ΓΔ: 2273.73 -0.09% Τζίρος: 240.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
Σημαίες Ουκρανίας και Ρωσίας σε τραπέζι διαπραγμάτευσης με έγγραφα.

ΕΕ: Πράσινο φως σε οργανισμό αποζημιώσεων της Ουκρανίας από τη Ρωσία

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εγκρίνουν στη Χάγη τη σύσταση διεθνούς οργανισμού που θα εξετάζει αιτήσεις αποζημιώσεων της Ουκρανίας για ζημιές από τη ρωσική εισβολή.

Σε συνεδρίαση που πραγματοποιείται σήμερα στη Χάγη, υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να εγκρίνουν τη δημιουργία ενός διεθνούς οργανισμού με αρμοδιότητα τη διαχείριση αποζημιώσεων από τη Ρωσία προς την Ουκρανία, για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την εισβολή και για φερόμενα εγκλήματα πολέμου.

Η νέα «Διεθνής Επιτροπή Αξιώσεων για την Ουκρανία» θα εξετάζει αιτήσεις αποζημίωσης και θα καθορίζει τα αντίστοιχα ποσά, αξιοποιώντας τα στοιχεία του «Μητρώου Ζημιών», στο οποίο έχουν ήδη υποβληθεί περίπου 80.000 αιτήσεις από ιδιώτες, δημόσιους φορείς και οργανισμούς.

Η σύσταση του οργανισμού αναμένεται να εγκριθεί στο πλαίσιο διάσκεψης που φιλοξενεί η Ολλανδία, με τη συμμετοχή δεκάδων Ευρωπαίων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένων του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Κάγια Κάλας.

Σύμφωνα με τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ βαν Βιλ, ο νέος οργανισμός θα έχει την έδρα του στη Χάγη, ενώ ο ίδιος τόνισε τη σημασία της αποζημίωσης των Ουκρανών. Όπως ανέφερε, «χωρίς λογοδοσία δεν μπορεί να επιλυθεί εντελώς μια σύγκρουση», υπογραμμίζοντας τη σημασία της καταβολής αποζημιώσεων.

Τον συντονισμό του μηχανισμού αποζημιώσεων θα αναλάβει το Συμβούλιο της Ευρώπης, με έδρα το Στρασβούργο, στο οποίο συμμετέχουν 46 χώρες. Η Ρωσία έχει αποκλειστεί από το Συμβούλιο από τον Μάρτιο του 2022, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Το επόμενο βήμα αφορά τη δημιουργία ταμείου αποζημιώσεων, ωστόσο παραμένει ασαφής ο τρόπος λειτουργίας του, καθώς εκκρεμεί το ζήτημα της χρήσης των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Ευρωπαϊκό σχέδιο για την αξιοποίηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων βρίσκει στήριξη σε πολλές χώρες της ΕΕ, αλλά συναντά αντιδράσεις από το Βέλγιο, όπου βρίσκεται η έδρα του Euroclear, του αποθετηρίου που διατηρεί τη μερίδα του λέοντος των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Το Βέλγιο εκφράζει ανησυχία για πιθανές νομικές προσφυγές αν προχωρήσει η χρήση τους.

Το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που ξεκινά την Πέμπτη.

Οι διαβουλεύσεις για τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία διεξάγονται σε μια περίοδο κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκτιμά ότι μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία είναι «πιο κοντά από ποτέ».

Μετά από δύο ημέρες συνομιλιών ανάμεσα σε Αμερικανούς, Ευρωπαίους και Ουκρανούς στο Βερολίνο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε πως σημειώθηκαν «πραγματικές πρόοδοι».

Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Αλέν Μπερσέ, κατά την άφιξή του στη σύνοδο στη Χάγη, δήλωσε ότι «οι συζητήσεις για την ευθύνη, την αποζημίωση και την ανοικοδόμηση πρέπει να αποτελέσουν μέρος των ειρηνευτικών συνομιλιών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παλάτι των Ηλυσίων
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Σύνοδος 35 χωρών για την Ουκρανία την Τρίτη, ανακοινώνει το Ελιζέ

Την Τρίτη πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη 35 χωρών για στήριξη της Ουκρανίας, με συντονισμό Μακρόν και Στάρμερ. Τη Δευτέρα ο Μακρόν συναντά τον Στουμπ στο Παρίσι και ακολουθεί τηλεδιάσκεψη για θέματα ασφαλείας στην Αρκτική.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γουίτκοφ διακρίνει σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο Στιβ Γουίτκοφ, απεσταλμένος των ΗΠΑ, χαρακτήρισε «ουσιώδη» την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας για τον τερματισμό του πολέμου, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες, καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες στη Γενεύη.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας στη Γενεύη έληξε

Η πρώτη ημέρα των ειρηνευτικών συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας στη Γενεύη, υπό αμερικανική αιγίδα, ολοκληρώθηκε σε τεταμένη ατμόσφαιρα. Οι πολιτικές συνομιλίες έληξαν νωρίς, ενώ οι στρατιωτικές διήρκεσαν περισσότερες ώρες.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία εκτόξευσε πάνω από 400 drones και πυραύλους κατά της Ουκρανίας

Η Ρωσία εξαπέλυσε 396 drones και 29 πυραύλους κατά της Ουκρανίας τη νύχτα, με την Ουκρανία να καταρρίπτει τα περισσότερα. Επίθεση στην Οδησσό προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε ενεργειακές υποδομές, σύμφωνα με την DTEK.
Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλλας: Η ΕΕ να ορίσει όρους για ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία

Η Κάγια Κάλλας δήλωσε ότι θα προτείνει να καταρτιστεί λίστα με όρους που η Ευρώπη θα θέσει στη Ρωσία για συμφωνία τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως οι όροι αυτοί αφορούν τη Ρωσία και όχι τους Ουκρανούς.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ: Μακρύς ο δρόμος για λύση στις συνομιλίες με Ουκρανία

Ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος ενθουσιασμού για την πίεση Τραμπ στην Ευρώπη και Ουκρανία, καθώς υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το RIA.