ΓΔ: 2154.4 -0.17% Τζίρος: 217.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:59
Σκιά όπλου Κολομβίας
Σκιά όπλου πάνω στη ραγισμένη σημαία της Κολομβίας, σύμβολο ένοπλης σύγκρουσης.

Η Βαλένσια υποψήφια της δεξιάς στις εκλογές Κολομβίας, πιστή σε Ουρίμπε και Τραμπ

Η γερουσιάστρια Παλόμα Βαλένσια επελέγη ως υποψήφια του ισχυρότερου δεξιού κόμματος της Κολομβίας για τις προεδρικές εκλογές του 2026, με στήριξη στον πρώην πρόεδρο Τραμπ και σκληρή στάση έναντι του Μαδούρο.

Το ισχυρότερο κόμμα της δεξιάς στην Κολομβία, το Δημοκρατικό Κέντρο (CD), ανακοίνωσε ότι η γερουσιάστρια Παλόμα Βαλένσια θα είναι η υποψήφιά του για τις προεδρικές εκλογές του 2026. Η κ. Βαλένσια είναι γνωστή για τη στήριξή της στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και την πολιτική μέγιστης πίεσης κατά του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Η υποψηφιότητά της έρχεται σε μια περίοδο που η Κολομβία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην Καραϊβική, κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, στο πλαίσιο επιχειρήσεων κατά της διακίνησης ναρκωτικών. Στο μεταξύ, η κ. Βαλένσια, δικηγόρος και οικονομολόγος, τονίζει μέσω κοινωνικών δικτύων ότι η «πτώση του Μαδούρο» αποτελεί «το πρώτο βήμα προς την απελευθέρωση της Λατινικής Αμερικής».

Υποστηρίζει επίσης την ανάγκη για μετωπική αντιμετώπιση των ένοπλων οργανώσεων στην Κολομβία. Σε πρόσφατη ομιλία της στην Μπογοτά, δεσμεύτηκε για την εφαρμογή πολιτικής «σιδηράς χειρός» προκειμένου να περιοριστούν η εγκληματικότητα και η διακίνηση ναρκωτικών, σε μια χώρα που παραμένει πρώτη στην παγκόσμια παραγωγή κοκαΐνης.

Η κ. Βαλένσια έχει δηλώσει ότι ως πρόεδρος θα συνεργαστεί με την επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Μαρία Κορίνα Ματσάδο, καθώς και με τον, κατά την αντιπολίτευση, εκλεγμένο πρόεδρο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια και τον λαό της Βενεζουέλας.

Ο πρόεδρος Μαδούρο κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν την ανατροπή του για να αποκτήσουν πρόσβαση στα μεγάλα αποθέματα πετρελαίου της Βενεζουέλας, η οποία βρίσκεται υπό αμερικανικό εμπάργκο από το 2019.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο διατηρεί στενές σχέσεις με την ηγεσία του Δημοκρατικού Κέντρου. Το κόμμα χαιρέτισε τις πρόσφατες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του σοσιαλδημοκράτη προέδρου Γουστάβο Πέτρο, τον οποίο η κυβέρνηση Τραμπ έχει κατηγορήσει για ανεπαρκή προσπάθεια καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών.

Η Παλόμα Βαλένσια είναι εγγονή του πρώην προέδρου Γκιγιέρμο Λεόν Βαλένσια (1962-1966) και αυτοχαρακτηρίζεται ως «πιο πιστή» από τους «στρατιώτες» του Άλβαρο Ουρίμπε, ιδρυτή του CD και πρώην προέδρου της χώρας (2002-2010).

Η προεκλογική εκστρατεία έχει ήδη στιγματιστεί από τη δολοφονία του 39χρονου γερουσιαστή Μιγκέλ Ουρίμπε, διεκδικητή του χρίσματος του CD, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του τον Αύγουστο.

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Κολομβία έχει προγραμματιστεί για τις 31 Μαΐου, ενώ αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, θα διεξαχθεί τον Ιούνιο. Η αριστερά έχει ήδη ορίσει ως υποψήφιό της τον γερουσιαστή Ιβάν Σεπέδα, διαχρονικό αντίπαλο του Άλβαρο Ουρίμπε, ο οποίος, σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις, θεωρείται φαβορί στη διαδικασία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πέτρο έτοιμος να απαντήσει στρατιωτικά στις απειλές του Τραμπ

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γουστάβο Πέτρο δήλωσε ότι είναι έτοιμος να «ξαναπάρει τα όπλα» μετά τις απειλές του Αμερικανού Τραμπ και κάλεσε τους Κολομβιανούς στρατιώτες να παραμείνουν πιστοί στη χώρα τους, εν μέσω έντασης με τις ΗΠΑ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Σκέψεις για επιχειρήσεις κατά ναρκωτικών σε Μεξικό, Κολομβία, Βενεζουέλα

Ο Τραμπ επανέλαβε τις απειλές για επίθεση σε Βενεζουελάνους λαθρεμπόρους ναρκωτικών, ενώ εξετάζει επέκταση στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Μεξικό-Κολομβία. Παράλληλα, επέκρινε την Ευρώπη και υποστήριξε εκλογές στην Ουκρανία.
Μαρία Κορίνα Ματσάδο συγκέντρωση
ΔΙΕΘΝΗ

Ματσάδο: Δεν μίλησα με τον Τραμπ από τον Οκτώβριο, δηλώνει στο Fox News

Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, επικεφαλής της αντιπολίτευσης Βενεζουέλας, δήλωσε πως δεν έχει μιλήσει με τον Τραμπ από τον Οκτώβριο, ενώ σκοπεύει να επιστρέψει στη χώρα της το συντομότερο, μετά τη σύλληψη Μαδούρο από τις ΗΠΑ.
Μαρία Κορίνα Ματσάδο συγκέντρωση
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ματσάδο: Δεν μίλησα με τον Τραμπ από τον Οκτώβριο, δηλώνει στο Fox News

Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, επικεφαλής της αντιπολίτευσης Βενεζουέλας, δήλωσε πως δεν έχει μιλήσει με τον Τραμπ από τον Οκτώβριο, ενώ σκοπεύει να επιστρέψει στη χώρα της το συντομότερο, μετά τη σύλληψη Μαδούρο από τις ΗΠΑ.
Νικολάς Μαδούρο και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

CIA: Πιστοί στο καθεστώς Μαδούρο ήταν οι επικρατέστεροι για διαδοχή

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, απόρρητη έκθεση της CIA εκτιμά ότι πιστοί στο καθεστώς πολιτικοί, όπως η αντιπρόεδρος Ροδρίγκες, θα εξασφάλιζαν τη σταθερότητα της Βενεζουέλας αν έπεφτε ο Μαδούρο. Το Reuters δεν επιβεβαίωσε την είδηση.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν σε Τραμπ: Μην αποσταθεροποιείτε τη Βενεζουέλα

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι μετέφερε στον Τραμπ πως δεν πρέπει να αποσταθεροποιηθεί η Βενεζουέλα μετά την ανατροπή Μαδούρο και τόνισε ότι η Τουρκία στηρίζει τη χώρα και τον λαό της, καταδικάζοντας παραβιάσεις της κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου.