ΓΔ: 2183.44 0.21% Τζίρος: 209.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Πολυτελές γιοτ στη θάλασσα
Φώτο: Shutterstock

Συναγερμός στην Κύπρο: Αγνοείται γιοτ από το Ισραήλ, σε εξέλιξη μεγάλη έρευνα

Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης για γιοτ που χάθηκε μεταξύ Ισραήλ και Κρήτης, με τέσσερις αγνοούμενους και καταιγίδα να δυσχεραίνει τις έρευνες 89 μίλια από την Πάφο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από τις κυπριακές αρχές, μετά την εξαφάνιση ιδιωτικού γιοτ που είχε αναχωρήσει από το Ισραήλ με προορισμό την Κρήτη. Η επικοινωνία με το σκάφος χάθηκε και μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί.

Το γιοτ απέπλευσε από το λιμάνι Ασντόντ του Ισραήλ στις 2 Δεκεμβρίου. Η τελευταία καταγεγραμμένη θέση του ήταν στις 8 Δεκεμβρίου, περίπου 89 ναυτικά μίλια από την Πάφο, νοτιοδυτικά της Κύπρου, σύμφωνα με το κυπριακό Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης (ΚΝΕΔ).

Έχει ήδη διαταχθεί έρευνα για τις συνθήκες απόπλου, καθώς υπήρχαν προειδοποιήσεις για επικείμενη καταιγίδα. Το σκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Το ΚΝΕΔ ανακοίνωσε ότι σκάφη που επιχειρούν στην περιοχή συμμετέχουν στην επιχείρηση, ενώ αναμένεται να ενισχυθούν οι έρευνες με αεροπορική υποστήριξη.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως στο σκάφος επέβαιναν τέσσερα άτομα. Τρεις από τους αγνοούμενους είναι Άραβες Ισραηλινοί από την πόλη Σίμπλι Ουμ αλ Γκανέμ στη νότια Γαλιλαία, ενώ ο καπετάνιος κατάγεται από τη Χάιφα.

Η εξαφάνιση του γιοτ συνέπεσε με την άφιξη της καταιγίδας Byron, η οποία δυσχεραίνει τις προσπάθειες διάσωσης. Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί, όπως αναφέρει το ΚΝΕΔ.

Η Κύπρος διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα διάσωσης στην Ανατολική Μεσόγειο και συντονίζει τακτικά επιχειρήσεις που αφορούν γειτονικές χώρες.

Πηγή: ΚΥΠΕ, AFP

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολυτελές γιοτ στο ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Βρέθηκε το γιοτ που χάθηκε νοτιοδυτικά της Κύπρου

Εντοπίστηκε γιοτ που είχε χαθεί από τις 8 Δεκεμβρίου στα ανοιχτά της Κύπρου, με όλους τους επιβάτες καλά στην υγεία τους. Το σκάφος είχε αποπλεύσει από το Ισραήλ με προορισμό την Κρήτη, ενώ η εξαφάνισή του συνέπεσε με καταιγίδα.
Θανάσης Κοντογεώργης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Κοντογεώργης: Έρχονται μέτρα για αυστηρότερο έλεγχο στην αγορά

Ο Θανάσης Κοντογεώργης τόνισε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤnews τη σημασία της συνάντησης Ελλάδας-Γαλλίας-Κύπρου, τη γεωπολιτική ενίσχυση της Ελλάδας, τις συμμαχίες και τα χαμηλά επίπεδα τιμών φυσικού αερίου σε σχέση με το ξέσπασμα του πολέμου.
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Βαθύτερη στρατηγική αμυντική σχέση Ελλάδας-Γαλλίας επιδιώκουμε

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε, μετά την αποχώρηση του Εμανουέλ Μακρόν, ότι το μήνυμα του Γάλλου Προέδρου ήταν ξεκάθαρο για τη στήριξη προς Ελλάδα και Κύπρο και ότι οι ελληνογαλλικές σχέσεις θα ενισχυθούν περαιτέρω.
Νίκος Δένδιας στην Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η επίσκεψη Μακρόν σε Κύπρο-Κρήτη δείχνει τη σημασία της συμμαχίας

Η επίσκεψη Μακρόν σε Κύπρο και Κρήτη και η παρουσία του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle στην Ανατολική Μεσόγειο αναδεικνύουν τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-Γαλλίας και το ισχυρό ενδιαφέρον της Γαλλίας για την περιοχή.
Βασίλης Κικίλιας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Υπερηφάνεια για τη συμβολή ελληνικών δυνάμεων στην ασφάλεια Κύπρου

Ο Β. Κικίλιας τόνισε τη σημασία της ελληνικής παρουσίας στην Κύπρο, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του πολέμου στη ναυτιλία και την οικονομία και υπογράμμισε τη σταθερή στάση Ελλάδας στην άμυνα και στις διεθνείς συνεργασίες για την ασφάλεια.