ΓΔ: 2651.89 -0.40% Τζίρος: 407.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:51:38
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης

Ζελένσκι: Το εδαφικό παραμένει εμπόδιο στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως οι ΗΠΑ ζητούν ως όρο για τον τερματισμό του πολέμου την απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από το Ντονμπάς και τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, ενώ συζητούν χωριστά με Ρώσους και Ουκρανούς.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ζητούν σημαντικές παραχωρήσεις από το Κίεβο στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από το Ντονμπάς.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε πριν από τρεις εβδομάδες ένα σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022. Το σχέδιο αυτό συζητείται ξεχωριστά με τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, τα βασικά ζητήματα που απομένουν προς διαπραγμάτευση είναι ο έλεγχος της περιοχής του Ντονέτσκ, όπου διεξάγονται οι κύριες μάχες, καθώς και ο έλεγχος του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, ο οποίος βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο. Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον επιδιώκει την αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από τα εδάφη του Ντονέτσκ που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Κιέβου και τη δημιουργία μιας ελεύθερης και αποστρατιωτικοποιημένης οικονομικής ζώνης.

Όπως τόνισε, οι ΗΠΑ ζητούν την απόσυρση των ουκρανικών δυνάμεων από το Ντονέτσκ, με αντάλλαγμα τη δέσμευση ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα διεισδύσουν σε αυτά τα εδάφη. Δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιος θα διοικεί την αποκαλούμενη "ελεύθερη οικονομική ζώνη" ή "αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη". Παράλληλα, προτείνεται η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τις περιφέρειες Σούμι, Χάρκοβο και Ντνιπροπετρόφσκ, χωρίς όμως να περιλαμβάνονται η Χερσώνα και η Ζαπορίζια.

Οι περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ αποτελούν βασική προτεραιότητα για το Κρεμλίνο, το οποίο έχει ανακοινώσει την προσάρτησή τους, όπως και των περιφερειών Χερσώνας και Ζαπορίζια, από το 2022.

Σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι είχε μια "εποικοδομητική και σε βάθος συζήτηση" με την αμερικανική ομάδα, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο και Πιτ Χέγκσεθ, ο ειδικός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ και ο Τζάρεντ Κούσνερ.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η χώρα του πρέπει να γνωρίζει πώς θα αντιδράσουν οι εταίροι της στην περίπτωση νέας ρωσικής επίθεσης μετά από ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία. Κίεβο και Ουάσινγκτον συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί σαφής συμφωνία ως προς τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Εκλογές ή δημοψήφισμα για το εδαφικό ζήτημα

Ο Ζελένσκι σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση θα απαιτηθούν "εκλογές" ή "δημοψήφισμα" στην Ουκρανία για να αποφασιστεί το εδαφικό ζήτημα. Είχε δηλώσει νωρίτερα ότι είναι έτοιμος να οργανώσει προεδρικές εκλογές, εφόσον οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι εταίροι εγγυηθούν την ασφάλεια της διαδικασίας.

Δύο Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το Κίεβο παρέδωσε στις ΗΠΑ τη δική του εκδοχή του ειρηνευτικού σχεδίου, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται να χάνει την υπομονή του με το Κίεβο και τους Ευρωπαίους.

Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν την επίτευξη συμφωνίας "το συντομότερο δυνατόν".

Η αναθεωρημένη εκδοχή του αμερικανικού σχεδίου, που συζητήθηκε στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη και τη Φλόριντα, δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Ένα σχετικό κείμενο παραδόθηκε και στο Κρεμλίνο κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Στιβ Γουίτκοφ στη Μόσχα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

πιόνια με σημαίες ΗΠΑ-Κίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Πώς η ήττα Τραμπ θα επηρεάσει τις σχέσεις με την Κίνα

Η ήττα Τραμπ στις ενδιάμεσες εκλογές αλλάζει τα δεδομένα για τις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας. Τι προβλέπουν οι αναλυτές για τους δασμούς, την Ταϊβάν και τις επόμενες κινήσεις του Πεκίνου.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Στη Μαδρίτη ο Ζελένσκι για επαφές με Σάντσεθ και ηγέτες στη Σύνοδο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι έφτασε στην Ισπανία για να ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνα του Κιέβου και να έχει συνομιλίες με ηγέτες στη Μαδρίτη. Θα συναντήσει και Αμερικανούς αξιωματούχους πριν τις τριμερείς στο Αμπού Ντάμπι.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ προσδοκά αυξημένη πίεση στη Ρωσία από το νέο Κογκρέσο ΗΠΑ

Η Κάγια Κάλας εξέφρασε την ελπίδα πως το νέο Κογκρέσο των ΗΠΑ, με πλειοψηφία Δημοκρατικών, θα στηρίξει την Ουκρανία και θα πιέσει περισσότερο τη Ρωσία, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας Ευρώπης-ΗΠΑ.
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ ζητά επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων από Ουκρανία για ένταξη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε πως η Ουκρανία πρέπει να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις για να ολοκληρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ έως το 2028, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή της για στήριξη.
Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Χούθι: Επίθεση στο αεροδρόμιο του Ριάντ στη Σαουδική Αραβία

Οι Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν σήμερα επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο στο διεθνές αεροδρόμιο Ριάντ, αφού εκδόθηκε προειδοποίηση για πιθανό κίνδυνο. Το αεροδρόμιο είχε κλείσει για δύο εβδομάδες τον προηγούμενο μήνα λόγω επιθέσεων.
Μοτζτάμπα Χαμενεΐ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Προειδοποίηση για επέκταση σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή

Ο αγιατολάχ Μοζτάμπα Χαμενεΐ προειδοποίησε ότι νέα αμερικανικά πλήγματα κατά του Ιράν θα διευρύνουν τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Δήλωσε πως η εχθρότητα ΗΠΑ-Ιράν δεν επηρεάζεται από εκλογικές ή κομματικές αλλαγές.