ΓΔ: 2679.97 0.48% Τζίρος: 239.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Διαμαρτυρία αγροτών Βρυξέλλες
Αγρότες εμποδίζουν δρόμο στις Βρυξέλλες με τρακτέρ, διαμαρτυρόμενοι για την αγροτική πολιτική της ΕΕ.

Κατεβαίνουν τα τρακτέρ και στις Βρυξέλλες ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Κινητοποίηση αγροτών με εκατοντάδες τρακτέρ στις Βρυξέλλες ενόψει της Συνόδου Κορυφής. Διαμαρτύρονται για την ΚΑΠ μετά το 2027 και τη συμφωνία Mercosur.

Εκατοντάδες τρακτέρ και χιλιάδες αγρότες κατέκλυσαν τους δρόμους των Βρυξελλών, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια μεγάλη κινητοποίηση που οργανώνεται από τα ευρωπαϊκά αγροτικά συνδικάτα. Σύμφωνα με την copa-cogeca, την οργάνωση εκπροσώπησης των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών στην ΕΕ, η διαμαρτυρία εστιάζει στα αδιέξοδα της ευρωπαϊκής γεωργικής πολιτικής.

Όπως επισημαίνει η copa-cogeca, οι αγρότες αντιδρούν στις προτάσεις για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) μετά το 2027, τις οποίες χαρακτηρίζουν «απαράδεκτες» λόγω έλλειψης ομοιομορφίας και επαρκούς χρηματοδότησης. Οι αγροτικές οργανώσεις εκφράζουν έντονη ανησυχία για τη βιωσιμότητα του κλάδου και το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας.

Στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας βρίσκεται και η εμπορική πολιτική της ΕΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στη συμφωνία με τις χώρες της Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη). Οι αγρότες, σύμφωνα με την copa-cogeca, θεωρούν τη συμφωνία αυτή «ιστορικό λάθος» που απειλεί τον ευρωπαϊκό αγροτικό τομέα και την επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ.

Μεταξύ των βασικών αιτημάτων των διαδηλωτών είναι η «ανάγκη για απλούστευση, καλύτερους κανονισμούς και ασφάλεια δικαίου», προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της παραγωγής και στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Περισσότερες από 40 οργανώσεις-μέλη από 27 ευρωπαϊκές χώρες έχουν δηλώσει συμμετοχή στην κινητοποίηση, ενώ ο αριθμός των διαδηλωτών αναμένεται να φτάσει περίπου τους 10.000. Οι Ευρωπαίοι αγρότες διεκδικούν άμεσες λύσεις για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας, του εισοδήματός τους και της επισιτιστικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρακτέρ σε αγρό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΕ δίπλα στους Έλληνες αγρότες σε περίοδο προκλήσεων, τονίζει ο Χάνσεν

Ο Κρίστοφ Χάνσεν Επίτροπος Γεωργίας και Τροφίμων Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισήμανε πως το μικρό μέγεθος των εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα κάνει απαραίτητη τη συνεργασία μεταξύ παραγωγών.
Καινοτομία στον χώρο εργασίας
ΔΙΕΘΝΗ

Έως 180 εκατ. ευρώ επενδύσεις σε καινοτόμες εταιρείες της Βουλγαρίας

Έως 180 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν σε βουλγαρικές καινοτόμες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του JEREMIE, μετά την έγκριση αναθεωρημένων συμφωνιών με το EIF, ενισχύοντας το οικοσύστημα καινοτομίας και επαναεπενδύοντας σημαντικά ποσά.
Γιώργος Αυτιάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Αυτιά σε Κομισιόν για διακοπή ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στην Τουρκία

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Γιώργος Αυτιάς, υπέβαλε ερώτηση στην Κομισιόν για τις τουρκικές εξαγγελίες θαλάσσιων πάρκων, ζητώντας αναστολή χρηματοδότησης προς την Τουρκία.
Πρόσοψη τράπεζας κολώνες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΑΤ με «προίκα» 2 δισ. στηρίζει δάνεια έως 5 δισ. για μικρομεσαίες

Η αναβάθμιση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας από την ΕΕ φέρνει φθηνότερα δάνεια και εγγυήσεις για ΜμΕ, αγρότες και νοικοκυριά, ενώ καθιστά την τράπεζα βασικό εταίρο ευρωπαϊκών προγραμμάτων με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Ρούμεν Ράντεφ πρόεδρος Βουλγαρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βουλγαρία έλαβε 1 δισ. ευρώ από το Σχέδιο Ανάκαμψης, δηλώνει ο Ράντεφ

Η Βουλγαρία έλαβε 1 δισ. ευρώ από το Σχέδιο Ανάκαμψης, που θα διατεθούν σε έργα όπως παιδικοί σταθμοί, ανακαινίσεις, ιατρικά ελικόπτερα και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, τόνισε ο πρωθυπουργός Ράντεφ.