσύνη στα δικαστήρια.

22 χρόνια κάθειρξη σε Λευκορώσο για σαμποτάζ τρένων υπέρ Ουκρανίας

Λευκορώσος, 54 ετών, καταδικάστηκε στη Ρωσία σε 22 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο ενός εκατ. ρουβλίων για δολιοφθορά σε σιδηροδρομική γραμμή στη Σιβηρία, συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες και λαθραία διακίνηση εκρηκτικών.

Σε ποινή κάθειρξης 22 ετών καταδικάστηκε στη Ρωσία ένας Λευκορώσος πολίτης, με την κατηγορία της δολιοφθοράς σε σιδηροδρομικές γραμμές στην ανατολική Σιβηρία, σύμφωνα με ανακοίνωση περιφερειακού στρατοδικείου.

Ο 54χρονος Σεργκέι Γερεμέεφ κρίθηκε ένοχος για «επίθεση», «ανάμιξη σε τρομοκρατικές δραστηριότητες» και λαθραία διακίνηση εκρηκτικών μηχανισμών. Παράλληλα, του επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους ενός εκατομμυρίου ρουβλίων, περίπου 10.620 ευρώ.

Σύμφωνα με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας (FSB), ο Γερεμέεφ συνελήφθη στα τέλη του 2023 για «εκρήξεις στις 29 και 30 Νοεμβρίου σε δύο τρένα που μετέφεραν πετρελαϊκά προϊόντα» στην περιοχή της Μπουργιάτια, στην ανατολική Σιβηρία.

Η FSB ανέφερε ότι τοποθέτησε οκτώ εκρηκτικούς μηχανισμούς σε βυτιοφόρα βαγόνια, ενεργώντας με εντολές των «ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας» και λαμβάνοντας οδηγίες από «συμπατριώτη που ζούσε στη Λιθουανία».

Κατά τη διέλευση των τρένων από τη σήραγγα Μπεσόλοφ του Σεβερομόρσκ, τη μεγαλύτερη στη Ρωσία, και από παρακαμπτήρια τροχιά, «ενεργοποιήθηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί», προκαλώντας πυρκαγιά στα αποθέματα καυσίμων και προσωρινό αποκλεισμό της κυκλοφορίας στη βασική γραμμή, όπως γνωστοποίησε η FSB.

Πηγή από τις ουκρανικές αρχές επιβολής του νόμου δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας (SBU) πραγματοποίησαν τις δύο επιχειρήσεις δολιοφθοράς. Το Κίεβο έχει αναλάβει την ευθύνη για σειρά επιθέσεων στο ρωσικό έδαφος από την έναρξη της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ωστόσο πρόκειται για τις πρώτες επιχειρήσεις σε τόσο μεγάλη απόσταση από το μέτωπο.

Η SBU αρνήθηκε να σχολιάσει τους σχετικούς ισχυρισμούς.

Τον τελευταίο καιρό, η FSB ανακοινώνει συχνά συλλήψεις προσώπων που παρουσιάζονται ως δολιοφθορείς που δρουν για λογαριασμό της Ουκρανίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος
ΔΙΕΘΝΗ

Νέος βρετανικός βαλλιστικός πύραυλος για ενίσχυση της άμυνας Ουκρανίας

Η Βρετανία ανακοίνωσε την ανάπτυξη νέων βαλλιστικών πυραύλων μακράς εμβέλειας για την Ουκρανία, μέσω του έργου Nightfall, με πυραύλους που θα φέρουν 200κιλη κεφαλή και θα έχουν βεληνεκές άνω των 500 χιλιομέτρων.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικές επιθέσεις σε δύο ουκρανικά λιμάνια, σύμφωνα με την Ουκρανία

Ρωσικές επιθέσεις στα λιμάνια Τσόρνομορσκ και Πιβντένι, κοντά στην Οδησσό, άφησαν έναν νεκρό και πέντε τραυματίες, σύμφωνα με τον Ουκρανό υπ. Κουλέμπα. Ζημιές σημειώθηκαν σε λιμενικές εγκαταστάσεις και δεξαμενές με φυτικά έλαια.
Κατεστραμμένο κτήριο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση ουκρανικών drones προκάλεσε φωτιά σε ρωσική βιομηχανική ζώνη

Επίθεση με drones από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προκάλεσε πυρκαγιά σε βιομηχανική ζώνη της Γέλετς, στη ρωσική περιφέρεια Λίπετσκ. Δεν υπήρξαν θύματα, ενώ η περιοχή διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής συσσωρευτών για το ρωσικό ΥΠΕΘΑ.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά drones χτυπούν λιμάνι και αγωγό αερίου στην Τουάψε

Ουκρανικά drones προκάλεσαν ζημιές σε λιμάνι και αγωγό αερίου στην Τουάψε, χωρίς αναφορές για τραυματίες. Συνεργεία αποκαθιστούν τις υποδομές. Πάνω από 100.000 κάτοικοι κοντά στη Μόσχα έμειναν χωρίς ρεύμα λόγω πυρκαγιάς σε υποσταθμό.