ΓΔ: 2105.31 0.80% Τζίρος: 112.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:22:39
Αμερικανική σημαία δασμοί
Η αμερικανική σημαία μαζί με κοντέινερ που γράφει 'Tariffs', συμβολίζουν τους τελωνειακούς δασμούς των ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Αυξάνουν δασμούς στη Νικαράγουα λόγω παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέους τελωνειακούς δασμούς σε προϊόντα από τη Νικαράγουα λόγω παραβιάσεων δικαιωμάτων. Οι δασμοί θα ξεκινήσουν με 10% το 2027 και θα φτάσουν στο 15% το 2028.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε την επιβολή επιπλέον τελωνειακών δασμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων που εισάγονται από τη Νικαράγουα, με ισχύ από το 2027. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του αντιπροσώπου των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR), βασίζεται σε παραβιάσεις εργασιακών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Οι νέοι δασμοί θα εφαρμοστούν σταδιακά: αρχικά 10% από τον Ιανουάριο του 2027 και στη συνέχεια 15% από τις αρχές του 2028. Αυτοί οι δασμοί προστίθενται στους ήδη υπάρχοντες «ανταποδοτικούς» δασμούς ύψους 18% που ισχύουν από τις αρχές του έτους, στο πλαίσιο της νέας δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από έρευνα που διενεργήθηκε το προηγούμενο έτος σχετικά με τις συνθήκες εργασίας και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νικαράγουα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η κυβέρνηση της Μανάγουα διαπράττει «ολοένα πιο εκτεταμένες παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς επίσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών», καταργώντας «τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου έναντι των αυθαίρετων κυβερνητικών αποφάσεων».

Η κατάσταση στη Νικαράγουα, όπου ο πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγα και η συμπρόεδρος και σύζυγός του Ροσάριο Μουρίγιο κατηγορούνται για την εγκαθίδρυση οικογενειακής δικτατορίας, θεωρείται ότι πλήττει την αμερικανική οικονομία μέσω του «αθέμιτου ανταγωνισμού» που βασίζεται στην «άρνηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων».

Οι νέοι δασμοί θα επιβληθούν σε προϊόντα που δεν καλύπτονται από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ, Δομινικανής Δημοκρατίας και χωρών της κεντρικής Αμερικής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ εξετάζει υπό όρους πώληση Nvidia ημιαγωγών στην Κίνα

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι ενέκρινε υπό όρους την εξαγωγή ημιαγωγών της Nvidia στην Κίνα, μετά από συνομιλία με τον Σι Τζινπίνγκ. Η Nvidia θα αποδίδει το 25% των εσόδων της στο αμερικανικό κράτος από αυτές τις πωλήσεις.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Συζητήσεις με ηγέτες Μεξικού-Καναδά για εμπόριο και μεταναστευτικό

Ο Τραμπ ανακοίνωσε συνάντηση με ηγέτες Μεξικού και Καναδά για εμπορικά και μεταναστευτικά ζητήματα, μετά την κλήρωση των ομίλων του Μουντιάλ 2026. Συνομίλησε χαμογελαστός με τον Καναδό πρωθυπουργό Μαρκ Κάρνεϊ στην εκδήλωση.
Σημαία ΗΠΑ και Ινδίας
ΔΙΕΘΝΗ

Αμερικανική εμπορική αντιπροσωπεία ίσως επισκεφτεί σύντομα την Ινδία

Αμερικανική εμπορική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί το Νέο Δελχί την επόμενη εβδομάδα για συνομιλίες, ελπίζοντας στη μείωση των δασμών που επέβαλε ο πρόεδρος Τραμπ στα ινδικά προϊόντα, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.
Επιχειρηματίας σε εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιόδρας σε Κομισιόν: Ζητά εξαίρεση του ελαιολάδου από δασμούς ΗΠΑ

Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Τσιόδρας καλεί την Κομισιόν να διεκδικήσει την εξαίρεση του ελαιολάδου από τους δασμούς στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και τις πιέσεις στους παραγωγούς.
Λούλα ντα Σίλβα προφίλ
ΔΙΕΘΝΗ

Λούλα και Τραμπ συζήτησαν για δασμούς και οργανωμένο έγκλημα

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα, συζήτησε για εμπόριο, οικονομία και καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ ευχαρίστησε τον Τραμπ για την εξαίρεση ορισμένων προϊόντων από δασμούς.
φαρμακευτική βιομηχανία μηχανή
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Τέλος οι δασμοί σε βρετανικά φάρμακα από την Ουάσινγκτον

Οι ΗΠΑ θα εξαιρέσουν τα βρετανικά φάρμακα και ιατρική τεχνολογία από δασμούς μετά από συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, που περιλαμβάνει αύξηση 25% στην τιμή νέων φαρμάκων για τη βρετανική Εθνική Υπηρεσία Υγείας.